Žlikrofi s puranom in energijske kroglice

Žlikrofi s puranom v sirovi omaki so odlična ideja za okusen in hitro pripravljen obrok. Za sladico ali za malico pa pripravimo energijske kroglice s skuto, arašidi in kokosom.

Za pripravo žlikrofov s puranom v sirovi omaki potrebujemo: 300 g puranjega fileja, 4 topljene sirčke, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl mleka, 1 žlico limoninega soka, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olja, sol, žlikrofe.

Puranje meso operemo, osušimo in ga narežemo na kocke. Kocke na rahlo osolimo. V ponvi segrejemo olje, na katerem popečemo puranje kocke. Pečeno meso preložimo na krožnik, ki ga nato pokrijemo s pokrovko. V isto ponev, kjer smo pekli puranje meso, vlijemo smetano za kuhanje in mleko. Dodamo narezane topljene sirčke. Kuhamo in mešamo, dokler se sirčki ne raztopijo. Potresemo s peteršiljem ter prilijemo limonin sok in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Žlikrofe kuhamo v slanem kropu, dokler ne priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode in položimo na krožnik. Prelijemo s pripravljeno omako.

Nasvet: Žlikrofe lahko zamenjamo z njoki ali s testeninami.

Za pripravo energijskih kroglic potrebujemo: 100 g skute, 2 žlici sladkorja, 3 žlice arašidovega masla, 3 žlice kokosove moke, kokosova moka ali nasekljani arašidi za posip.

V posodi z vilicami razdrobimo skuto, ki ji dodamo arašidovo maslo, sladkor in posujemo s kokosovo moko. Vse skupaj zmešamo v homogeno maso. Iz mase oblikujemo manjše kroglice in jih povaljamo v kokosovi moki ali v nasekljanih arašidih. Kroglice hranimo v hladilniku.

Nasvet: Sladkor lahko nadomestimo z medom, agavinim sirupom ali javorjevim sirupom. Če se odločimo za katero od teh variant, dodamo malo več kokosove moke, saj bo zaradi teh sladil masa bolj mokra. Energijske kroglice so posebej priročne, kadar nam primanjkuje časa, saj za njihovo pripravo potrebujemo zgolj 5 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 3. avgust 2007 / 07:00

Iz starih časov: Visoka paša

V starih časih so pasli povsod, ne le po planinah. Ponekod je imela cela vas skupno pašo in posebej zanjo »zaposlenega« skupnega pastirja. Bilo je obdobje, ko je živino pasel vsak sam, za pastirje...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 23. november 2017 / 18:58

Jubilejna Vinska pot rekordna

Razlog za zadovoljstvo imajo te dni tudi na Zavodu za turizem in kulturo Kranj, kjer so nadvse uspešno spravili pod streho že 10. Vinsko pot. V kranjskih rovih so v dveh koncih tedna gosti...

Razvedrilo / četrtek, 23. november 2017 / 18:55

Magija Svarunove noči

Medvode – Ko se začne dan vse hitreje umikati noči, v nosnice pa zareže vonj po jesenski megli, je v Klubu Jedro čas za Svarunovo noč. Ta ostaja edinstven glasbeni dogodek, ki obuja mistično atmosf...

Mularija / četrtek, 23. november 2017 / 18:54

Uglasbene pravljice

V sodelovanju med Mestno knjižnico Kranj in Glasbeno šolo Kranj je nastala glasbena pravljična urica, na kateri so konec oktobra v knjižnici z besedo in glasbo predstavili devet afriških pravljic.

Razvedrilo / četrtek, 23. november 2017 / 18:53

Narodnozabavna hit parada

Na Bledu je v soboto potekala tradicionalna Narodnozabavna hit parada. Glasbeni praznik v organizaciji Turizma Bled je privabil številne obiskovalce, predvsem iz nemško govorečih držav, ki so napol...

Kultura / četrtek, 23. november 2017 / 18:51

Pravljični svet Jelke Reichman

Zagotovo smo vsi odraščali ob ilustracijah Jelke Reichman, našo domišljijo so burile podobe Pikija Jakoba, Mačka Murija, Cepetavčka, Miškolina, Zmaja Direndaja, Šivilje s škarjicami. Jelka je ena najb...