Godlo, ki je v Šenčur privabila številne obiskovalce, sta skuhali Zalka Jovanovič (prva z leve) in Marta Pipan (četrta z leve), na sliki tudi Francka Stružnik, Meri Erjavec in Marko Kogovšek.

Godla jim je hitro pošla

Turistično društvo Šenčur je v soboto v svojih prostorih v središču Šenčurja pripravilo že šestindvajseti tradicionalni Dan šenčurske godle.

Šenčur – Šenčurska godla je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za Šenčur. S svojimi posebnimi sestavinami in dovršeno pripravo privablja gurmane vseh generacij. Več kot sto dvajset litrov godle je v soboto hitro pošlo.

Godlo so nekdaj na kmetih kuhali pozimi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. »Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugje po Sloveniji,« pravi Zalka Jovanovič, ki jo ob pomoči Marte Pipan že vrsto let kuha za Turistično društvo Šenčur po receptu starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. »Prava šenčurska godla se mora kuhati več ur, poleg krvi pa potrebujemo ješprenj, kašo, čebulo, česen, številne začimbe za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke,« pravi Zalka. Na dnevu godle so vsem obiskovalcem poleg godle postregli tudi »obvezno« prilogo, to je kuhan krompir v oblicah, saj je Šenčur poznan daleč naokoli po dobrem krompirju. Obiskovalcem so jo postregle članice in člani Turističnega društva Šenčur. Godla je teknila tudi Kranjčanom Martinu Žonti, ki prihaja na godlo že peto leto, največkrat skupaj s prijatelji, ter Tonetu Drakslerju in Milanu Košniku, ki na godlo prav tako prihajata že vrsto let. Milan je več kot štirideset let delal v Nemčiji, po vrnitvi domov pa se je pred petimi leti odločil, da jo znova poskusi, in bil navdušen. Prvič pa so prišli godlo poskusit zakonca Angelca in Jurij Prevodnik iz Kranja ter Marinka in Jože Mali s Spodnjega Brnika. »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnil podpredsednik Turističnega društva Šenčur Marko Kogovšek. Za prijetno vzdušje so v prostorih Turističnega društva Šenčur poskrbeli Jurjevi godci s pevcema Vido Šušteršič in Zlatkom Pivcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 18. november 2009 / 07:00

Stari rok še živi

Dokaz za to je prav gotovo sobotni koncert v loški Ostrigi, kjer ni manjkalo dobre glasbe, piva, kavbojk in all stark.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 4. september 2007 / 07:00

Uredili so si nove prostore

Vodiški upokojenci bodo danes slovesno odprli nove društvene prostore.

Šport / torek, 4. september 2007 / 07:00

Iztok in Luka sta svetovna prvaka

Blejska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta na svetovnem prvenstvu v Münchnu v dvojnem dvojcu v soboto ugnala vse tekmece, Bled pa je včeraj dobil svetovno prvenstvo 2011.

Prosti čas / torek, 4. september 2007 / 07:00

Etno Rock po ulicah

Letošnji že 11. Etno Rock festival je prvič potekal na več prizoriščih po Domžalah.

Prosti čas / torek, 4. september 2007 / 07:00

Studor v Bohinju

V soboto so se z nastopom irske skupine Ceolinn zaključili že sedmi Večeri na Ranču Mrcina, ki nosijo tudi naslov Takle mamo. Letošnji program je bil izredno pester. Vanj je bilo vklju...

Prosti čas / torek, 4. september 2007 / 07:00

Slovenska popevka 2007

V nedeljo, 9. septembra 2007, ob 19.55 bodo na prvem programu Televizije Slovenija, prvem programu Radia Slovenija, Radiu Maribor in Radiu Koper neposredno prenašali Slovensko popevko, ki letos pra...