Prehrana po TKM (XIV. del)

Prehrana, primerna za pomladni čas

Pomlad je letni čas, ko se narava prebuja, počasnejši zimski ritem se pospeši. Vse začenja brsteti in se pripravljati na nov zagon, novo rast in razvoj, razcvet.

Energijsko je pomlad čas, ki je povezan z jetri. Jetra pa v našem telesu skrbijo za rast, razvoj, regeneracijo, revitalizacijo organizma, njegovo obnovo.

Od petih elementov so jetra povezana z energijo lesa.

Zato je v prehrani v spomladanskem času pomembno, da v zadostni meri uživamo hrano sladkega in pekočega okusa, ki spodbujata delovanje jeter. Jetrom energija, ki jo zaužijemo s hrano pekočega in sladkega okusa, pomaga pri njihovi pomembni spomladanski nalogi: oskrbi celega organizma z življenjsko energijo.

Spomladi se izogibajmo kislemu okusu. Kdor ima že težave z jetri ali kadar imamo gripo, bi se morali spomladi izogibati uživanju pomaranč, saj so absolutno prekisle in energijsko preveč agresivne za organizem.

Zelo pomembno je, da ne uživamo preveč ocvrte, surove in zamrznjene hrane, ki oslabi našo vranico, ki je spomladi še posebno občutljiva in šibka.

Živila, ki so najbolj primerna za uživanje spomladi, so: por, špinača, mlada zelena čebula, sladki krompir (jam), peteršilj, gobe, pšenica, dateljni, pesa, korenje, proso, koruza, buče, brokoli, jagnjetina, ribe, perutnina.

Zelo primerni so kalčki vseh vrst kot tudi vsa sveža zelena in listnata zelenjava.

Ker se običajno pozimi manj gibamo kot v ostalih letnih časih ter ker čez zimo grejemo telo tudi z uživanjem energijsko bolj bogate in kalorične hrane, se kaj rado zgodi, da spomladi prav čutimo, kako bi se radi »prečistili« tudi s pomočjo uživanja lahkotnejše in bolj čistilne, razstrupljevalne hrane. V telesu se nam od zime lahko nakopiči preveč vročine. Kako to prepoznamo? Naše grlo je bolj suho, zaprti smo, zadah iz ust je neprijeten, urin intenzivno rumen in smrdeč, na jeziku imamo debele rumene obloge, hitro se razjezimo, pogosto smo nestrpni …

Ob opisanih znakih bi bilo priporočljivo, da poskrbimo za »čistilno akcijo« v svojem organizmu. Več se gibajmo, uživajmo več tekočine in v prehrano poleg že zgoraj opisanih živil vključimo več kumar, zelene, hrušk, banan.

Pomlad je letni čas, ki ga povezujemo z novimi začetki, novo svežo energijo. Telesu vse to privoščimo tudi s hrano: lahkotno, svežo, z mladimi poganjki. Pojdimo ven, dihajmo nov svež pomladanski zrak.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 1. december 2015 / 12:59

Poskusno davčno potrjevanje računov

Danes se je začelo poskusno davčno potrjevanje računov, ki bo sicer obvezno od 2. januarja dalje.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / sreda, 7. avgust 2013 / 12:25

Daljše postelje za košarkarje

Vse reprezentance, ki bodo na EuroBasketu tekmovale v dvorani Podmežakla, potrebujejo za svoje igralce tudi daljše postelje.

Šport / sreda, 7. avgust 2013 / 12:23

Gorenjci tokrat neuspešni

Kranj - V četrtem krogu prve slovenske nogometne lige Telekom sta obe gorenjski moštvi nogometno zelenico zapustili sklonjenih glav. V Novem mestu so namreč Domžale s 3 : 0 klonile proti n...

Kronika / sreda, 7. avgust 2013 / 12:22

Prevrnil se je na streho

Podtabor - Na gorenjski avtocesti v Podtaboru se je v petek sredi dneva zgodila prometna nesreča, ki jo je povzročil 47-letni Nizozemec. Med vožnjo v smeri Radovljice je zaradi neprilagoje...

Razvedrilo / sreda, 7. avgust 2013 / 12:21

Filmske refleksije: Persepolis

V četrtek, 8. avgusta, ob 20. uri bo v Layerjevi hiši potekalo multimedijsko predavanje Animirani film skozi čas in prostor, ki bo predstavilo zgodovino animiranega filma s ključnimi premi...

Kultura / sreda, 7. avgust 2013 / 12:20

Navdušili v Alpah

Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja je konec julija gostoval v francoskem mestu Briancon.