Dekleta potrebujejo tudi v lesarskih poklicih.

Presegajo stereotipe

V četrtek, dan pred uradnimi informativnimi dnevi bodo po vsej Sloveniji pripravili Dan za punce, v okviru katerega v podjetjih pripravijo vodene oglede za dekleta in jim poskušajo na privlačen način predstaviti naravoslovne tehniške poklice, ki veljajo za tipično moške. Letos je Združenje delodajalcev Slovenije v sodelovanju s srednjimi šolami k sodelovanju pritegnilo dvajset slovenskih podjetij.

Projektu so se pridružili tudi v Srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka, a se za ogled poklicev, za katere izobražujejo v njihovi šoli, ni odločilo nobeno dekle, je z obžalovanjem ugotavljal učitelj strokovnih predmetov Bojan Drobnič. Še vedno velja, meni Drobnič, da so poklici s področja lesarstva fizično zahtevni. »A če po drugi strani pogledamo poklic trgovke, ki polni police, lahko ugotovimo, da na dan preložijo precej več kot recimo mizar.« Tudi z organizacijo Dneva za punce zato želijo presegati tovrstne stereotipe, saj tudi v lesarskih poklicih potrebujejo dekleta. Ta čas je v šoli od dvesto dijakov le sedem deklet. Drobnič je prepričan, da so kolektivi, v katerih so zaposleni tako moški kot ženske, boljši. »To se vidi že v šoli, ko se dijaki povsem drugače vedejo, če je zraven kakšno deklo,« pristavi Drobnič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Vse več koruznega hrošča

"Poljedeljska letina na Gorenjskem zaenkrat dobro kaže," ugotavlja Marija Kalan iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj, ki ob tem opozarja na vse večjo številnost koruznega hrošča.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 12. februar 2014 / 12:55

Žled v Arboretumu uničil skoraj polovico gozda

Volčji Potok – Žled je naredil veliko škodo tudi v Arboretumu, tako v parku kot v gozdu. V parku je teža žledu lomila vrhove dreves in veje. Veliko dreves ima deformirano krošnjo, nekatera...

Gospodarstvo / sreda, 12. februar 2014 / 12:52

V podjetjih utihnili stroji

Zaradi izpada električne energije je prejšnji teden obstala tudi proizvodnja v nekaterih podjetjih.

Kultura / sreda, 12. februar 2014 / 12:51

Praznični recital

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika je Mešani pevski zbor Musica viva z gosti priredil zborovski recital Človek ne živi samo od kruha.

GG Plus / sreda, 12. februar 2014 / 12:50

Presegajo stereotipe

V četrtek, dan pred uradnimi informativnimi dnevi bodo po vsej Sloveniji pripravili Dan za punce, v okviru katerega v podjetjih pripravijo vodene oglede za dekleta in jim poskušajo na privlačen nač...

Kronika / sreda, 12. februar 2014 / 12:48

Za padec v prepad kriv sam

Družina devetnajstletnika, ki je pred petimi leti na Voglu nesrečno omahnil v prepad, ni uspela z odškodninsko pravdo na ljubljanskem okrajnem sodišču.