Preostala družina Hribernik (Foto: Tina Dokl)

Slovenski Orfej

Emocionalen. Takšen je bil abrahamov gala koncert Ota Pestnerja minulo soboto v dvorani Golovec v Celju. Glasbeni gosti so že tako dobremu vzdušju v polni dvorani dodali le še piko na i.

Orfej je mitični grški pevec, sin muze Kaliope in Apolona. S čarobno močjo svoje glasbe in glasu je v tistih časih zapovedoval ljudem in celo neživi naravi. Nekateri po njem poimenujejo Ota Pestnerja - pravijo mu kar slovenski Orfej.

Glasba se je v Otovem življenju pojavila že zelo zgodaj, leta 1968 pa se je odločil, da bo postal to, kar je danes. Leta 1969 je nastopil na festivalu v San Remu v mladinski kategoriji in osvojil prvo mesto. Leto dni kasneje je vstopil v New Swing Quartet ter mu ostal zvest do danes, pa ne le kot pevec, temveč tudi kot dolgoletni umetniški vodja in aranžer. Pri rosnih petnajstih (leta 1971) je zmagal na Slovenski popevki s pesmijo Trideset let in od takrat je šla njegova glasbena pot samo še navzgor.

Ob jubilejnem koncertu je izšel tudi njegov komplet štirih zgoščenk The Abraham Collection, s koncertom v Celju pa Oto naznanja intenzivnejše vračanje na solistično glasbeno sceno. O njem piše Drago Medved tudi monografijo, v zadnjem času pa je Oto poln življenja in energije. Morda k temu prispeva tudi ljubezen njegove zaročenke, Maje Hribernik, ki se ji je Oto na koncertu javno zahvalil, saj pravi, da je bila med zaslužnejšimi, da je do tovrsten projekta sploh prišlo.

Abrahamov gala koncert v Celju je bil prežet z emocijami, starejšimi, novejšimi pesmimi iz opusa glasbenega življenja Ota Pestnerja, zelo dobro se je v vlogi povezovalca znašel Marjan Bunič (ravno pravšnja mera humorja in ne predolgih besednih vložkov), nastopajoči gostje pa so koncert le še dodatno popestrili. Vlogi spremljevalnih orkestrov sta tokrat odigrala Orkester Slovenske vojske pod taktirko Rudija Strnada, mlajšim bolj poznanega pod imenom Rudolf Gas, ter Komorni orkester Sancti Petri, ki mu je dirigiral Marko Hribernik, ki je nedolgo nazaj postal že drugič ponosni oče: na svet je prijokal sin Jonatan Tomaž Hribernik. V prvih vrstah orkestra Sancti Petri smo opazili tudi njegovi sestri, violinistko Majo in flavtistko Eleno, preostala družina Hribernik je sedela v prvih vrstah dvorane Golovec in z navdušenjem prisluhnila glasbenemu ustvarjanju starejših članov družine, kot tudi žametnemu glasu Ota Pestnerja ter gostom: New Swing Quartetu, Oliverju Dragojeviću, Eldi Viler, Urošu Periću, ki je odličen v interpretacijah pesmi, s katerimi je zaslovel Ray Charles. Med obiskovalci koncerta smo opazili kar nekaj znanih obrazov slovenskega gospodarstva in politike, glasbenike in glasbenice v sestavah Katrinas, Rožmarinke, Perpetuum Jazzile (družina Kozlevčar), pa Damjano Golavšek in Čarlija, ki kljub vojaški uniformi še vedno izgleda glasbeno.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 10. junij 2015 / 10:39

Ljubiši pomagali do avta

Aprila je bila končana humanitarna akcija za pomoč pri nakupu rabljenega avtomobila Ljubiši Vasiliću.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Slovenski Orfej

Emocionalen. Takšen je bil abrahamov gala koncert Ota Pestnerja minulo soboto v dvorani Golovec v Celju. Glasbeni gosti so že tako dobremu vzdušju v polni dvorani dodali le še piko na i.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Uvozniki bi spremenili DMV

Zloglasni davek na motorna vozila naj bi po predlogu uvoznikov vezali na izpušne emisije.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Rojstvo pod srečno zvezdo

Test: Mazda6 Sport CD 120 TE in CD 143 TE

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

VW Phaeton za papeža

Papež Benedikt XVI. je od predsednika uprav­ne­ga odbora delniške družbe Volkswagen, dr. Bernda Pischetsriederja, prevzel pose­bej opremljeni phaeton. "V veliko čast na...

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Italijanski zlatnik

Fiat zadnji z novim lahkim dostavnikom italijansko-francoske naveze.