Kivi jim je bogato obrodil
Ruparjevi iz Dvorij pri Cerkljah so letos nabrali več kot šestdeset kilogramov kivija.
Dvorje – Triintrideset let je že, odkar je Lado Rupar posadil tri sadike kivija, ki so prvič obrodile čez štiri leta. »Če vam kivi še četrto leto ne obrodi, ga odstranite ali cepite. Pravilno je treba delati z njim, še najpomembnejše je pravilno obrezovanje. Ko bo odpadlo listje, ga bom porezal, čez zimo bo drevo počivalo, nizke temperature lepo prenese. Rodni so samo prvi štirje zalistniki, ostali naprej samo podivjajo, te pa obrežem večkrat letno,« je dejal iz izkušenj in dodal: »Kivi je odporen in nima naravnega sovražnika, o kakršnemkoli škropljenju ni govora. Na splošno ima rad bolj mokra tla, morda je tudi zaradi tega letos tako dobro obrodil. Odločili smo se, da bomo del letošnjega pridelka razdelili sorodnikom in prijateljem.«
»V času obiranja morajo biti plodovi kivija še trdi, v hladni, zračni, a ne presuhi kleti bodo počasi dozorevali, tako da jih lahko uživamo čez vso zimo. Ne smemo jih skladiščiti v bližini jabolk, lahko pa jih po nekaj položimo med jabolka, ko jih želimo jesti, da se zmehčajo,« pavi Lado Rupar in poudarja, da kosmati sadeži niso samo lepi na pogled, ko se zmehčajo, ampak so tudi okusno sladki in polni vitaminov.
Ugodna lega njihove hiše pod Dvorjanskim hribom omogoča rast tudi drugim rastlinam, poleg kivija uspevajo tudi kaki, fige in mandarine.