Kokotiček

Ko sem bila majhna, so me družice pri igri veliko­krat dražile z Župančičevo Lenko: … a kokotiček / skoči v lončiček, / leže v ponvico, / dvigne glavico, / »Lenčica, Lenka, kikiriki, sem že pečenka, jest se mudi!« … Bile smo v letih med punčko in dekletom in v letih po vojni je bil praznik, če je zadišalo po ocvrtem piščancu. In pesem ni pogojevala toliko mojega imena kot tisti »kikiriki«, ki se je razlegal čez tri vrtove. Župančiča smo znale na pamet, saj smo včasih v uti za našo vrtno ograjo štiri punčke oz. dekleta tudi nastopale, če so dali starši kaj vstopnine – bombone ali pare. Zdelani Ciciban je bil dolgo moja najljubša knjiga. Ko sem se nekoč zvirala kot dedek samonog, sem s klopi treščila na pesek in si dobro odrgnila kolena in za grenki posladek dobila dolgo pridigo, ker sem preluknjala nogavice in sem jih, o groza, morala tudi pokrpati. Ampak na tisti leseni gobi, ki je služila za podlago za krpanje, sem luknje zvlekla skupaj in po sodbi moje varuške Julke je bilo moje šivalne kariere konec …

Ker je bil minulo nedeljo zaželen kokotiček s pripombo, naj bo malo drugačen, recimo olimpijski, sem se spomnila korejske kuharice, ki mi jo je sin leta 2002 prinesel z otoka Jeju do. V Južni Koreji, v »deželi jutranjega miru«, kot piše Judy Hyun, je to priljubljena jed. Za vse sestavine sem se malce naletala, a glede na moj priimek ni bilo težko. Pri nas je bil kokotiček ravno prav pekoč, malo manj kot v receptu, dodatna »pekočina« pa so bila sprotna poročila iz Pjongčanga.

»Yangnyeom tong dak« ali ocvrti piščanec z rdečo omako

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg piščanca, najbolje kračic brez kosti ali perutničk, sol, črni poper, olje za cvrenje

Za testo: 1 jajce, 270 ml ledeno mrzle vode, 50 g bele moke, tip 405, 50 g riževe moke, 50 g škroba, pol žličke natrona, pol žličke soli

Za omako: 3 žlice sezama, 6 žlic olja, 3 stroke česna, 100 g pretlačenega paradižnika (boljši je iz pločevinke kot umetno zoren), 4 žlice sojine omake, 2 žlici belega vinskega kisa, ščep soli, 3 čilije in 3 žlice čilijeve paste (polica z eksotično hrano), 4 žlice sirupa iz sladkorne pese (trgovine z bio hrano)

Piščančje meso, zrezano na kocke, ali perutničke solimo in popramo.

Jajce ubijemo v ledeno mrzlo vodo in ga penasto stepemo. V drugi posodi zmešamo riževo in pšenično moko, škrob, natron in sol in vse skupaj dodamo stepenemu jajcu ter mešamo, da dobimo gladko testo.

Segrejemo olje in ocvremo kosce mesa, prej dobro potopljene v testo. Cvremo okoli 8 minut, meso mora biti prekrito z oljem. Kosce mesa polagamo na papirnato brisačo, da se odcedijo. Za omako (najprej napravite preskus, koliko pekoče prenesete) v ponvici brez maščobe popražimo sezam in pazimo, da zrnca ne bodo skakala čez rob posode kot pokovka.

Segrejemo olje, dodamo strt česen in pazimo, da ne porjavi, dodamo paradižnik, sojino omako, vinski kis, sirup sladkorne pese, čilije in čilijevo pasto in dobro premešamo. Vse skupaj naj vre ne več kot dve minuti.

Ocvrtke damo v globljo posodo, jih prelijemo z omako in potresemo s sezamom. Po želji ponudimo z rižem s kurkumo in ingverjem.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 13. junij 2022 / 13:18

V pričakovanju neznosnih prometnih zastojev

Po dveh koronskih letih bomo letos vendarle lahko potovali in dopustovali brez večjih omejitev in ukrepov. Kljub temu da so cene turističnih ponudb občutno višje, so ponekod kapacitete že...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 26. september 2013 / 14:53

Kolesarska sekcija DU Preddvor

Kolesarska sekcija DU Preddvor ima v letošnji sezoni za seboj že dvaindvajset etap, skupaj pa so prevozili več kot 1073 kilometrov. Pred kratkim so si privoščili zakusko v Kamniški Bistric...

Škofja Loka / četrtek, 26. september 2013 / 14:30

Poljanska obvoznica

V anketi je sodelovalo več kot 500 prebivalcev Škofje Loke. Sodelujoče smo vprašali, kaj bi morali v Škofji Loki prednostno zgraditi in kateremu projektu v občini Škofja Loka trenutno pripisujejo n...

Gospodarstvo / četrtek, 26. september 2013 / 14:26

Vse, kar pridelajo, doma predelajo in prodajo

Na ekološki turistični kmetiji Pr' Končovc na Javorniku vse, kar doma pridelajo in zredijo, tudi doma predelajo in prodajo. Redijo krave dojilje, oskrbujejo travniški sadovnjak, čebelarijo in se ukvar...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 26. september 2013 / 14:24

Čipke posvečene tudi skladatelju

V Petrovčevi hiši je še do četrtka na ogled razstava čipk in klekljanih izdelkov članic Kluba klekljaric Lastovke Cerklje.

Šenčur / četrtek, 26. september 2013 / 14:23

Praznovali v čast kulture

Minulo soboto so se na Visokem spomnili začetkov kulturne dejavnosti v vasi izpred 80 let in ustanovitve kulturnega društva pred 60 leti.