Godlo, ki je v Šenčur privabila številne obiskovalce, sta skuhali Zalka Jovanovič (prva z leve) in Marta Pipan (četrta z leve), na sliki tudi Francka Stružnik, Meri Erjavec in Marko Kogovšek.

Godla jim je hitro pošla

Turistično društvo Šenčur je v soboto v svojih prostorih v središču Šenčurja pripravilo že šestindvajseti tradicionalni Dan šenčurske godle.

Šenčur – Šenčurska godla je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za Šenčur. S svojimi posebnimi sestavinami in dovršeno pripravo privablja gurmane vseh generacij. Več kot sto dvajset litrov godle je v soboto hitro pošlo.

Godlo so nekdaj na kmetih kuhali pozimi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. »Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugje po Sloveniji,« pravi Zalka Jovanovič, ki jo ob pomoči Marte Pipan že vrsto let kuha za Turistično društvo Šenčur po receptu starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. »Prava šenčurska godla se mora kuhati več ur, poleg krvi pa potrebujemo ješprenj, kašo, čebulo, česen, številne začimbe za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke,« pravi Zalka. Na dnevu godle so vsem obiskovalcem poleg godle postregli tudi »obvezno« prilogo, to je kuhan krompir v oblicah, saj je Šenčur poznan daleč naokoli po dobrem krompirju. Obiskovalcem so jo postregle članice in člani Turističnega društva Šenčur. Godla je teknila tudi Kranjčanom Martinu Žonti, ki prihaja na godlo že peto leto, največkrat skupaj s prijatelji, ter Tonetu Drakslerju in Milanu Košniku, ki na godlo prav tako prihajata že vrsto let. Milan je več kot štirideset let delal v Nemčiji, po vrnitvi domov pa se je pred petimi leti odločil, da jo znova poskusi, in bil navdušen. Prvič pa so prišli godlo poskusit zakonca Angelca in Jurij Prevodnik iz Kranja ter Marinka in Jože Mali s Spodnjega Brnika. »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnil podpredsednik Turističnega društva Šenčur Marko Kogovšek. Za prijetno vzdušje so v prostorih Turističnega društva Šenčur poskrbeli Jurjevi godci s pevcema Vido Šušteršič in Zlatkom Pivcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 25. november 2008 / 07:00

Manj turistov, manj naložb

Gospodarska kriza se odraža tudi v turizmu, kjer že opažajo upad povpraševanja predvsem z bolj oddaljenih trgov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Mami, rad bi bil slaven

Vse več mladih razmišlja, kako na najlažji način do javne prepoznavnosti. Čarovnice s tem problemov nimajo, so jih pa skomercializirali do te mere, da namesto metel uporabljajo celo sesalnike.

Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, brat vse ve: Indijanci, najboljši frizerji

Indijance so za tri tedne sprejeli v Kranju. Nameščeni bodo v zapuščenem hotelu Jelen.

Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Nominator

Prihaja teta Zima. Čeprav je meteorološka, še bolj pa koledarska zima še daleč, je te dni prvič zadišalo po snegu. Nekaj vršacev je pobelilo, na Koroškem, na Visokih Turah je snega nenav...

Kultura / petek, 3. november 2006 / 06:00

De profundis s sakralno glasbo

V soboto je imel komorni zbor De profundis koncert v cerkvi sv. Miklavža na Godešiču. Poslušalcem so premierno predstavili novi repertoar, tokrat sakralne glasbe. V spored so uvrstili de...

Kranj / petek, 3. november 2006 / 06:00

Revija obrtniških pevskih zborov

Kranj - Obrtniški Moški pevski zbor dr. Janez Bleiweis Kranj je na oktobrski sobotni večer organiziral Revijo obrtniških pevskih zborov Slovenije. Prireditev, tokrat že 24. po vrs...