Devetdesetsekundna peka pri 430 stopinjah

»Picarevolucija« v Kranju

Še danes se jasno spominjam tistih popoldnevov, ko sva z bratom pridivjala iz šole in se je skozi vhodna vrata širil znani vonj po babičini pici. Oh, kakšno veselje! Debelo testo je bilo prelito z gosto paradižnikovo mezgo, obloženo s šunko, suho salamo in ogromno ribanega sira, ki se je pri straneh »zlival« čez rob in se na pekaču hrustljavo zapekel. Ko tako pomislim na pico, ki sem jo brezpogojno častila v otroštvu, ugotovim, da je ta kultna jed v zadnjih letih doživela popolno revolucijo.

Drugi spomin, ki ga vselej povežem s pico, so srednješolska prijateljstva in pozni petkovi večeri, ko smo se dobivali pri Jakobu, ki je že takrat mojstrsko spremenil »fast food« prigrizek v pravo kulinarično poslastico. Danes pa je Jakob dober primer, kako lahko strastno navdušenje nad kuhanjem tudi samouka počasi pripelje preko domačih ustvarjanj ob posnetkih na Youtubu, skupinah Drožomanija, Droživetje in Picomanija na Facebooku do prvih poslovnih priložnosti. Tako zdaj že dva tedna odpira oči in s preizkušeno okusnimi picami v znanem gastropubu kulinarično razsvetljuje Kranjčane. Jakob prisega na pico s predfermentiranim testom (biga), pri kateri zamesi testo s 45-odstotno hidratacijo ter mu v drugi stopnji mesenja doda droži. Ta vrsta pice je okusnejša, lažje prebavljiva in nas po kosilu ne poleže v posteljo – lene in z napihnjenim trebuhom. Tistim, ki potrpljenja z drožmi nimajo, pa Jakob priporoča, naj se lotijo pice stila »poolish«, pri kateri na en kilogram testa dodamo le en gram kvasa ter s tem podaljšamo fermentacijo, pri kateri kvasovke, encimi in bakterije del prebave opravijo namesto nas.

Debelo, čezmerno obloženo testo je tako postalo stvar preteklosti. Recept, ki po tihem vztraja le še v kuhinjah naših babic, je med mladimi zdaj bolj priljubljen v obliki pice napolitanskega stila. Ta se je začel razvijati med dvomesečno pomladansko epidemijo, ko so se mnogi podali v raziskovanje kuharskih skrivnosti pekovskih izdelkov, vzporedno z njimi pa se je začela tudi »picarevolucija«. Ta je v Sloveniji za vedno spremenila standarde te nekdaj preproste italijanske jedi. Napolitanske pice so se prvič pojavile v butičnih picerijah v središču Ljubljane, danes pa se lahko po zaslugi Jakoba Kocjančiča s tankimi picami z zračno, luknjičasto skorjo, obloženimi z bivoljo mocarelo, pelati, parmezanom, slovenskim pršutom in rukolo, mastimo tudi v Kranju. Jakob zamesi testo tri dni prej ter vsak petek med kulinarično prebujene Kranjčane razdeli kar sedemdeset napolitanskih pic, ki se po mnenju mnogih z lahkoto kosajo s tistimi v središču prestolnice, če ne celo s tistimi iz Neaplja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. november 2011 / 07:00

Uveljavitev garancije za varčne žarnice

Na trgu najdemo najrazličnejše varčne žarnice ali sijalke, med njimi tudi takšne, ki imajo garancijo pet let in več.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 5. november 2014 / 00:58

Zlata dvajseta

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je v Portorožu pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Zvezne republike Nemčije v Ljubljani organizirala že kar peti ples nemškega gospodarstva Der Deutsche Ball.

Tržič / sreda, 5. november 2014 / 00:52

Nova igrala za otroke

Pred kratkim so simbolno odprli novo otroško igrišče pri Osnovni šoli Tržič.

Zanimivosti / sreda, 5. november 2014 / 00:48

Parkiranje po kranjsko

Parkiranje po kranjsko ali dober avtomobil še ni zagotovilo, da ga upravlja dober oziroma obziren voznik. Tako nekako bi lahko tudi pospremili zgornjo fotografijo, ki prikazuje ne prav uspešen posk...

Zanimivosti / sreda, 5. november 2014 / 00:46

Gasilci na »nujni« vožnji

Gasilce s starodobnima opravo in opremo je na »nujni« vožnji v stari del Kranja pred dnevi ustavil potopni stebriček. K sreči so hiteli le na preventivno prireditev ob mesecu požarne varnosti, tako...

GG Plus / sreda, 5. november 2014 / 00:44

Eksplozivne knjige in revije

Nova revija je bila nekoč pojem intelektualne opozicije bivšemu sistemu. Debelo revijo, ki je vsakič izšla v obsegu knjige, so ljudje čakali tako nestrpno, kot bi šlo za običajno tedensko revijo, n...