Gorenjski glas v Mariboru
Tretji kulinarični izlet Gorenjskega glasa je bil v znamenju Martina, krsta mošta v vino in obiska Vinagove vinske kleti v Mariboru.
Maribor – Vesela družba izletnikov Gorenjskega glasa je na torkovem kulinaričnem izletu obiskala Maribor in imela kaj videti. Po ogledu središča Maribora, v katerem je tudi sredi dopoldneva polno življenja in po katerem so nas popeljali dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Daša, Maša, Gregor, Nataša in Lucija, smo se spustili v »mariborsko podzemlje«, v Vinagovo vinsko klet pod Trgom svobode, po kateri so nas popeljale članica Vinagove uprave Irena Draž in njeni sodelavki Maja Knez in Suzana Kovačič, posebnosti kleti, kakovostnih vin in tudi sadja pa je v pogovoru za Gorenjski glas predstavil predsednik uprave Bogdan Pečuh. Prebrali ga boste lahko v eni od prihodnjih številk. Klet je ena največjih v Evropi in je bila zgrajena v 19. stoletju. Kako velika je, povedo številke: njena površina je dvajset tisoč kvadratnih metrov, v njej je mogoče shraniti 5,5 milijona litrov vina, s posebno patino prekriti hodniki pa so dolgi skoraj tri kilometre.
Kulinarični izlet je bil sklenjen v gostišču Golob v deset kilometrov oddaljeni Zgornji Polskavi, ki ga uspešno vodita Manica in Dominik Golob in uživa sloves dobre in prijazne gostilne. To so nam dokazali z izvrstnim kosilom. Naš prijatelj in sopotnik na izletih, kuharski mojster Janez Štrukelj je pokazal pripravo značilne štajerske kvasenice in dvignil s stolov predvsem ženski del izletniške druščine. Za smeh so s prikazom krsta mošta v vino poskrbeli člani društva Ajda Leskovec-Stari trg, ki ohranja stare običaje, pa tudi naš Gregor Flajnik je potegnil meh za pesem in ples. O izletu bomo več pisali v torkovem Gorenjskem glasu.