Cilj nove uredbe je tudi zmanjševanje okoljskih vplivov embalaže. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Stroške embalažnine bodo odslej plačevala vsa podjetja

Po novem so zavezanci za plačevanje embalažnine vsa podjetja in samostojni podjetniki, ki na trg dajejo embalažo oziroma embalirano blago – ne glede na količino.

Ljubljana – Konec aprila je v veljavo stopila nova uredba o embalaži in odpadni embalaži. Ključna novost, ki jo uredba prinaša in se je napovedovala že dlje časa, je, da so po novem zavezanci za plačevanje stroškov ravnanja z odpadno embalažo (t. i. embalažnine) vsa podjetja in samostojni podjetniki, ki na trg dajejo embalažo oziroma embalirano blago – ne glede na količino. Doslej so embalažnino plačevala le podjetja, ki so na slovenski trg dala letno 15 ton ali več embalaže. Odslej bodo stroške ravnanja z odpadno embalažo plačevali vsi, ki jo dajejo na trg tudi v manjših količinah. Uredba pa uvaja tudi možnost plačila pavšalnega zneska za tiste, ki letno na trg v Sloveniji dajo manj kot eno tono embalaže.

Podjetja morajo do 24. maja skleniti pogodbo z družbo za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), obveznost plačevanja stroškov pa bo nastopila s prvim julijem. Prav tako morajo voditi evidenco embalaže, ki jo dajejo na trg, tako po materialih kot po količinah. Glede na informativne izračune cen ene od družb za ravnanje z odpadno embalažo, bi pavšalni letni strošek za podjetje, ki na trg odda nekaj deset kilogramov embalaže pretežno iz kartona in plastike, znašal dobrih sto evrov. Cene so sicer odvisne tako od količine kot tudi od sestave embalaže. Zagrožene kazni za podjetja, ki bodo kršila določbe uredbe, se gibljejo med 1200 in štiri tisoč evri.

Kot so ob sprejetju uredbe zapisali na ministrstvu za okolje in prostor, je cilj nove uredbe zagotavljanje visoke ravni varstva okolja, preprečevanje in zmanjševanje kakršnih koli vplivov embalaže in odpadne embalaže na okolje ter da se zagotavlja delovanje notranjega trga in preprečujejo trgovinske ovire ter izkrivljanje in omejevanje konkurence.

Uredba prinaša tudi novosti v sistemu ravnanja z odpadno embalažo. Vlada se nadeja, da bodo prispevale k učinkovitejšemu sistemu, tako da v prihodnje ne bi bile več potrebne intervencije države glede plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo, ki je DROE ne prevzemajo od komunalnih podjetij. Kot je znano, so se zaradi tega v zadnjih letih na številnih, tudi gorenjskih dvoriščih komunalnih podjetij začele kopičiti velike količine mešane odpadne embalaže, kar predstavlja tudi precejšen okoljski problem. Država ga je v preteklosti reševala z interventno zakonodajo, tokrat pa k težavi pristopa s sistemsko rešitvijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 13. junij 2009 / 07:00

Gospodarski zaton Kranja?

Tako pesimističen je bil naslov okrogle mize društva Odgovor, nič manj črnogleda pa ni bila razprava.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 2. september 2013 / 14:34

Zapora ceste v Podlubniku

Škofja Loka - Zaradi gradnje kanalizacije bo na območju naselja Podlubnik 1 predvidoma do 20. oktobra popolna zapora prometa na javni poti med hišnimi številkami Podlubnik 41 do 51 in hišn...

Kranj / ponedeljek, 2. september 2013 / 14:33

Proučujejo življenjski slog starejših

Kranj - Na kranjski občini so se odločili, da sodelujejo v projektu PANGeA, katerega namen je dvigniti kakovost življenja starejših oseb. V okviru projekta se bodo zato v mesecu septembru...

Kamnik / ponedeljek, 2. september 2013 / 14:32

Poklon očetu slovenskega krompirja

Te dni mineva sto let od rojstva Viktorja Repanška, priznanega agronoma in znanstvenika, zaslužnega za prve sorte slovenskega krompirja. Na občini so odprli razstavo o njegovem življenju in delu, v po...

Kranj / ponedeljek, 2. september 2013 / 14:30

Primer nesreče je zanj zaključen

Kranjskega svetnika in po novem v. d. direktorja Agencije za varnost prometa RS Igorja Velova z anonimnim pisanjem vedno znova spominjajo na prometno nesrečo.

Jesenice / ponedeljek, 2. september 2013 / 14:29

Grafiti polepšali železniški podhod

Podhod jeseniške železniške postaje so prostovoljci poslikali z zanimivimi motivi Jesenic in košarkarskega prvenstva.