Marinka in Lado Rupar iz Dvorij sta zadovoljna ob letošnji letini kivija.

Kivi jim je bogato obrodil

Ruparjevi iz Dvorij pri Cerkljah so letos nabrali več kot šestdeset kilogramov kivija.

Dvorje – Triintrideset let je že, odkar je Lado Rupar posadil tri sadike kivija, ki so prvič obrodile čez štiri leta. »Če vam kivi še četrto leto ne obrodi, ga odstranite ali cepite. Pravilno je treba delati z njim, še najpomembnejše je pravilno obrezovanje. Ko bo odpadlo listje, ga bom porezal, čez zimo bo drevo počivalo, nizke temperature lepo prenese. Rodni so samo prvi štirje zalistniki, ostali naprej samo podivjajo, te pa obrežem večkrat letno,« je dejal iz izkušenj in dodal: »Kivi je odporen in nima naravnega sovražnika, o kakršnemkoli škropljenju ni govora. Na splošno ima rad bolj mokra tla, morda je tudi zaradi tega letos tako dobro obrodil. Odločili smo se, da bomo del letošnjega pridelka razdelili sorodnikom in prijateljem.«

»V času obiranja morajo biti plodovi kivija še trdi, v hladni, zračni, a ne presuhi kleti bodo počasi dozorevali, tako da jih lahko uživamo čez vso zimo. Ne smemo jih skladiščiti v bližini jabolk, lahko pa jih po nekaj položimo med jabolka, ko jih želimo jesti, da se zmehčajo,« pavi Lado Rupar in poudarja, da kosmati sadeži niso samo lepi na po­gled, ko se zmehčajo, ampak so tudi okusno sladki in polni vitaminov.

Ugodna lega njihove hiše pod Dvorjanskim hribom omogoča rast tudi drugim rastlinam, poleg kivija uspevajo tudi kaki, fige in mandarine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2024 / 15:32

Ko na Račjem otoku vino izbere glasbo

Račji otok v Parku Brdo je nedavno gostil kulinarično doživetje z glasbo in peninami ob izbrani kulinariki priznanega slovenskega kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča in mojstrov kulinarike Posestva B...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Šola za vrednote in življenje

Komenda - Dobrodelna Ustanova Petra Pavla Glavarja je konec minulega tedna pripravila že 4. Šolo za vrednote in življenje, ki bo tudi letos potekala pet petkov vse do sredine dec...

Nasveti / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Repino srce

Zadnjič smo o repi že rekli enih par, pa vendar nič takega, kar bi morebiti najraje slišali - kako si z repo utrjujemo in krepimo zdravje. Tokrat bomo torej govorili o repini zdravilnosti, repinem bis...

Kamnik / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Kamniška Bistrica bo Pravljična dežela

Kamnik - Na Agenciji za turizem in podjetništvo Kamnik s priznano slovensko pravljičarko Ireno Cerar pripravljajo projekt Pravljična dežela v Kamniški Bistrici, s katerim bodo na...

Zanimivosti / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Za novo dvorano in obnovo mostu

Ob urejanju prostorov kulturnega doma še niso zgradili nove dvorane. Prebivalce Hrušice smo vprašali, kako nujno Hrušica potrebuje novo dvorano in kako nujna je obnova mostu čez Savo. Potekajo po...

GG Plus / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Pisarna v idiličnem okolju

V Potočah pri Preddvoru si je priljubljena voditeljica Radia Sora, moderatorka in organizatorka prireditev Saša Pivk Avsec uredila domačo pisarno. Prostori so domačni, najbolj pa pritegne čudovit razg...