Prehrana po TKM (XIV. del)

Prehrana, primerna za pomladni čas

Pomlad je letni čas, ko se narava prebuja, počasnejši zimski ritem se pospeši. Vse začenja brsteti in se pripravljati na nov zagon, novo rast in razvoj, razcvet.

Energijsko je pomlad čas, ki je povezan z jetri. Jetra pa v našem telesu skrbijo za rast, razvoj, regeneracijo, revitalizacijo organizma, njegovo obnovo.

Od petih elementov so jetra povezana z energijo lesa.

Zato je v prehrani v spomladanskem času pomembno, da v zadostni meri uživamo hrano sladkega in pekočega okusa, ki spodbujata delovanje jeter. Jetrom energija, ki jo zaužijemo s hrano pekočega in sladkega okusa, pomaga pri njihovi pomembni spomladanski nalogi: oskrbi celega organizma z življenjsko energijo.

Spomladi se izogibajmo kislemu okusu. Kdor ima že težave z jetri ali kadar imamo gripo, bi se morali spomladi izogibati uživanju pomaranč, saj so absolutno prekisle in energijsko preveč agresivne za organizem.

Zelo pomembno je, da ne uživamo preveč ocvrte, surove in zamrznjene hrane, ki oslabi našo vranico, ki je spomladi še posebno občutljiva in šibka.

Živila, ki so najbolj primerna za uživanje spomladi, so: por, špinača, mlada zelena čebula, sladki krompir (jam), peteršilj, gobe, pšenica, dateljni, pesa, korenje, proso, koruza, buče, brokoli, jagnjetina, ribe, perutnina.

Zelo primerni so kalčki vseh vrst kot tudi vsa sveža zelena in listnata zelenjava.

Ker se običajno pozimi manj gibamo kot v ostalih letnih časih ter ker čez zimo grejemo telo tudi z uživanjem energijsko bolj bogate in kalorične hrane, se kaj rado zgodi, da spomladi prav čutimo, kako bi se radi »prečistili« tudi s pomočjo uživanja lahkotnejše in bolj čistilne, razstrupljevalne hrane. V telesu se nam od zime lahko nakopiči preveč vročine. Kako to prepoznamo? Naše grlo je bolj suho, zaprti smo, zadah iz ust je neprijeten, urin intenzivno rumen in smrdeč, na jeziku imamo debele rumene obloge, hitro se razjezimo, pogosto smo nestrpni …

Ob opisanih znakih bi bilo priporočljivo, da poskrbimo za »čistilno akcijo« v svojem organizmu. Več se gibajmo, uživajmo več tekočine in v prehrano poleg že zgoraj opisanih živil vključimo več kumar, zelene, hrušk, banan.

Pomlad je letni čas, ki ga povezujemo z novimi začetki, novo svežo energijo. Telesu vse to privoščimo tudi s hrano: lahkotno, svežo, z mladimi poganjki. Pojdimo ven, dihajmo nov svež pomladanski zrak.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Odprli obnovljeno brv

Ločani bodo na decembrske prireditve (prva je bil že obisk Miklavža) v starem mestnem jedru spet lahko hodili po brvi, ki z avtobusne postaje vodi v stari del mesta.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 24. februar 2012 / 07:00

O postu in - kranjski klobasi

Na 112. Glasovi preji s profesorjem Janezom Bogatajem smo razpredali predvsem o kulinariki. Tako se je tudi spodobilo, saj se je zgodila ravno na debeli četrtek. Kako pa zdaj, ko je že prvi petek v po...

Šport / petek, 24. februar 2012 / 07:00

Nogometaši na priprave na svoje stroške

Kranj - Minulo sredo so nogometaši Triglava na igrišču z umetno travo v športnem centru Kranja odigrali še eno prijateljsko tekmo pred začetkom nadaljevanja prvenstva v spomladan...

Šport / petek, 24. februar 2012 / 07:00

Lokostrelci bodo tekmovali

Šenčur - Prek tristo lokostrelcev iz 35 slovenskih klubov bo ta vikend merilo preciznost svojih lokov na 21. državnem dvoranskem prvenstvu. Kot je sporočil Marjan Podržaj,...

Splošno / petek, 24. februar 2012 / 07:00

Referendumska pravila

V nedeljo, 25. marca, bomo na referendumu odločali o družinskem zakoniku.

Gorenjska / petek, 24. februar 2012 / 07:00

Matjaž Dovžan novi predsednik

Tržič - Splošno športno društvo Tržič je na petkovem občnem zboru izvolilo novo vodstvo. Predsednik društva je postal Matjaž Dovžan, doma je iz Podljubelja, po izobrazbi je diplomi...