Godlo, ki je v Šenčur privabila številne obiskovalce, sta skuhali Zalka Jovanovič (prva z leve) in Marta Pipan (četrta z leve), na sliki tudi Francka Stružnik, Meri Erjavec in Marko Kogovšek.

Godla jim je hitro pošla

Turistično društvo Šenčur je v soboto v svojih prostorih v središču Šenčurja pripravilo že šestindvajseti tradicionalni Dan šenčurske godle.

Šenčur – Šenčurska godla je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za Šenčur. S svojimi posebnimi sestavinami in dovršeno pripravo privablja gurmane vseh generacij. Več kot sto dvajset litrov godle je v soboto hitro pošlo.

Godlo so nekdaj na kmetih kuhali pozimi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. »Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugje po Sloveniji,« pravi Zalka Jovanovič, ki jo ob pomoči Marte Pipan že vrsto let kuha za Turistično društvo Šenčur po receptu starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. »Prava šenčurska godla se mora kuhati več ur, poleg krvi pa potrebujemo ješprenj, kašo, čebulo, česen, številne začimbe za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke,« pravi Zalka. Na dnevu godle so vsem obiskovalcem poleg godle postregli tudi »obvezno« prilogo, to je kuhan krompir v oblicah, saj je Šenčur poznan daleč naokoli po dobrem krompirju. Obiskovalcem so jo postregle članice in člani Turističnega društva Šenčur. Godla je teknila tudi Kranjčanom Martinu Žonti, ki prihaja na godlo že peto leto, največkrat skupaj s prijatelji, ter Tonetu Drakslerju in Milanu Košniku, ki na godlo prav tako prihajata že vrsto let. Milan je več kot štirideset let delal v Nemčiji, po vrnitvi domov pa se je pred petimi leti odločil, da jo znova poskusi, in bil navdušen. Prvič pa so prišli godlo poskusit zakonca Angelca in Jurij Prevodnik iz Kranja ter Marinka in Jože Mali s Spodnjega Brnika. »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnil podpredsednik Turističnega društva Šenčur Marko Kogovšek. Za prijetno vzdušje so v prostorih Turističnega društva Šenčur poskrbeli Jurjevi godci s pevcema Vido Šušteršič in Zlatkom Pivcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 8. december 2020 / 15:58

Tanja odgovarja

Redno berem vaše odgovore. Mene zanima samo ljubezen. Ima simpatija, ki se mi umika, do mene čustva ali pa je to le moja iluzija?

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 8. november 2013 / 10:00

Kisle imajo več vitamina C

Konec oktobra se Glasovci odpravimo na obiranje mandarin v dolino Neretve. Letos se nas je nabralo za dva avtobusa, družbo pa so nam delali tudi sopotniki iz Primorske. Živahno, glasno in z ravno prav...

Bohinj / petek, 8. november 2013 / 13:00

Kuzmiču porušili hišo

Gradbena inšpekcija je v torek in sredo porušila brunarico Darka Kuzmiča v Ribčevem Lazu. Domačini in Kuzmičevi prijatelji rušenja niso mogli preprečiti niti z živim ščitom.

Zanimivosti / petek, 8. november 2013 / 09:58

Gorenjskemu glasu »spletni oskar«

Med letošnjimi dobitniki nagrade Netko, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, je tudi naša spletna stran gorenjskiglas.si.

Šport / petek, 8. november 2013 / 10:49

Ločani obstali v osmini finala

Škofja Loka – Rokometašem Loke 2012 na sredini pokalni tekmi ni uspel podvig proti prvoligašu Trimu iz Trebnjega. V dvorani Poden so tekmo osmine finala izgubili z 22 : 29. Pri domačih je bil najbo...

Naklo / petek, 8. november 2013 / 10:59

Jubilej Turističnega društva Naklo

Naklo – Ob zlatem jubileju Turističnega društva Naklo bo danes ob 18. uri v Gostilnici Kresnik v Naklem predstavitev zbornika z naslovom Turizem v Naklem in podnaslovom Tujski promet in turizem ter...