Naivni lev

Prijateljica Rija mi je lani jeseni s Šrilanke prinesla lonček zmletega čilija, ki je sicer ostro pekoč, a dober, in ravnam z njim hudo stiskaško. Bila je navdušena nad otoško hrano, saj je ljubiteljica zelenjave in začimb. V znak hvaležnosti sem ji obljubila eno šrilanško večerjico, ki se je končno uresničila. In ker je tudi ljubiteljica jajc, sodi na jedilni spored jajčni kari. A preden sem recept našla, me je nasmejala stara šrilanška pravljica o mogočnem zaljubljenem levu, ki je za­sledoval in se hotel poročiti z najlepšo deklico iz neke vasi. Po grozoviti tulbi je zaprosil njenega prestrašenega očeta, naj mu jo da za ženo. Kmet je bil sprva ves zgrožen, a dovolj zvijačen. Predlagal je levu, naj si da izbiti čekane in kremplje, da se ga deklica ne bo več bala, če bo krotak. Rečeno – storjeno. Ko je lev prišel znova snubit, je bil le še senca samega sebe in kmetje so ga zlahka pobili … Brez levje trofeje sem končno našla nazoren recept pri Petru Kuruviti (*1963), sinu šrilanškega očeta in avstrijske matere, zelo cenjeni avstralski gastronomski osebnosti, katerega televizijske oddaje slovijo po vsem svetu. Kuruvita trdi, da jajčni kari pripravlja po babičinem receptu. Kari je jed, kari kot mešanico začimb dobimo v prašku, je pa tudi drevo. Manjkali so njegovi listi … A v posušeni obliki sem jih našla na koncu Celovške ceste … staknete pa jih lahko tudi na spletu …

Jajčni kari po šrilanško

Za 4–6 oseb potrebujemo: 6 jajc, 200 ml olja za cvrenje, najbolje kokosovega, 1 žličko čilija (po okusu), 1 žličko kumina, 1 žličko karija v prahu, pol žličke kurkume, pol žličke koprčevih semen, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 majhna zelena čilija, šopek karijevih listov, 3 cm nastrganega ingverja, 3 cm cimeta, 1 ščep muškata, 350–400 ml kokosovega mleka.

Po Kukuritovem nasvetu moramo jajce na vrhu predreti, da lupina ne poka. Očitno sem bila prestrastna, ko sem vanj udarila s pletilko in mi je vsebina jajca ovila dlan z rokavom pulija vred. Brez škripanja z zobmi ni šlo, a v drugo se mi je posrečilo z uporabo debele šivanke. Jajca v kropu kuhamo le 5–6 minut in jih nato ohladimo v ledeno mrzli vodi.

Jajca olupimo in jih ne pregloboko napikamo. Previdno jih natremo s kurkumo in soljo. Segrejemo olje, ki je dovolj vroče, če kruhova kocka, ki jo vržemo vanj, zacvrči. Jajca s penovko zložimo v olje in jih pečemo dobro minuto, da so kot posuta z zlato rjavimi mehurčki. Poberemo jih iz maščobe in zložimo na papirnato kuhinjsko brisačo.

V ponvi na suho popražimo v terilniku zdrobljeno semenje. Na olju steklasto prepražimo sesekljano čebulo, strt česen in na tenke polkolobarčke narezan čili, dodamo vse začimbe, cimetovo palčico ter posušene liste drevesa kari. Dušimo 6 minut, zalijemo s kokosovim mlekom, dodamo muškatni orešek in iz omake vzamemo cimet. Nato omako prelijemo v primerno skledo, naložimo vanjo ocvrta jajca in ponudimo okrašeno s svežim koriandrom, meto ali kar s peteršiljem. Jed ponudimo s solato iz sojinih kalčkov in kuhanim polnovrednim rjavim rižem, v katerem se je cmarila 3 cm dolga cimetova palčka.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 12:05

Uspeh polepšali še navijači

Škofja Loka – Časopisno založniška družba Kmečki glas je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, Občino Šmarje pri Jelšah in Društvom kmetic Ajda pripravila prejšnjo soboto v Šentvidu pri Grobelnem...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Vroča tekma

Več kot petnajst tisoč navijačev si je minulo nedeljo ogledalo tekmo na stožiškem stadionu, na kateri sta se pomerili naša in angleška reprezentanca. Slovenija je na njej povedla in bila vse do kon...

Kultura / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Kitara poletju pri sv. Volbenku

Škofja Loka – Tudi letošnje leto kitaristi Glasbene šole Škofja Loka na Logu v cerkvi sv. Volbenka v petek, 19. junija, ob 20. uri organizirajo kitarski koncert Kitara poletju. Poleg škofjeloških k...

Kultura / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Čas za krpanke

Kranj – Danes, v petek, 19. junija, ob 19. uri bo v Galeriji Desetnica odprtje razstave krpank, ki so jih v šolskem letu 2014/15 izdelale slušateljice Male šole krpanke, ki jo v okviru kra...

Medvode / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Festival Medvode so »fest«

Medvode – Občina Medvode občinski praznik praznuje 8. julija, na rojstni dan Jakoba Aljaža, ki se je na ta dan leta 1845 rodil v Zavrhu pod Šmarno goro. Ob praznovanju so pripravili sklop priredite...

Jesenice / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Aparat za razgibavanje za bolnišnico

Jesenice – Člani Rotary cluba Bled so se odločili, da bodo Splošni bolnišnici Jesenice podarili aparat za razgibavanje po operaciji kolena, ki bo bolnikom omogočil hitrejšo in kakovostnejšo rehabil...