Godlo, ki je v Šenčur privabila številne obiskovalce, sta skuhali Zalka Jovanovič (prva z leve) in Marta Pipan (četrta z leve), na sliki tudi Francka Stružnik, Meri Erjavec in Marko Kogovšek.

Godla jim je hitro pošla

Turistično društvo Šenčur je v soboto v svojih prostorih v središču Šenčurja pripravilo že šestindvajseti tradicionalni Dan šenčurske godle.

Šenčur – Šenčurska godla je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za Šenčur. S svojimi posebnimi sestavinami in dovršeno pripravo privablja gurmane vseh generacij. Več kot sto dvajset litrov godle je v soboto hitro pošlo.

Godlo so nekdaj na kmetih kuhali pozimi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. »Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugje po Sloveniji,« pravi Zalka Jovanovič, ki jo ob pomoči Marte Pipan že vrsto let kuha za Turistično društvo Šenčur po receptu starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. »Prava šenčurska godla se mora kuhati več ur, poleg krvi pa potrebujemo ješprenj, kašo, čebulo, česen, številne začimbe za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke,« pravi Zalka. Na dnevu godle so vsem obiskovalcem poleg godle postregli tudi »obvezno« prilogo, to je kuhan krompir v oblicah, saj je Šenčur poznan daleč naokoli po dobrem krompirju. Obiskovalcem so jo postregle članice in člani Turističnega društva Šenčur. Godla je teknila tudi Kranjčanom Martinu Žonti, ki prihaja na godlo že peto leto, največkrat skupaj s prijatelji, ter Tonetu Drakslerju in Milanu Košniku, ki na godlo prav tako prihajata že vrsto let. Milan je več kot štirideset let delal v Nemčiji, po vrnitvi domov pa se je pred petimi leti odločil, da jo znova poskusi, in bil navdušen. Prvič pa so prišli godlo poskusit zakonca Angelca in Jurij Prevodnik iz Kranja ter Marinka in Jože Mali s Spodnjega Brnika. »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnil podpredsednik Turističnega društva Šenčur Marko Kogovšek. Za prijetno vzdušje so v prostorih Turističnega društva Šenčur poskrbeli Jurjevi godci s pevcema Vido Šušteršič in Zlatkom Pivcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 22. januar 2012 / 07:00

Preddvorski slikarji na tradicionalni razstavi

Preddvor - Pri Majču v Preddvoru se je končala vsakoletna razstava likovnega društva Preddvorski samorastniki. Domala od začetka na njih sodelujejo slikarji, keramičarji in rezba...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 23. januar 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2., in 3. lige (14. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (14. krog - odigran 20.1. in 21.1.): Kavke Kranj : HK Yeti Slovenske Konjice 10:2G&P Leščan Blejska Dobrava : Citypark Strele 2:8HK Dinamiti Horjul : HK Brezovic...

GG Plus / ponedeljek, 23. januar 2012 / 07:00

Vplivni Kamničani na enem mestu

Vanda Rebolj iz Kamnika že štirideset let zbira in dopolnjuje podatke o vplivnih Kamničanih. Teh se je v biografski zbirki nabralo že okoli tristo petdeset.

Prosti čas / ponedeljek, 23. januar 2012 / 07:00

Obiskala ga je živa kamela

Zdravko Krč iz Tupalič pri Preddvoru je praznoval štirideset let. Prijatelji so ga presenetili enkrat, pa še enkrat, čakalo naj bi ga pa še tretje presenečenje. Ženina babica pa je nekaj dni za Zdravk...

Kranj / ponedeljek, 23. januar 2012 / 07:00

Delati začeli histeroskopska in kolposkopska ambulanta

Kranj - V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj je začela delati histeroskopska ambulanta, ki jo vodita ginekologinji Irena Virant in Sava Rant Hafner. V ambulanti izva...

Kronika / ponedeljek, 23. januar 2012 / 07:00

Treba je zatreti začetni požar

Kranjski gasilci opozarjajo, da bi bilo za učinkovito gašenje nujno neposredno javljanje požarov.