Godlo, ki je v Šenčur privabila številne obiskovalce, sta skuhali Zalka Jovanovič (prva z leve) in Marta Pipan (četrta z leve), na sliki tudi Francka Stružnik, Meri Erjavec in Marko Kogovšek.

Godla jim je hitro pošla

Turistično društvo Šenčur je v soboto v svojih prostorih v središču Šenčurja pripravilo že šestindvajseti tradicionalni Dan šenčurske godle.

Šenčur – Šenčurska godla je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za Šenčur. S svojimi posebnimi sestavinami in dovršeno pripravo privablja gurmane vseh generacij. Več kot sto dvajset litrov godle je v soboto hitro pošlo.

Godlo so nekdaj na kmetih kuhali pozimi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. »Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugje po Sloveniji,« pravi Zalka Jovanovič, ki jo ob pomoči Marte Pipan že vrsto let kuha za Turistično društvo Šenčur po receptu starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. »Prava šenčurska godla se mora kuhati več ur, poleg krvi pa potrebujemo ješprenj, kašo, čebulo, česen, številne začimbe za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke,« pravi Zalka. Na dnevu godle so vsem obiskovalcem poleg godle postregli tudi »obvezno« prilogo, to je kuhan krompir v oblicah, saj je Šenčur poznan daleč naokoli po dobrem krompirju. Obiskovalcem so jo postregle članice in člani Turističnega društva Šenčur. Godla je teknila tudi Kranjčanom Martinu Žonti, ki prihaja na godlo že peto leto, največkrat skupaj s prijatelji, ter Tonetu Drakslerju in Milanu Košniku, ki na godlo prav tako prihajata že vrsto let. Milan je več kot štirideset let delal v Nemčiji, po vrnitvi domov pa se je pred petimi leti odločil, da jo znova poskusi, in bil navdušen. Prvič pa so prišli godlo poskusit zakonca Angelca in Jurij Prevodnik iz Kranja ter Marinka in Jože Mali s Spodnjega Brnika. »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnil podpredsednik Turističnega društva Šenčur Marko Kogovšek. Za prijetno vzdušje so v prostorih Turističnega društva Šenčur poskrbeli Jurjevi godci s pevcema Vido Šušteršič in Zlatkom Pivcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / torek, 25. oktober 2022 / 18:23

Pomagajo družini, ki je izgubila očeta

Šenčur – Šenčurski občinski svetniki so družini Mohar iz šenčurske občine, ki jo je konec septembra prizadela tragedija, ko so nenadoma izgubili očeta, namenili pet tisoč evrov finančne pomoči, ki...

Objavljeno na isti dan


Medvode / sreda, 18. maj 2022 / 14:45

Lokalno je zdravo

Samooskrba s hrano je vse bolj aktualna tema. Vojna v Ukrajini ogroža svetovni trg, kar že občutimo tudi potrošniki. Slovenija je pri hrani le delno samooskrbna.

Radovljica / sreda, 18. maj 2022 / 14:45

V petek Dan zdravja v Radovljici

Radovljica – Zdravstvenovzgojni center Radovljica v petek, 20. maja, skupaj z Občino Radovljica na Vurnikovem trgu med 10. in 15. uro pripravlja Dan zdravja. Na stojnicah se bodo predstavili izvaja...

Razvedrilo / sreda, 18. maj 2022 / 14:38

Ponovno so se srečali

Sestali so se v Gostišču Pr’ Zet v Žireh. Danes štejejo 75 oziroma 76 let. Preden je svet zajela pandemija, so se srečevali vsakih pet let. Tokrat se je vabilu na srečanje odzvalo 13 posameznikov,...

Železniki / sreda, 18. maj 2022 / 14:37

Promet po nadomestnem mostu

Gradnja novega mostu na Češnjici v Železnikih bo potekala predvidoma tri mesece.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 18. maj 2022 / 14:36

Občanom podarili sadike gorenjskih nageljnov

Cerklje na Gorenjskem – Občina Cerklje na Gorenjskem je z namenom popestritve občinskega praznika, ki praznujejo septembra, občanom podarila dva tisoč sadik gorenjskega nageljna. Za razdeljevanje s...