Godlo, ki je v Šenčur privabila številne obiskovalce, sta skuhali Zalka Jovanovič (prva z leve) in Marta Pipan (četrta z leve), na sliki tudi Francka Stružnik, Meri Erjavec in Marko Kogovšek.

Godla jim je hitro pošla

Turistično društvo Šenčur je v soboto v svojih prostorih v središču Šenčurja pripravilo že šestindvajseti tradicionalni Dan šenčurske godle.

Šenčur – Šenčurska godla je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za Šenčur. S svojimi posebnimi sestavinami in dovršeno pripravo privablja gurmane vseh generacij. Več kot sto dvajset litrov godle je v soboto hitro pošlo.

Godlo so nekdaj na kmetih kuhali pozimi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. »Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugje po Sloveniji,« pravi Zalka Jovanovič, ki jo ob pomoči Marte Pipan že vrsto let kuha za Turistično društvo Šenčur po receptu starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. »Prava šenčurska godla se mora kuhati več ur, poleg krvi pa potrebujemo ješprenj, kašo, čebulo, česen, številne začimbe za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke,« pravi Zalka. Na dnevu godle so vsem obiskovalcem poleg godle postregli tudi »obvezno« prilogo, to je kuhan krompir v oblicah, saj je Šenčur poznan daleč naokoli po dobrem krompirju. Obiskovalcem so jo postregle članice in člani Turističnega društva Šenčur. Godla je teknila tudi Kranjčanom Martinu Žonti, ki prihaja na godlo že peto leto, največkrat skupaj s prijatelji, ter Tonetu Drakslerju in Milanu Košniku, ki na godlo prav tako prihajata že vrsto let. Milan je več kot štirideset let delal v Nemčiji, po vrnitvi domov pa se je pred petimi leti odločil, da jo znova poskusi, in bil navdušen. Prvič pa so prišli godlo poskusit zakonca Angelca in Jurij Prevodnik iz Kranja ter Marinka in Jože Mali s Spodnjega Brnika. »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnil podpredsednik Turističnega društva Šenčur Marko Kogovšek. Za prijetno vzdušje so v prostorih Turističnega društva Šenčur poskrbeli Jurjevi godci s pevcema Vido Šušteršič in Zlatkom Pivcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 4. december 2011 / 07:00

Življenje doživlja kot darilo

Kranjčanka Petra Puhar Kejžar se je srečala z Abrahamom. Praznovala je v Layerjevi hiši, ob jubilejnem dogodku pa pokazala sveže stiskane pole svoje knjige pesmi V vseh barvah.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 14. december 2020 / 18:42

Vlada omilila ukrep nošenja mask

Nekoliko milejši vladni ukrep se nanaša na nošenje zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih.

GG Plus / ponedeljek, 14. december 2020 / 18:38

Koronavirus in mi, 8. del

Otroci so se kmalu vrnili iz trgovine. Dvojka je bila rahlo vznemirjena: »Ena gospa nas je tako sumljivo gledala!« Sicer pa je bilo vse v redu. »Ne sekiraj se, to je najbrž samo brez očal slabo vid...

Zanimivosti / ponedeljek, 14. december 2020 / 18:35

Bistvena je vedoželjnost

Na Strokovni gimnaziji Šolskega centra Kranj so minuli četrtek pripravili drugi dogodek Inženirke in inženirji bomo!, ki je tokrat potekal na daljavo na spletni platformi MS Teams.

Šenčur / ponedeljek, 14. december 2020 / 18:34

Ob jubileju bodo izdali zbornik

Šenčur – Ob koncu koledarskega leta bo izšel zbornik o 70-letni zgodovini AMD Šenčur, namenjen članom in drugim, ki želijo spoznati delo društva. "Obsegal bo pregled delovanja AMD Šenčur od le...

GG Plus / ponedeljek, 14. december 2020 / 18:31

Epidemija je delo zelo spremenila

Namesto da bi se upokojila, je Diana Gaber ostala v Domu upokojencev Kranj in ob epidemiji covida-19 kot glavna medicinska sestra in namestnica direktorice za zdravstveno nego in oskrbo prevzela skrb...