Direktorica zadruge Jana Zalokar

Blejski sir iz blejske zadruge

V Kmetijsko-gozdarski zadrugi Gozd Bled so prenovili kmetijsko-gozdarski center in dali na trg nov izdelek Blejski sir, ki ga bodo jutri, v soboto, tudi javno predstavili.

Bled – Kot je povedala direktorica zadruge Jana Zalokar, so se za izdelavo Blejskega sira odločili zato, da bi pri mleku (lani so ga od 22 kmetij odkupili 3,5 milijona litrov) dosegli boljšo ceno, mleku dodali neko novo vrednost in tudi obogatili ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. Sir jim sicer izdelujejo v sirarni v Gorici, vendar je mleko lokalnega porekla. Načrtujejo, da bi tedensko predelali v sir eno cisterno mleka, to je okrog 25 tisoč litrov, oziroma na leto 1,2 milijona litrov, kar predstavlja približno tretjino celotnega odkupa. V prvi pošiljki sira, ki ga bodo jutri, v soboto, tudi javno predstavili v Infocentru Triglavska roža Bled, je bilo 88 hlebov sira skupne teže okrog petsto kilogramov. Sir bodo prodajali v zadružni trgovini, ponudili ga bodo gostincem, turistom bo na voljo tudi v darilni embalaži. V zadrugi razmišljajo že o tem, da bi Blejskemu siru v prihodnje dodali še kakšen mesni izdelek.

V zadrugi so pred kratkim končali tudi s prenovo kmetijsko-gozdarskega centra na Bledu. Center so povečali, zamenjali so opremo in obogatili ponudbo, v kateri je odslej več izdelkov z lokalnega območja. Prenova jih je stala okrog sto tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

Ob prazniku odprli prenovljeni atrij

Radovljica je letošnji občinski praznik praznovala z odprtjem drsališča, prenovljenega graščinskega atrija ter podpisom listine o prijateljstvu s češko občino Ivančice.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...