Devetdesetsekundna peka pri 430 stopinjah

»Picarevolucija« v Kranju

Še danes se jasno spominjam tistih popoldnevov, ko sva z bratom pridivjala iz šole in se je skozi vhodna vrata širil znani vonj po babičini pici. Oh, kakšno veselje! Debelo testo je bilo prelito z gosto paradižnikovo mezgo, obloženo s šunko, suho salamo in ogromno ribanega sira, ki se je pri straneh »zlival« čez rob in se na pekaču hrustljavo zapekel. Ko tako pomislim na pico, ki sem jo brezpogojno častila v otroštvu, ugotovim, da je ta kultna jed v zadnjih letih doživela popolno revolucijo.

Drugi spomin, ki ga vselej povežem s pico, so srednješolska prijateljstva in pozni petkovi večeri, ko smo se dobivali pri Jakobu, ki je že takrat mojstrsko spremenil »fast food« prigrizek v pravo kulinarično poslastico. Danes pa je Jakob dober primer, kako lahko strastno navdušenje nad kuhanjem tudi samouka počasi pripelje preko domačih ustvarjanj ob posnetkih na Youtubu, skupinah Drožomanija, Droživetje in Picomanija na Facebooku do prvih poslovnih priložnosti. Tako zdaj že dva tedna odpira oči in s preizkušeno okusnimi picami v znanem gastropubu kulinarično razsvetljuje Kranjčane. Jakob prisega na pico s predfermentiranim testom (biga), pri kateri zamesi testo s 45-odstotno hidratacijo ter mu v drugi stopnji mesenja doda droži. Ta vrsta pice je okusnejša, lažje prebavljiva in nas po kosilu ne poleže v posteljo – lene in z napihnjenim trebuhom. Tistim, ki potrpljenja z drožmi nimajo, pa Jakob priporoča, naj se lotijo pice stila »poolish«, pri kateri na en kilogram testa dodamo le en gram kvasa ter s tem podaljšamo fermentacijo, pri kateri kvasovke, encimi in bakterije del prebave opravijo namesto nas.

Debelo, čezmerno obloženo testo je tako postalo stvar preteklosti. Recept, ki po tihem vztraja le še v kuhinjah naših babic, je med mladimi zdaj bolj priljubljen v obliki pice napolitanskega stila. Ta se je začel razvijati med dvomesečno pomladansko epidemijo, ko so se mnogi podali v raziskovanje kuharskih skrivnosti pekovskih izdelkov, vzporedno z njimi pa se je začela tudi »picarevolucija«. Ta je v Sloveniji za vedno spremenila standarde te nekdaj preproste italijanske jedi. Napolitanske pice so se prvič pojavile v butičnih picerijah v središču Ljubljane, danes pa se lahko po zaslugi Jakoba Kocjančiča s tankimi picami z zračno, luknjičasto skorjo, obloženimi z bivoljo mocarelo, pelati, parmezanom, slovenskim pršutom in rukolo, mastimo tudi v Kranju. Jakob zamesi testo tri dni prej ter vsak petek med kulinarično prebujene Kranjčane razdeli kar sedemdeset napolitanskih pic, ki se po mnenju mnogih z lahkoto kosajo s tistimi v središču prestolnice, če ne celo s tistimi iz Neaplja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 7. maj 2010 / 07:00

Turizem smo ljudje

Odgovor na članek »Letališče bo«, objavljen v mnenjih Deželnih novic v petek, 8. januarja 2010. Spoštovana ga. Kokalj,   Pozorno sem prebrala vaš članek v Deželnih novi...

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:31

Prva v službi mesnice

Ekskluzivno smo izvedeli, kaj pomeni slogan »Prvi v službi mesnice«, nove slovenske televizije Nova 24 TV v nastajanju.

Komenda / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:27

Skrbijo za kakovostno starost

Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Komenda praznuje deset let. Osnovni dejavnosti sta družabništvo s starejšimi občani in srečevanje v medgeneracijskih skupinah.

Kranj / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:20

Revizorski »cvek« za vrtce

Računsko sodišče je Kranjskim vrtcem izreklo negativno mnenje o pravilnosti javnega naročanja v obdobju 2012–2014. »Zavod zaradi nepravilnosti ni bil oškodovan,« zagotavlja njegova ravnateljica.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:02

Hrvatje so rekli: Spektakularno!

Srđ je 412 metrov visok hrib za obzidjem Dubrovnika. Do njega lahko dostopate z nihalko in ob lepem vremenu obiskovalcem nudi izjemen razgled: pred vami leži Dubrovnik z okolico kot na dlani. Z eno be...

GG Plus / ponedeljek, 9. november 2015 / 13:56

Kje je Amerika?

Da je Amerika onstran oceana, se seveda ve. V slovenskem spominu je tudi pomen »Amerike« kot besede za obljubljeno deželo. Slovenci, ki so pred več kot sto leti množično odhajali čez ocean...