Direktorica zadruge Jana Zalokar

Blejski sir iz blejske zadruge

V Kmetijsko-gozdarski zadrugi Gozd Bled so prenovili kmetijsko-gozdarski center in dali na trg nov izdelek Blejski sir, ki ga bodo jutri, v soboto, tudi javno predstavili.

Bled – Kot je povedala direktorica zadruge Jana Zalokar, so se za izdelavo Blejskega sira odločili zato, da bi pri mleku (lani so ga od 22 kmetij odkupili 3,5 milijona litrov) dosegli boljšo ceno, mleku dodali neko novo vrednost in tudi obogatili ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. Sir jim sicer izdelujejo v sirarni v Gorici, vendar je mleko lokalnega porekla. Načrtujejo, da bi tedensko predelali v sir eno cisterno mleka, to je okrog 25 tisoč litrov, oziroma na leto 1,2 milijona litrov, kar predstavlja približno tretjino celotnega odkupa. V prvi pošiljki sira, ki ga bodo jutri, v soboto, tudi javno predstavili v Infocentru Triglavska roža Bled, je bilo 88 hlebov sira skupne teže okrog petsto kilogramov. Sir bodo prodajali v zadružni trgovini, ponudili ga bodo gostincem, turistom bo na voljo tudi v darilni embalaži. V zadrugi razmišljajo že o tem, da bi Blejskemu siru v prihodnje dodali še kakšen mesni izdelek.

V zadrugi so pred kratkim končali tudi s prenovo kmetijsko-gozdarskega centra na Bledu. Center so povečali, zamenjali so opremo in obogatili ponudbo, v kateri je odslej več izdelkov z lokalnega območja. Prenova jih je stala okrog sto tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Štruklji

Štruklji so zelo znana slovenska specialiteta in verjetno najstarejša slovenska jed, saj omenja pehtranove štruklje neka stara kuharska knjiga, ki je leta 1589 izšla v Gradcu, kjer je tedaj živelo vel...

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Karmen se radi spominjajo

Škofjeloški šahovski turnir v spomin na mlado šahovsko velemojstrico Karmen Orel je z udeležbo blizu dvesto šahistov postal pravi praznik slovenskega šaha.

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Našim tri zmage in tretje mesto

Garmisch- Parternkirchen - Drugo letošnje tekmovanje v paraskiju za točke evropskega pokala v nemškem Oberammergau je minilo v znamenju slovenskih padalcev, ki so še enkrat potrd...

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Anže Šetina naš najboljši v Innsbrucku

Kranj - Konec minulega tedna je v avstrijskem Innsbrucku potekalo svetovno mladinsko prvenstvo v bobu in skeletonu, na njem pa so prvič nastopili tudi slovenski reprezentanti. Pr...

Kronika / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Sto ljudi iskalo otroke, ki so sami šli v Ljubljano

Trije otroci iz Srednjih Bitenj so včeraj pošteno prestrašili svoje starše. Ne da bi komu povedali, so se z avtobusom odpeljali k teti v Ljubljano in tako doma povzročili obsežno iskalno akcijo.