Od leve: Laura, Urša, Florjan in Vid ob tradicionalnem popoldanskem čaju in slaščicah Foto: osebni arhiv

London je mesto priložnosti

Mlada para iz Gorenjske, Urša Pikec in Florjan Meglič ter Laura Pivač in Vid Jazbec, sta v Londonu zaradi študija in dela. Kot pravijo, mesto nudi številne priložnosti in napredovanja, če trdo in pošteno delaš.

Spoznajmo najprej Uršo Pikec iz Naklega in Florjana Megliča iz Seničnega, ki sta v Londonu od septembra 2017. Urša študira kulinarično umetnost za naziv slaščičarske mojstrice na šoli Westminster Kingsway College, poleg tega dela v verigi slaščičarn Hummingbird Bakery, kjer pečejo in oblikujejo torte in druge sladice, narejene na »ameriški« način, kot so tudi v Sloveniji znani rjavčki in kolački ... »Dvoletni študij za naziv slaščičarske mojstrice poteka predvsem praktično, kjer se učimo angleškega in francoskega slaščičarstva, delamo marsikaj, od kruha, različnih vrst testa in slaščic do zahtevnih vrst peciva, kot so makroni, pecivo iz listnatega testa ... Praktični del se ocenjuje vsaka dva do tri tedne, študenti pripravimo določen produkt, ki smo ga prej delali s profesorjem, in ga predstavimo. Temu sledi še teoretični del, kjer spoznavamo, kako pravilno ravnati s hrano, kakšni so zakoni pa različne diete, ki jih imajo ljudje, tudi kako najti službo, kako opravljati svoj posel. Sama sem se za študij v Londonu odločila predvsem zato, ker v Sloveniji ni takih kulinaričnih programov, kot so v tujini, predvsem v Angliji in Franciji,« je povedala Urša. Florjan je v Sloveniji študiral na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in sicer gozdarstvo, manjka mu samo še diploma, ki pa jo piše v Londonu in poleg tega dela v podjetju Red Squirrel Tree Surgery, kjer se ukvarjajo z obrezovanjem dreves na višini in na splošno z vsem, kar se tiče dreves po celotnem zahodnem Londonu. Nekaj podobnega je delal že v Sloveniji.

Laura Pivač z Blejske Dobrave in Vid Jazbec iz Sebenj sta v Londonu od maja 2014. Laura je prav tako študirala kulinarično umetnost za naziv slaščičarske mojstrice, delala je v različnih priznanih slaščičarnah po Londonu, trenutno pa je zaposlena v Hotelu Drayton. Vid je nekdanji hokejist, študira pa glasbeni menedžment (music business). Zraven deluje kot hokejski trener.

Para si delita stanovanje. Kot pravijo vsi štirje, je London mesto z veliko priložnostmi, tako za delo kot za študij, ki pa je (na žalost) predvsem plačljiv. Prvi letnik študija kulinarične umetnosti stane na primer 1900 angleških funtov, drugi letnik 3300 funtov. Urša Pikec je še pojasnila: »Po sedanjih izkušnjah je tukaj veliko lažje najti delo, največjo razliko s Slovenijo pa opazim v tem, da tukaj skoraj vsaka služba, in ne samo v moji stroki, ponuja napredovanja, ki si jih lahko prislužiš s trdim in poštenim delom. Navsezadnje sva se s Florjanom odločila za London, ker sva ga dobro poznala, saj sva večkrat obiskala Lauro in Vida, ki sta nama celotno selitev in življenje v Londonu olajšala.« Stanujejo približno deset kilometrov iz samega centra Londona, v zahodnem delu v okrožju Ealing. »Vsakodnevno življenje v Londonu je seveda dražje kot v Sloveniji, a se počasi že naučiš, v katero trgovino po živila, kam po večji nakup in v katero restavracijo na večerjo, pa prideš čez mesec.«

Pred skoraj štirimi leti sta se Laura in Vid odločila za London, v tem kratkem času sta se tudi Urša in Florjan zaljubila v to ''kraljevo'' mesto, polno zgodovinske tradicije, kulturne raznolikosti. O načrtih za naprej pa ... Urša in Florjan se bosta po končanem študiju najverjetneje vrnila v Slovenijo in doma začela delati vsak na svojem področju. Laura in Vid pa imata za zdaj v Londonu zares dobri službi; ne glede na to, kam ju bo še zanesla prihodnost, pa želita ohraniti stike z Anglijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Ludvik in Francelj z Radia 1

Ludvik in Francelj sta soseda, komična lika na Radiu 1, tipična Gorenjca, ki ne moreta živeti drug ob drugem, vendar tudi drug brez drugega ne. Gostujeta vsako jutro, ob 8.40, v jutranjem programu z B...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 18. julij 2015 / 19:29

V Kropi zelo zadovoljni s sezono

Obisk kopališča je zelo pogojen z vremenom, pravi Tomislav Kržišnik, predsednik Športnega društva Kropa, in pri tem dodaja, da so z letošnjo poletno sezono zadovoljni. Sploh v primerjavi z lansko.

GG Plus / sobota, 18. julij 2015 / 19:21

Janševo Noriško kraljestvo

»Iz ozadja se je prebil Aulus Manlius, si popravil togo in potisnil svoj orlovski nos tik k predsedujočemu. Nato je stopil na rostrum in počakal, da se je curia malo umirila. 'Senatorji Rima, imam...

Nasveti / sobota, 18. julij 2015 / 19:19

Marmeladni večer

Vroč poletni večer. Čeprav je to naš vsakoletni prvi marmeladni večer, marmelad ne jemo. Po ustaljeni navadi vsaka od treh gospa prinese štiri majhne lončke marmelade, lepo opremljene z nalepkami,...

Zanimivosti / sobota, 18. julij 2015 / 19:18

Poletne nevihte

Poletne nevihte so minuli teden postregle s pravimi svetlobnimi in zvočnimi predstavami, ponekod po Sloveniji pa so strele zanetile tudi nekaj požarov. Takšno predstavo je nevihta uprizorila nad Je...

Gospodarstvo / sobota, 18. julij 2015 / 19:16

Predlagajo oblikovanje »mesne verige«

Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je ob nedavni objavi poročila o zlorabah glede porekla in zagotavljanja sledljivosti mesa inšpekcijo in druge državne organe pozvala, da naj na trgu u...