Prehrana po TKM (XIII. del)

Prehrana, primerna za zimski čas

Se pozimi kaj rekreirate? Da, seveda. Kako pa? Drsate na bližnjem zamrznjenem jezeru? Greste na sprehod po sveže zapadlem snegu in uživate v škripanju snega pod nogami? Kaj vam še prija? Sedite kdaj pred toplo zakurjenim kaminom ali pečko, da vas toplota, ki jo oddajata prijetno greje? Ker je zunaj mrzlo, se moramo ustrezno obleči in zaščititi, da se telo ne podhladi. Poleg oblačil in kurjave lahko za ustrezno toploto in energijo v telesu poskrbimo tudi s toplo prehrano, ki telesu pomaga pri delovanju.

Pozimi so zunanje temperature še nižje kot jeseni, telo potrebuje še več energije, da vzdržuje primerno toploto za nemoteno delovanje. Zato je zima letni čas, ko moramo uživati hrano, ki nas greje. V to kategorijo spadajo živila, ki so energijsko vroča in topla in tudi sicer topla: to je kuhana hrana. Več energije bomo dobili tudi, če zaužijemo nekaj več mesa kot sicer, saj smo že omenili, da je meso živilo, ki ima velik energijski potencial. Absolutno se izogibajmo zamrznjeni, surovi in mrzli hrani ter pijači. Še posebno so v zimskem obdobju škodljivi sladoled in ledene pijače.

Če primerjamo pojave v naravi in svojem telesu, hitro lahko povlečemo vzporednico in bolje razumemo, zakaj pozimi za naše telo ni primerno uživanje mrzle hrane. Kaj se v naravi zgodi z vodo pozimi? Ko je dovolj hladno, zamrzne.

Zima je letni čas, ki je energijsko povezan z ledvicami. Ledvice spadajo energijsko k elementu vode. Če vodo ohlajamo, zmrzne. Če uživamo hladno in mrzlo hrano in pijačo, energija vode v našem telesu »zamrzne«, kroženje je upočasnjeno, delovanje telesa oslabljeno. Tako mrzla, ledena in hladna energija hrane v zimskem času neugodno vpliva na naše telo.

V zimskem obdobju je pomembno, da uživamo hrano, ki nas greje, in več grenke hrane (radič, koleraba, cikorija, artičoke, ohrovt, hmelj, zelena, čaj). Treba je zmanjšati uživanje slane hrane. Količinsko primerno uživanje hrane grenkega okusa energijsko okrepi ledvice, če bi pretiravali z uživanjem hrane samo grenkega okusa, pa to spet ni produktivno in energijsko lahko oslabimo srce.

Hrana, ki nas najbolj greje pozimi: perutnina, jagnjetina, stročji fižol, por, šalotka, leča, soja, črni fižol, kostanj, pistacija, drobnjak, cimet, klinčki, janež, koper, vino (v manjših količinah!). V drugi polovici zime lahko v prehrano že vključujemo več zelišč in pekoče hrane (čebula, česen, ingver).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 7. december 2012 / 07:00

Na nekaterih smučiščih danes začetek sezone

Kranj - Danes, v petek, bodo na Krvavcu pognali štirisedežnico Tiha dolina in vlečnico Luža ter odprli proge 1, 2 in 6. »V prihodnjih dneh bomo izkoriščali ugodne pogoje za izdel...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 27. februar 2023 / 20:43

Kape, majice, obeski ...

Planica – Planica prvič v zgodovini gosti svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Tudi s tega dogodka bodo številni odnesli vsaj kakšen spomin nanj. Osrednja trgovina z navijaškimi rekvi...

Zanimivosti / ponedeljek, 27. februar 2023 / 20:29

Servis

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici je zanimiv tudi pogled na servisne ekipe tekaških reprezentanc. Največje so v Slovenijo prišle s tovornjakom, tudi norveška (na fotografiji)....

GG Plus / ponedeljek, 27. februar 2023 / 20:10

Novi Slovenski biografski leksikon (C)

»Celjski grofje ter zlasti tragedija Friderika in Veronike so se ohranili v zgodovinskem spominu in pustili izjemen pečat v slovenski kulturi – literaturi, dramatiki, celo operi. Od druge...

Slovenija / ponedeljek, 27. februar 2023 / 20:07

Jezik je jedro kulture

Polna dvorana ORF Teatra v deželnem studiu avstrijske radiotelevizije v Celovcu, v katerem je bila 9. februarja letošnja osrednja koroška proslava v čast slovenskega kulturnega praznika, j...

Kultura / ponedeljek, 27. februar 2023 / 20:03

Kajuh, pesnik partizan

V Knjižnici Velenje stoto obletnico rojstva pesnika in partizana Karla Destovnika - Kajuha zaznamujejo z zbirko Kajuh 100. Sedma knjiga v seriji je stripovska biografija Kajuh, pesnik partizan scenari...