Kris se je priprave testenin lotil umirjeno in profesionalno. V ozadju je Eva.

Zlata kuhalnica

V okviru štiriinšestdesetega Gostinsko-turističnega zbora Slovenije se je v ovalni dvorani Ramada Resorta v Kranjski Gori zgodil finale tekmovanja Zlata kuhalnica 2017. Bogovi okusov so bili tokrat naklonjeni ekipi Osnovne šole Železniki.

Tekmovanje za zlato kuhalnico je namenjeno uče­ncem osnovnih šol od 6. do 8. razreda, organizira pa ga Turistična zveza Slovenije ob strokovni podpori Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in partnerjem Turistično-gostinsko zbornico Slovenije. Letošnja tema: kranjska klobasa kot glavna sestavina pri pripravi glavne jedi in sladki sirovi štruklji.

Regijska tekmovanja za zlato kuhalnico so potekala meseca maja in enega je gostila tudi Srednja gostinska in turistična šola v Radovljici. Gorenjskim ekipam uvrščanje v veliki finale ni šlo najbolje od rok, tako da se je na državno tekmovanje, ki se je odvilo pred dvema dnevoma v Kranjski Gori, skupaj še s 15 slovenskimi ekipami uspelo uvrstiti le osnovnošolcem iz Železnikov.

Danes devetošolci Kris Šolar, Eva Benedičič in Krištof Frelih so se intenzivno pripravljali že na regijsko tekmovanje. Uvrstitve na državno tekmovanje so zelo razveselili. V prvih vrstah so jih v sredo spodbujali Aljaž Demšar, osnovnošolec, ki je bil član ekipe, potem pa je zaradi operacije prepustil mesto Evi, učiteljica Suzana Pečnik in pa njihov mentor, v slovenski kulinariki kar znano ime, Davor Družinec. Davor je sedaj že kakšno leto vodja kuhinje na Osnovni šoli (OŠ) Železniki. Pravi, da je potreboval spremembo. Za dolgoletnega člana kolektiva JGZ Brdo pa vodjo kuhinje v Vili Bled in člana slovenske kuharske reprezentance nova zaposlitev predstavlja dejansko nov način življenja.

Otroci ga navdušujejo: »Fenomenalni so.«

V finalu Zlate kuhalnice so imele ekipe šestdeset minut časa, da so pripravile šest krožnikov, pri čemer so štiri porcije postregli na skupnem krožniku za pokušanje, en krožnik je bil namenjen za razstavni pogrinjek in eden za komisijo, katere šef je bil tokrat Martin Blejec. Med ocenjevalci pa smo srečali tudi udeleženca domačega MasterChefa El­visa Kudića in Domenica Maggija, kontinentalnega direktorja Svetovne zveze kuharskih društev (WACS), ki je zadolžen za južni del Evrope. Ta navdušenja nad slovenskimi osnovnošolskimi talenti ni skrival.

Poleg okusa in videza je komisija ocenjevala še kup reči – in to je očitno odtehtalo. Namreč, ekipa OŠ Železniki je imela nekaj malega težav s časom priprave in postrežbe, a je ohranila mirno kri in na koncu dostavila krožnik, ki je zadostil pogojem: postala je zmagovalka Zlate kuhalnice 2017. Kranjsko klobaso so popekli, dodali pire gomoljne zelene z gorčičnimi semeni ter raviole z nadevom iz kranjske klobase. Prav vsi smo se strinjali, da tako elegantnost raviolov težko zasledimo celo na krožnikih najboljših restavracij v Sloveniji. Vse je »štimalo«. Glavno jed sta sestavljala še drobnjakovo olje in pena iz slanine. Ajdovim štrukljem s skuto pa so dodali malo orehov in fig; gratiniran skutini štrukelj, postrežen na moderen način na podlagi jabolčne čežane in dodanega orehovega krokanta, pa bi verjetno pokusil tudi kakšen nejeverni Tomaž, ki na štruklje ne da veliko oziroma meni, da dobri štruklji ne obstajajo; razen babičinih.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 17. maj 2013 / 16:30

Podaljšali natečajno razstavo

Škofja Loka - Zaradi izjemno velikega zanimanja so v Škofji Loki podaljšali razstavo prispelih natečajnih rešitev za ureditev odprtih javnih površin starega mestnega jedra Škofje Loke ter...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Zbiranje nevarnih odpadkov

V gospodinjstvih poleg nenevarnih odpadkov nastajajo tudi nevarni, ki jih je treba vključiti v poseben sistem varnega ravnanja z odpadki.

Šport / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Prvake okradli kar med tekmo

Škofjeloški rokometaši ekipe Knauf Insulation so odigrali še zadnjo tekmo državnega prvenstva, po zmagi nad ekipo Cimos Kopra pa so se veselili naslova mladinskih državnih prvakov ter hudovali nad tat...

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Lepota je zadovoljstvo z malenkostmi

Nič se v zadnjem desetletju ni spremenilo tako kot družbeni odnos do lepote. Diktat zunanjega videza je prevladal vse drugo in se uspešno spopadel tudi s stoletnim rekom, da je lepota relativna in odv...

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Otroci se danes rodijo bolj zdravi kot pred dvajsetimi leti

Ko smo zaradi vse manj novorojenih otrok skoraj začeli biti plat zvona, se je trend obrnil. Leta 2006 se je rodilo skoraj devetnajst tisoč otrok, kar je sicer še vedno enajst tisoč manj kot leta 1976,...

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Izumiranje živalskih vrst škodi našemu zdravju

Nova generacija zdravilnih učinkovin bo za vselej izgubljena, če ne bomo sposobni ohraniti biološke raznovrstnosti, opozarjajo strokovnjaki, ki pripravljajo načrt ustavitve izumiranja vrst do let...