Prehrana po TKM (IX. del)

Poglejmo, kam energijsko spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena, oreščki, pijače, olja, sladila.

Zelišča, začimbe

Nevtralna: žafran, navadni plešec, cvetni prah

Mrzla: sol, sojina omaka, miso, agar agar

Hladna: pehtran, amarant, kreša, meta, žajbelj, bezgovi cvetovi, krebuljica

Topla: vanilja, bazilika, kumina, koper, pehtran, sveži ingver, janež, kardamom, koriander, kumina, luštrek, lovor, origano, rožmarin, drobnjak, gorčica, timijan, angelika, strok rožiča, šetraj, kis, peteršilj, kurkuma, brinove jagode, mleta sladka paprika, kapre, pelin

Vroča: cimet, komarček, kajenski poper, čili, kari, posušeni ingver, česen, muškat, klinčki, poper, zvezdni janež, tabasko

Oreščki, semena, fižol

Nevtralni: kokosovi orehi, lešniki, arašidi, indijski oreščki, mandeljni, črni sezam, sončnična semena, grah, rdeči fižol kidney, fižol adzuki

Hladni: bučna semena, fižol mungo, soja, tofu, semena zimske melone

Topli: janeževa semena, semena koromača, kostanj, pinjole, pistacija, mak, orehi, črni fižol, leča, kostanj

Pijače

Nevtralne: kamilični čaj, črni čaj, čaj pu-erh, čaj bancha, čaj tou-cha

Mrzle: mineralna voda, zeleni čaj, čaj plahtice, rmanov čaj, čaj regratove korenine, čaj repinčeve korenike

Hladne: jabolčni, hruškov, pomarančni, zelenjavni sok, lipov čaj, čaj poprove mete, voda iz pipe, šampanjec, sadni sok, šipkov in hibiskusov čaj, čaj iz malinovih listov, slezov čaj, melisin čaj, mošt, belo vino, pšenično pivo, ležak, beli čaj

Tople: jasminov čaj, medeno vino, likerji, likerska vina, portovec, riževo vino, kakav, kava, žitna kava, rdeče vino

Vroče: koromačev čaj, alkohol (visokoodstotni), viski, vodka, jogijski čaji, češnjev sok, glog, kuhano vino, konjak, grenčice, grenki likerji

Sladila

Nevtralna: med, ječmenov slad, rižev slad

Mrzla: beli sladkor, sirup, C-vitamin

Hladna: sirup agave, javorjev sirup

Topla: rjavi sladkor, melasa

Jedilna olja

Hladna: laneno, olivno, sezamovo, sončnično, olje pšeničnih kalčkov

Topla: bučno, repično, sojino, orehovo

Mlečni in sojini izdelki

Nevtralni: kravje mleko, maslo, sir

Mrzli: jogurt

Hladni: smetana, kislo mleko, mladi sir, kefir, kisla smetana, skuta

Topli: kokosovo mleko, fermentirani siri, parmezan, zbrinc, ovčji sir, ovčje mleko, kozji sir, kozje mleko

Vroči: siri s plesnijo

Preostale skupine

Toplo: pesto, tapioka

Hladne: olive, slive umeboši

Mrzle: alge (spirulina, kombu, nori, iziki, wakame)

Hladne: kislo testo, kvas

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Zlati z Naše pesmi navdušili še Ločane

V ponedeljek sta se v Kristalni dvorani v Škofji Loki na celovečernem koncertu predstavila dva zbora, Grudnove Šmikle iz Železnikov in KPZ Megaron iz Ljubljane, ter vokalna skupina Ecce iz Kamnika, ki...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 28. februar 2016 / 18:10

Peter Prevc v Kazahstanu spisal del svetovne zgodovine smučarskih skokov

Peter Prevc je v daljnem v Kazahstanu, na novem prizorišču svetovnega pokala v smučarskih skokih v Almatyju, spisal del svetovne zgodovine svojega športa. Šest tekem pred koncem sezone, ki se bo sklen...

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Ko se iz pisma usuje beli prah

Kranjski poklicni gasilci so se ta teden usposabljali za interveniranje ob grožnji z neznanim belim prahom, ki bi lahko bil antraks.

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Potrebovali helikopter

Vogel, Cerkno – Na smučišču Cerkno se je v sredo hudo poškodovala smučarka, ki so ji prvo pomoč nudili reševalci na smučišču, nato pa jo je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči prepe...

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Gorenjska misijonarja usmiljenja

Med 17 slovenskimi misijonarji usmiljenja s posebnim papeževim mandatom sta tudi dva z Gorenjske: frančiškan dr. Robert Bahčič z Brezij in kapucin Mitja Ponikvar iz Škofje Loke.

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Šolarji spoznavali prehransko dediščino

Ponovno se je začelo tekmovanje v kuharskih veščinah in pripravljanju avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, ki letos poteka na ravni slovenskih osnovnih šol že petič. Mladi nadobudni gorenjs...