Devetdesetsekundna peka pri 430 stopinjah

»Picarevolucija« v Kranju

Še danes se jasno spominjam tistih popoldnevov, ko sva z bratom pridivjala iz šole in se je skozi vhodna vrata širil znani vonj po babičini pici. Oh, kakšno veselje! Debelo testo je bilo prelito z gosto paradižnikovo mezgo, obloženo s šunko, suho salamo in ogromno ribanega sira, ki se je pri straneh »zlival« čez rob in se na pekaču hrustljavo zapekel. Ko tako pomislim na pico, ki sem jo brezpogojno častila v otroštvu, ugotovim, da je ta kultna jed v zadnjih letih doživela popolno revolucijo.

Drugi spomin, ki ga vselej povežem s pico, so srednješolska prijateljstva in pozni petkovi večeri, ko smo se dobivali pri Jakobu, ki je že takrat mojstrsko spremenil »fast food« prigrizek v pravo kulinarično poslastico. Danes pa je Jakob dober primer, kako lahko strastno navdušenje nad kuhanjem tudi samouka počasi pripelje preko domačih ustvarjanj ob posnetkih na Youtubu, skupinah Drožomanija, Droživetje in Picomanija na Facebooku do prvih poslovnih priložnosti. Tako zdaj že dva tedna odpira oči in s preizkušeno okusnimi picami v znanem gastropubu kulinarično razsvetljuje Kranjčane. Jakob prisega na pico s predfermentiranim testom (biga), pri kateri zamesi testo s 45-odstotno hidratacijo ter mu v drugi stopnji mesenja doda droži. Ta vrsta pice je okusnejša, lažje prebavljiva in nas po kosilu ne poleže v posteljo – lene in z napihnjenim trebuhom. Tistim, ki potrpljenja z drožmi nimajo, pa Jakob priporoča, naj se lotijo pice stila »poolish«, pri kateri na en kilogram testa dodamo le en gram kvasa ter s tem podaljšamo fermentacijo, pri kateri kvasovke, encimi in bakterije del prebave opravijo namesto nas.

Debelo, čezmerno obloženo testo je tako postalo stvar preteklosti. Recept, ki po tihem vztraja le še v kuhinjah naših babic, je med mladimi zdaj bolj priljubljen v obliki pice napolitanskega stila. Ta se je začel razvijati med dvomesečno pomladansko epidemijo, ko so se mnogi podali v raziskovanje kuharskih skrivnosti pekovskih izdelkov, vzporedno z njimi pa se je začela tudi »picarevolucija«. Ta je v Sloveniji za vedno spremenila standarde te nekdaj preproste italijanske jedi. Napolitanske pice so se prvič pojavile v butičnih picerijah v središču Ljubljane, danes pa se lahko po zaslugi Jakoba Kocjančiča s tankimi picami z zračno, luknjičasto skorjo, obloženimi z bivoljo mocarelo, pelati, parmezanom, slovenskim pršutom in rukolo, mastimo tudi v Kranju. Jakob zamesi testo tri dni prej ter vsak petek med kulinarično prebujene Kranjčane razdeli kar sedemdeset napolitanskih pic, ki se po mnenju mnogih z lahkoto kosajo s tistimi v središču prestolnice, če ne celo s tistimi iz Neaplja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 6. avgust 2024 / 12:26

Zapora ceste v bodoveljski dolini

Bodovlje – Cesta Bodovlje–Frane–Hribovec–Kopač (LC 401101) bo zaprta pri objektu na naslovu Bodovlje 18, in sicer od jutri, 7. avgusta, od 7. ure do 12. avgusta do 8. ure. Zapora ceste bo tudi v no...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 12. februar 2009 / 07:00

V živo in od blizu z Juretom Godlerjem

Danes bo v prostorih MKC Pri rdeči Ostrigi potekal pogovor z mladim igralcem, komikom, komponistom, piscem in še čim, Juretom Godlerjem. Godler je znan predvsem kot odličen imitator različ...

Zanimivosti / četrtek, 12. februar 2009 / 07:00

Kaj menite o letošnji Emi, slovenskem izboru pesmi za Evrovizijo?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Kranj / četrtek, 12. februar 2009 / 07:00

Praznik kulture in domoljubja

Predsednik države Danilo Türk je v nedeljo položil venec na Prešernov grob, se nato sprehodil skozi praznični Kranj in popoldne spregovoril pred pesnikovo rojstno hišo v Vrbi na osrednji prireditvi ob...

Zanimivosti / četrtek, 12. februar 2009 / 07:00

Anketa: Šolo čaka novo življenje

Stara šola v Žireh je bila minuli vikend polna kot že dolgo ne. Ob petkovem slavnostnem odprtju smo nekaj navzočih vprašali, kako pomemben je takšen objekt za Žiri in o primernosti vsebine v njem.

Zanimivosti / četrtek, 12. februar 2009 / 07:00

Z besedo proti vojni

Marjeta Žebovec je v prostorih Gorenjskega glasa priredila literarno-glasbeni recital, popestrili pa so ga fantje iz pevskega društva Zasavski fantje.