Štruklji z drobnjakom in skuto

Prvi letošnji drobnjak smo že porezali in iz njega lahko pripravimo drobnjakove štruklje. Uživamo jih lahko kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih imamo za sladek del obroka.

Za pripravo štrukljev z drobnjakom in skuto po­trebujemo: za vlečeno testo: 300 g moke, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico kisa, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 6 dl mleka, 60 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 300 g skute, 1 kislo smetano, 1 skodelico narezanega drobnjaka, 1 žličko soli.

Priprava testa: Moko presejemo v skledo ter jo osolimo. V mlačno vodo zlijemo kis ter vse skupaj prilijemo k moki. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj vkuhamo pšenični zdrob in pri zmanjšani temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zdrob zgosti. Kuhan mlečni zdrob ohladimo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. V skuto vmešamo kislo smetano in rumenjake. Primešamo ohlajen mlečni zdrob in nato še narezan drobnjak. Nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v alufolijo ali v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Odstranimo jim alufolijo, jih narežemo ter postrežemo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.

Nasvet: Vlečeno testo prerežemo na polovico in tako napravimo dva povaljka štrukljev. Take štruklje bomo lažje zavili v alufolijo ali kuhinjsko krpo in jih tako lažje skuhali. Če so štruklji debelejši, potrebujejo daljši čas kuhanja. Štruklje lahko skuhamo tudi nad paro. V tem primeru nam jih ni treba zavijati v alufolijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 19. maj 2021 / 07:33

Stroške embalažnine bodo odslej plačevala vsa podjetja

Po novem so zavezanci za plačevanje embalažnine vsa podjetja in samostojni podjetniki, ki na trg dajejo embalažo oziroma embalirano blago – ne glede na količino.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 17. november 2019 / 14:37

Pihali pogosteje kot običajno

V prvem delu akcije Slovenija piha 0,0, ki je potekal prejšnji teden, slogana akcije niso upoštevali slabi trije odstotki voznikov, ki so jih preizkusili z alkotestom.

Nasveti / nedelja, 17. november 2019 / 14:36

Starki na drevesu

Ko je Astrid Ericsson Lindgren (1907–2002) ob 80-letnici svoje prijateljice in sodelavke Else Olenius kot za stavo leta 1976 s slavljenko skupaj zlezla na drevo, se je muzalo vse švedsko televizijs...

Škofja Loka / nedelja, 17. november 2019 / 14:32

Pasijon finančno samostojnejši

Ob predlagani finančni konstrukciji izvedbe Škofjeloškega pasijona leta 2021 je predvidenega manj občinskega financiranja, pasijon naj bi se v večji meri pokril sam.

Jezersko / nedelja, 17. november 2019 / 14:29

Delavnica o krajinski zasnovi

Pred pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Planšarskega jezera delavnica z občani in občankami Jezerskega

Radovljica / nedelja, 17. november 2019 / 14:28

Cene vrtca ostajajo enake

Radovljica – Radovljiški občinski svet v sredo ni potrdil predlaganega povišanja cen programov vrtcev, ki naj bi se po predlogu Vrtca Radovljica že s prihodnjim mesecem zvišale za nekaj manj kot pe...