Blejski sir iz blejske zadruge
V Kmetijsko-gozdarski zadrugi Gozd Bled so prenovili kmetijsko-gozdarski center in dali na trg nov izdelek Blejski sir, ki ga bodo jutri, v soboto, tudi javno predstavili.
Bled – Kot je povedala direktorica zadruge Jana Zalokar, so se za izdelavo Blejskega sira odločili zato, da bi pri mleku (lani so ga od 22 kmetij odkupili 3,5 milijona litrov) dosegli boljšo ceno, mleku dodali neko novo vrednost in tudi obogatili ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. Sir jim sicer izdelujejo v sirarni v Gorici, vendar je mleko lokalnega porekla. Načrtujejo, da bi tedensko predelali v sir eno cisterno mleka, to je okrog 25 tisoč litrov, oziroma na leto 1,2 milijona litrov, kar predstavlja približno tretjino celotnega odkupa. V prvi pošiljki sira, ki ga bodo jutri, v soboto, tudi javno predstavili v Infocentru Triglavska roža Bled, je bilo 88 hlebov sira skupne teže okrog petsto kilogramov. Sir bodo prodajali v zadružni trgovini, ponudili ga bodo gostincem, turistom bo na voljo tudi v darilni embalaži. V zadrugi razmišljajo že o tem, da bi Blejskemu siru v prihodnje dodali še kakšen mesni izdelek.
V zadrugi so pred kratkim končali tudi s prenovo kmetijsko-gozdarskega centra na Bledu. Center so povečali, zamenjali so opremo in obogatili ponudbo, v kateri je odslej več izdelkov z lokalnega območja. Prenova jih je stala okrog sto tisoč evrov.