Devetdesetsekundna peka pri 430 stopinjah

»Picarevolucija« v Kranju

Še danes se jasno spominjam tistih popoldnevov, ko sva z bratom pridivjala iz šole in se je skozi vhodna vrata širil znani vonj po babičini pici. Oh, kakšno veselje! Debelo testo je bilo prelito z gosto paradižnikovo mezgo, obloženo s šunko, suho salamo in ogromno ribanega sira, ki se je pri straneh »zlival« čez rob in se na pekaču hrustljavo zapekel. Ko tako pomislim na pico, ki sem jo brezpogojno častila v otroštvu, ugotovim, da je ta kultna jed v zadnjih letih doživela popolno revolucijo.

Drugi spomin, ki ga vselej povežem s pico, so srednješolska prijateljstva in pozni petkovi večeri, ko smo se dobivali pri Jakobu, ki je že takrat mojstrsko spremenil »fast food« prigrizek v pravo kulinarično poslastico. Danes pa je Jakob dober primer, kako lahko strastno navdušenje nad kuhanjem tudi samouka počasi pripelje preko domačih ustvarjanj ob posnetkih na Youtubu, skupinah Drožomanija, Droživetje in Picomanija na Facebooku do prvih poslovnih priložnosti. Tako zdaj že dva tedna odpira oči in s preizkušeno okusnimi picami v znanem gastropubu kulinarično razsvetljuje Kranjčane. Jakob prisega na pico s predfermentiranim testom (biga), pri kateri zamesi testo s 45-odstotno hidratacijo ter mu v drugi stopnji mesenja doda droži. Ta vrsta pice je okusnejša, lažje prebavljiva in nas po kosilu ne poleže v posteljo – lene in z napihnjenim trebuhom. Tistim, ki potrpljenja z drožmi nimajo, pa Jakob priporoča, naj se lotijo pice stila »poolish«, pri kateri na en kilogram testa dodamo le en gram kvasa ter s tem podaljšamo fermentacijo, pri kateri kvasovke, encimi in bakterije del prebave opravijo namesto nas.

Debelo, čezmerno obloženo testo je tako postalo stvar preteklosti. Recept, ki po tihem vztraja le še v kuhinjah naših babic, je med mladimi zdaj bolj priljubljen v obliki pice napolitanskega stila. Ta se je začel razvijati med dvomesečno pomladansko epidemijo, ko so se mnogi podali v raziskovanje kuharskih skrivnosti pekovskih izdelkov, vzporedno z njimi pa se je začela tudi »picarevolucija«. Ta je v Sloveniji za vedno spremenila standarde te nekdaj preproste italijanske jedi. Napolitanske pice so se prvič pojavile v butičnih picerijah v središču Ljubljane, danes pa se lahko po zaslugi Jakoba Kocjančiča s tankimi picami z zračno, luknjičasto skorjo, obloženimi z bivoljo mocarelo, pelati, parmezanom, slovenskim pršutom in rukolo, mastimo tudi v Kranju. Jakob zamesi testo tri dni prej ter vsak petek med kulinarično prebujene Kranjčane razdeli kar sedemdeset napolitanskih pic, ki se po mnenju mnogih z lahkoto kosajo s tistimi v središču prestolnice, če ne celo s tistimi iz Neaplja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 6. september 2015 / 23:49

Krave »pošlihtala«, zdaj tudi strežeta

Nad kravami, ki se pasejo na Soriški planini, zadnja leta bdita precej nenavadna pastirja: igralec in glasbenik Žiga Saksida ter arhitekt Nac Žuber. »Verjetno izgleda, kot da sva ves čas »frej« in da...

Objavljeno na isti dan


Žiri / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Borčevsko praznovanje dneva spomina

Žiri - Žirovci so letošnji dan spomina 22. oktober, ko so bili leta 1943 iz Žirov pregnani Nemci, praznovali z visokimi gosti. Tradicionalno se nekdanjega krajevnega praznika spo...

Prosti čas / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Gorenjski kvintet tretji na Alpen Grand Prix festivalu

Sredi oktobra je bil v Meranu v Italiji srednjeevropski festival narodnozabavne glasbe 19. Alpen Grand Prix, na katerem so nastopile skupine iz več evropskih držav, ki so se uspešno uvrsti...

GG Plus / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Poslovanje pod vplivom stečajev

Kranj - Skupina Nova KBM je v letošnjem prvem polletju ustvarila 2,8 milijona evrov čistega dobička, banka Nova KBM pa 5,6 milijona evrov. Skupina je zaradi povečanega števila st...

Zanimivosti / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Sneg preprečil obisk koroških šolarjev

Radovljica - Kakih sto šolarjev iz osnovne šole Sele na avstrijskem Koroškem so v četrtek pričakovali na OŠ Antona Janše v Radovljici, pa jim jo je zagodla zima in se Korošci zat...

Šport / sreda, 26. oktober 2011 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige (3. in 4. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (3. krog - odigran 14.10. in 15.10.): HK Dinamiti Horjul : HK Yeti Slovenske Konjice 8:3 Kranjski Orli : HK Brezovica 5:0G&P Leščan Blejska Dobrava : IHK...