Devetdesetsekundna peka pri 430 stopinjah

»Picarevolucija« v Kranju

Še danes se jasno spominjam tistih popoldnevov, ko sva z bratom pridivjala iz šole in se je skozi vhodna vrata širil znani vonj po babičini pici. Oh, kakšno veselje! Debelo testo je bilo prelito z gosto paradižnikovo mezgo, obloženo s šunko, suho salamo in ogromno ribanega sira, ki se je pri straneh »zlival« čez rob in se na pekaču hrustljavo zapekel. Ko tako pomislim na pico, ki sem jo brezpogojno častila v otroštvu, ugotovim, da je ta kultna jed v zadnjih letih doživela popolno revolucijo.

Drugi spomin, ki ga vselej povežem s pico, so srednješolska prijateljstva in pozni petkovi večeri, ko smo se dobivali pri Jakobu, ki je že takrat mojstrsko spremenil »fast food« prigrizek v pravo kulinarično poslastico. Danes pa je Jakob dober primer, kako lahko strastno navdušenje nad kuhanjem tudi samouka počasi pripelje preko domačih ustvarjanj ob posnetkih na Youtubu, skupinah Drožomanija, Droživetje in Picomanija na Facebooku do prvih poslovnih priložnosti. Tako zdaj že dva tedna odpira oči in s preizkušeno okusnimi picami v znanem gastropubu kulinarično razsvetljuje Kranjčane. Jakob prisega na pico s predfermentiranim testom (biga), pri kateri zamesi testo s 45-odstotno hidratacijo ter mu v drugi stopnji mesenja doda droži. Ta vrsta pice je okusnejša, lažje prebavljiva in nas po kosilu ne poleže v posteljo – lene in z napihnjenim trebuhom. Tistim, ki potrpljenja z drožmi nimajo, pa Jakob priporoča, naj se lotijo pice stila »poolish«, pri kateri na en kilogram testa dodamo le en gram kvasa ter s tem podaljšamo fermentacijo, pri kateri kvasovke, encimi in bakterije del prebave opravijo namesto nas.

Debelo, čezmerno obloženo testo je tako postalo stvar preteklosti. Recept, ki po tihem vztraja le še v kuhinjah naših babic, je med mladimi zdaj bolj priljubljen v obliki pice napolitanskega stila. Ta se je začel razvijati med dvomesečno pomladansko epidemijo, ko so se mnogi podali v raziskovanje kuharskih skrivnosti pekovskih izdelkov, vzporedno z njimi pa se je začela tudi »picarevolucija«. Ta je v Sloveniji za vedno spremenila standarde te nekdaj preproste italijanske jedi. Napolitanske pice so se prvič pojavile v butičnih picerijah v središču Ljubljane, danes pa se lahko po zaslugi Jakoba Kocjančiča s tankimi picami z zračno, luknjičasto skorjo, obloženimi z bivoljo mocarelo, pelati, parmezanom, slovenskim pršutom in rukolo, mastimo tudi v Kranju. Jakob zamesi testo tri dni prej ter vsak petek med kulinarično prebujene Kranjčane razdeli kar sedemdeset napolitanskih pic, ki se po mnenju mnogih z lahkoto kosajo s tistimi v središču prestolnice, če ne celo s tistimi iz Neaplja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / četrtek, 1. november 2018 / 18:54

Proti potvarjanju zgodovine

Občinsko Združenje borcev za vrednote NOB Žiri je minulo soboto pripravilo praznovanje ob dnevu spomina na 23. oktober 1943, ko so partizanske enote iz Žirov izgnale nemške okupatorje.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Šuvak tudi uradno športni direktor

Jesenice - Minuli ponedeljek je upravni odbor HK Acroni Jesenic Zvoneta Šuvaka potrdil za športnega direktorja, nato sta se s predsednikom kluba Slavkom Kanalcem že...

Kronika / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Kriminal

S steklenico po glavi Slovenski Javornik - V gostinskem lokalu na Slovenskem Javorniku so se v soboto popoldne stepli. 41-letni Jeseničan je nekaj pre...

Kronika / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Nesreče

Vinjen za volanom Breznica – Na regionalni cesti v Breznici je v soboto okoli 5. ure zjutraj 23-letni Jeseničan z osebnim vozilom trčil v trčil v obce...

Kronika / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Pomemben je heroin, ne ljudje

Na sojenju bratoma Mateju in Juretu Omanu ter Albancu Ardianu Canu zaradi domnevne organizacije prevoza desetih kilogramov heroina bodo zaslišali vse kriminaliste, ki so v Albančevem avtomobilu iskali...

Zanimivosti / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Vrnitev v čas vitezov

Bled – Na Blejskem gradu se je minuli konec tedna čas znova zavrtel nazaj v srednji vek. Tretji srednjeveški dnevi so kljub slabemu vremenu privabili množico obiskovalcev, ki so...