Kokotiček
Ko sem bila majhna, so me družice pri igri velikokrat dražile z Župančičevo Lenko: … a kokotiček / skoči v lončiček, / leže v ponvico, / dvigne glavico, / »Lenčica, Lenka, kikiriki, sem že pečenka, jest se mudi!« … Bile smo v letih med punčko in dekletom in v letih po vojni je bil praznik, če je zadišalo po ocvrtem piščancu. In pesem ni pogojevala toliko mojega imena kot tisti »kikiriki«, ki se je razlegal čez tri vrtove. Župančiča smo znale na pamet, saj smo včasih v uti za našo vrtno ograjo štiri punčke oz. dekleta tudi nastopale, če so dali starši kaj vstopnine – bombone ali pare. Zdelani Ciciban je bil dolgo moja najljubša knjiga. Ko sem se nekoč zvirala kot dedek samonog, sem s klopi treščila na pesek in si dobro odrgnila kolena in za grenki posladek dobila dolgo pridigo, ker sem preluknjala nogavice in sem jih, o groza, morala tudi pokrpati. Ampak na tisti leseni gobi, ki je služila za podlago za krpanje, sem luknje zvlekla skupaj in po sodbi moje varuške Julke je bilo moje šivalne kariere konec …
Ker je bil minulo nedeljo zaželen kokotiček s pripombo, naj bo malo drugačen, recimo olimpijski, sem se spomnila korejske kuharice, ki mi jo je sin leta 2002 prinesel z otoka Jeju do. V Južni Koreji, v »deželi jutranjega miru«, kot piše Judy Hyun, je to priljubljena jed. Za vse sestavine sem se malce naletala, a glede na moj priimek ni bilo težko. Pri nas je bil kokotiček ravno prav pekoč, malo manj kot v receptu, dodatna »pekočina« pa so bila sprotna poročila iz Pjongčanga.
»Yangnyeom tong dak« ali ocvrti piščanec z rdečo omako
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg piščanca, najbolje kračic brez kosti ali perutničk, sol, črni poper, olje za cvrenje
Za testo: 1 jajce, 270 ml ledeno mrzle vode, 50 g bele moke, tip 405, 50 g riževe moke, 50 g škroba, pol žličke natrona, pol žličke soli
Za omako: 3 žlice sezama, 6 žlic olja, 3 stroke česna, 100 g pretlačenega paradižnika (boljši je iz pločevinke kot umetno zoren), 4 žlice sojine omake, 2 žlici belega vinskega kisa, ščep soli, 3 čilije in 3 žlice čilijeve paste (polica z eksotično hrano), 4 žlice sirupa iz sladkorne pese (trgovine z bio hrano)
Piščančje meso, zrezano na kocke, ali perutničke solimo in popramo.
Jajce ubijemo v ledeno mrzlo vodo in ga penasto stepemo. V drugi posodi zmešamo riževo in pšenično moko, škrob, natron in sol in vse skupaj dodamo stepenemu jajcu ter mešamo, da dobimo gladko testo.
Segrejemo olje in ocvremo kosce mesa, prej dobro potopljene v testo. Cvremo okoli 8 minut, meso mora biti prekrito z oljem. Kosce mesa polagamo na papirnato brisačo, da se odcedijo. Za omako (najprej napravite preskus, koliko pekoče prenesete) v ponvici brez maščobe popražimo sezam in pazimo, da zrnca ne bodo skakala čez rob posode kot pokovka.
Segrejemo olje, dodamo strt česen in pazimo, da ne porjavi, dodamo paradižnik, sojino omako, vinski kis, sirup sladkorne pese, čilije in čilijevo pasto in dobro premešamo. Vse skupaj naj vre ne več kot dve minuti.
Ocvrtke damo v globljo posodo, jih prelijemo z omako in potresemo s sezamom. Po želji ponudimo z rižem s kurkumo in ingverjem.
Pa dober tek!