Naivni lev

Prijateljica Rija mi je lani jeseni s Šrilanke prinesla lonček zmletega čilija, ki je sicer ostro pekoč, a dober, in ravnam z njim hudo stiskaško. Bila je navdušena nad otoško hrano, saj je ljubiteljica zelenjave in začimb. V znak hvaležnosti sem ji obljubila eno šrilanško večerjico, ki se je končno uresničila. In ker je tudi ljubiteljica jajc, sodi na jedilni spored jajčni kari. A preden sem recept našla, me je nasmejala stara šrilanška pravljica o mogočnem zaljubljenem levu, ki je za­sledoval in se hotel poročiti z najlepšo deklico iz neke vasi. Po grozoviti tulbi je zaprosil njenega prestrašenega očeta, naj mu jo da za ženo. Kmet je bil sprva ves zgrožen, a dovolj zvijačen. Predlagal je levu, naj si da izbiti čekane in kremplje, da se ga deklica ne bo več bala, če bo krotak. Rečeno – storjeno. Ko je lev prišel znova snubit, je bil le še senca samega sebe in kmetje so ga zlahka pobili … Brez levje trofeje sem končno našla nazoren recept pri Petru Kuruviti (*1963), sinu šrilanškega očeta in avstrijske matere, zelo cenjeni avstralski gastronomski osebnosti, katerega televizijske oddaje slovijo po vsem svetu. Kuruvita trdi, da jajčni kari pripravlja po babičinem receptu. Kari je jed, kari kot mešanico začimb dobimo v prašku, je pa tudi drevo. Manjkali so njegovi listi … A v posušeni obliki sem jih našla na koncu Celovške ceste … staknete pa jih lahko tudi na spletu …

Jajčni kari po šrilanško

Za 4–6 oseb potrebujemo: 6 jajc, 200 ml olja za cvrenje, najbolje kokosovega, 1 žličko čilija (po okusu), 1 žličko kumina, 1 žličko karija v prahu, pol žličke kurkume, pol žličke koprčevih semen, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 majhna zelena čilija, šopek karijevih listov, 3 cm nastrganega ingverja, 3 cm cimeta, 1 ščep muškata, 350–400 ml kokosovega mleka.

Po Kukuritovem nasvetu moramo jajce na vrhu predreti, da lupina ne poka. Očitno sem bila prestrastna, ko sem vanj udarila s pletilko in mi je vsebina jajca ovila dlan z rokavom pulija vred. Brez škripanja z zobmi ni šlo, a v drugo se mi je posrečilo z uporabo debele šivanke. Jajca v kropu kuhamo le 5–6 minut in jih nato ohladimo v ledeno mrzli vodi.

Jajca olupimo in jih ne pregloboko napikamo. Previdno jih natremo s kurkumo in soljo. Segrejemo olje, ki je dovolj vroče, če kruhova kocka, ki jo vržemo vanj, zacvrči. Jajca s penovko zložimo v olje in jih pečemo dobro minuto, da so kot posuta z zlato rjavimi mehurčki. Poberemo jih iz maščobe in zložimo na papirnato kuhinjsko brisačo.

V ponvi na suho popražimo v terilniku zdrobljeno semenje. Na olju steklasto prepražimo sesekljano čebulo, strt česen in na tenke polkolobarčke narezan čili, dodamo vse začimbe, cimetovo palčico ter posušene liste drevesa kari. Dušimo 6 minut, zalijemo s kokosovim mlekom, dodamo muškatni orešek in iz omake vzamemo cimet. Nato omako prelijemo v primerno skledo, naložimo vanjo ocvrta jajca in ponudimo okrašeno s svežim koriandrom, meto ali kar s peteršiljem. Jed ponudimo s solato iz sojinih kalčkov in kuhanim polnovrednim rjavim rižem, v katerem se je cmarila 3 cm dolga cimetova palčka.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Permakulturni vrt

Izkušeni permakulturnik Dejan Grosar v Bohinju vzpostavlja pravi permakulturni gozdni vrt, ki predstavlja učinkovitejše in okolju prijaznejše kmetijstvo.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:52

V Stari Loki sklenili polmilijonsko naložbo

Stara Loka je dobila novo komunalno in cestno infrastrukturo in obnovljeno središče, ob tem pa tudi novo, prebivalcem in pešcem prijaznejšo prometno ureditev tudi v sosednjih naseljih: Binklju, Trnju,...

Kultura / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:26

Bogato polje Nejčevih kultur

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani je na ogled retrospektivna razstava likovnih del Nejča Slaparja ob njegovi sedemdesetletnici.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:25

V Sava Turizmu letos zadovoljni

V Skupini Sava Turizem ocenjujejo, da so letošnji poslovni rezultati rekordni. Bruto dobiček iz poslovanja je zrasel za skoraj četrtino – na 10,7 milijona evrov.

GG Plus / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:23

Dobrodelnost na skiroju

Janez Anžič se je julija na skiroju odpravil z domače Senice na Pašman. V 402 kilometrih se je odrinil 98.000-krat. Vodila ga je dobrodelnost. Projekt je po dveh mesecih zaključil s prvim dobrodelnim...

Razvedrilo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:09

Gora, film in pesem

Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.