Grad v obliki ključa
Jesenska sobota. Prijatelji iz Radovljice k prijateljem iz občine Rače - Fram. Prelestno dopoldne ob sprejemu na grajskem dvorišču. Strokovna razlaga. Renesančni nižinski dvorec, prva listina o gradnji 1534. Grad, nekoč obdan z vodnim jarkom in visokim okopom, je skrbno restavriran in živ. Vključuje prostore občine, krajevni urad, zasebno etnološko zbirko, kino dvorano, kapelo sv. Janeza Nepomuka, sedež nekaterih društev, turistične agencije, nekaj zasebnih stanovanj. Najbolj znana je 'bela dvorana', namenjena srečanjem, komornim koncertom in porokam, katerih število se zaradi romantičnega okolja veča. Dvorana ima restavriran strop z baročnim štukom in prizori iz rimske mitologije. Na enem izmed grajskih hodnikov stoji tudi lična maketa gradu in na njej je videti, da je grad res pozidan v obliki starinskega ključa. Kdo ve, koliko starih zgodb se skriva tod. Preseneti me nova zgodba, ko nam povedo, da vsi dijaki in študenti po prijavi na občinski razpis dobijo skozi šolsko leto mesečno po trideset evrov žepnine! ... V objemu krajinskega parka Račkih ribnikov mir, oglašanje ptic, drugih živali ni slišati, mirna gladina in veliko sorodstvo labodov. Ob kozarčku se spomnim, da bo martinovo in bo na naši mizi gnezdila počasi pečena goska.
Goska, pečena pri nizki temperaturi
Za 6–8 oseb potebujemo: 1 gos (4,5–5 kg) z drobovino, 5 žlic masla, 2 veliki čebuli, 5 stebel zelene, 2 jabolki (boskop), 2 rdeča korena, 120 g svežih drobtin, 1 žlico sesekljanega svežega žajblja, 1 neškropljeno pomarančo, 1 neškropljeno limono, sol, poper, 1 dl belega suhega vina, 1,5 dl kurje juhe.
Gos operemo zunaj in znotraj in jo dobro osušimo. Solimo in popramo od zunaj in znotraj. Jetra grobo sesekljamo. Nastrgamo pomarančno in limonino lupinico. Očistimo čebulo, zeleno, korenje in jabolki. Čebulo in jabolki narežemo na kocke, zeleno na tenke ploščke. Korenje in star kruh naribamo. Žajbelj sesekljamo.
Segrejemo maslo in na njem pražimo čebulo, stebelno zeleno in jabolki. Čez dobre četrt ure dodamo korenje, jetra, žajbelj in drobtine. Pražimo še 10 minut. Potegnemo z ognja in dodamo limonino in pomarančno lupinico.
Pečico ogrejemo na 220 °C. Nadev damo v gosko, zabodemo pod kračo, da se iz nje laže cedi maščoba, zapremo odprtino z ruladnimi iglicami in med njimi pretaknemo kuhinjski sukanec. Lahko jo tudi zašijemo. Damo jo na rešetko in pod njo posodo za odtekanje maščobe.
Eno uro naj se peče pri 220 °C, nato temperaturo znižamo na 80 °C in jo pečemo še približno 6 ur. Meso ne bo izsušeno. Ko je gos pečena, jo vzamemo iz pečice in jo za 15 minut pokrijemo z alu folijo, odstranimo iglice za rulade ali šive, poberemo iz trebuha nadev in ga damo v primerno in ogreto skledo. Iz pekača odlijemo maščobo (ki bo pozneje sijajna za pražen krompir). Po želji pečenkin sok zalijemo z vinom in juho, damo na kuhališče, zavremo in počakamo, da se malo ukuha. Omako tako kot nadev postrežemo posebej. Gos razrežemo s škarjami za perutnino. Poleg lahko ponudimo krompir, krompirjeve cmoke ali mlince in rdeče zelje. Pa dober tek!