Devetdesetsekundna peka pri 430 stopinjah

»Picarevolucija« v Kranju

Še danes se jasno spominjam tistih popoldnevov, ko sva z bratom pridivjala iz šole in se je skozi vhodna vrata širil znani vonj po babičini pici. Oh, kakšno veselje! Debelo testo je bilo prelito z gosto paradižnikovo mezgo, obloženo s šunko, suho salamo in ogromno ribanega sira, ki se je pri straneh »zlival« čez rob in se na pekaču hrustljavo zapekel. Ko tako pomislim na pico, ki sem jo brezpogojno častila v otroštvu, ugotovim, da je ta kultna jed v zadnjih letih doživela popolno revolucijo.

Drugi spomin, ki ga vselej povežem s pico, so srednješolska prijateljstva in pozni petkovi večeri, ko smo se dobivali pri Jakobu, ki je že takrat mojstrsko spremenil »fast food« prigrizek v pravo kulinarično poslastico. Danes pa je Jakob dober primer, kako lahko strastno navdušenje nad kuhanjem tudi samouka počasi pripelje preko domačih ustvarjanj ob posnetkih na Youtubu, skupinah Drožomanija, Droživetje in Picomanija na Facebooku do prvih poslovnih priložnosti. Tako zdaj že dva tedna odpira oči in s preizkušeno okusnimi picami v znanem gastropubu kulinarično razsvetljuje Kranjčane. Jakob prisega na pico s predfermentiranim testom (biga), pri kateri zamesi testo s 45-odstotno hidratacijo ter mu v drugi stopnji mesenja doda droži. Ta vrsta pice je okusnejša, lažje prebavljiva in nas po kosilu ne poleže v posteljo – lene in z napihnjenim trebuhom. Tistim, ki potrpljenja z drožmi nimajo, pa Jakob priporoča, naj se lotijo pice stila »poolish«, pri kateri na en kilogram testa dodamo le en gram kvasa ter s tem podaljšamo fermentacijo, pri kateri kvasovke, encimi in bakterije del prebave opravijo namesto nas.

Debelo, čezmerno obloženo testo je tako postalo stvar preteklosti. Recept, ki po tihem vztraja le še v kuhinjah naših babic, je med mladimi zdaj bolj priljubljen v obliki pice napolitanskega stila. Ta se je začel razvijati med dvomesečno pomladansko epidemijo, ko so se mnogi podali v raziskovanje kuharskih skrivnosti pekovskih izdelkov, vzporedno z njimi pa se je začela tudi »picarevolucija«. Ta je v Sloveniji za vedno spremenila standarde te nekdaj preproste italijanske jedi. Napolitanske pice so se prvič pojavile v butičnih picerijah v središču Ljubljane, danes pa se lahko po zaslugi Jakoba Kocjančiča s tankimi picami z zračno, luknjičasto skorjo, obloženimi z bivoljo mocarelo, pelati, parmezanom, slovenskim pršutom in rukolo, mastimo tudi v Kranju. Jakob zamesi testo tri dni prej ter vsak petek med kulinarično prebujene Kranjčane razdeli kar sedemdeset napolitanskih pic, ki se po mnenju mnogih z lahkoto kosajo s tistimi v središču prestolnice, če ne celo s tistimi iz Neaplja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Proslava ob 40-letnici Teritorialne obrambe

Poljče - Letos mineva 40 let od ustanovitve Teritorialne obrambe, ki je odigrala ključno vlogo v času osamosvajanja Slovenije in prerasla v Slovensko vojsko. Osrednja gorenjska p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Glasov jež: Že prav, da delajo, samo ne površno

Kranj - Cestišče, pločnike od t. i. kranjskega trojčka poleg Gimnazije v smeri proti občini urejajo. Vse lepo in prav, da se dela, le rumene trakove čez cesto naj odstranijo ali...

Prosti čas / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Številke so jih odpeljale na izlet

Številke so tokrat nagrajence odpeljale naravnost na Ptuj. Kakšen dan prej pa smo se ustavili v Šmarjeških Toplicah. Odkar imajo Dolenjci urejeno avtocesto, pridete z Gorenjskega do njih v slabi uri i...

GG Plus / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Prvič je letel

Smučarski skakalec Tomaž Naglič, 21-letni član SSK Alpina Žiri, je že na svoji prvi tekmi svetovnega pokala osvojil točke.

Zanimivosti / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Godla je teknila vsem

Turistično društvo Šenčur je v soboto že devetnajsto leto zapored v svojih prostorih v središču Šenčurja postreglo obiskovalcem s šenčursko godlo. Več kot sto litrov tradicionalne šenčurske jedi je hi...

Gospodarstvo / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Nesmiselno omejevanje sosedske pomoči

Kranj - V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije se ne strinjajo z nekaterimi določbami zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki ga je vlada sprejela na zadnji lan...