Prehrana po TKM (VI. del)

Kombiniranje živil

Že večkrat sem napisala, da je manj več. To pravilo velja tudi, ko pripravljamo svoje obroke. Najbolj idealno bi bilo, da si v enem obroku pripravimo eno samostojno jed. Če poskrbimo še, da je ta jed pravilno kombinirana, smo največ naredili za svoje telo, zdravje in dobro počutje.

Ko živila med seboj kombiniramo na pravilen način, telo ne porablja energije po nepotrebnem. Energijo, ki ni namenjena presnovi in prebavi, lahko v celoti sočasno porablja za svoje ostalo delovanje (rast, razvoj, regeneracija, revitalizacija …).

Nekaj osnovnih pravil za energijsko ustrezno kombiniranje različnih skupin živil med seboj:

Žita uživajmo z zelenjavo ali vrtninami, lahko tudi s stročnicami.

Beljakovine jejmo skupaj z vrtninami in zelenjavo, v manjših količinah jih lahko kombiniramo tudi z rižem, ne mešajmo pa različnih beljakovin med seboj. Nikoli jih tudi ne uživajmo skupaj s sadjem.

Stročnice najbolje kombiniramo z zelenjavo in vrtninami. Sprejemljiva je kombinacija z žiti, ne mešajmo pa jih z beljakovinami ali sadjem.

Sadje jejmo vedno kot samostojen obrok.

Nikoli ne jejmo sadja po obroku (razen ananas, melono ali nešplje), ker to povzroča napihnjenost, preprečuje asimilacijo hrane, ki smo jo pojedli pred tem, in povzroča fermentacijo v želodcu, kar moti presnovo.

Po obrokih tudi ne uživajmo kave (s sladkorjem, sladili, mlekom), sladkih pijač ali sladic.

Med jedjo ne uživajmo tekočin, saj to razredči prebavne sokove in hrana obleži v želodcu, kar nam povzroča slabo počutje, nelagodje in upočasnjeno presnovo.

Po obroku lahko v majhnih požirkih pijemo le toplo vodo, ki pospeši prebavo.

Če na kratko povzamemo: najbolj idealno je kombinirati meso, ribe, jajca, žita, gomolje in stročnice z zelenjavo. Sadje vedno jejmo samo, nikoli po obroku (kosilu ali večerji). Kruha ne jejmo zvečer. Ne mešajmo sladkih in slanih okusov (2–3 ure po obroku ne uživajmo nobenih sladic, sokov, sladkih pijač, sadja, kave s sladkorjem).

Želodec nima zob, zato vso zaužito hrano dobro prežvečimo, da se zmeša s slino in čim bolj utekočini ter jo lažje prebavimo.

Ženske, ki uživajo veliko surove in hladne hrane, lahko energijsko podhladijo želodec, ki se dotika jeter, hlad se prenese na maternico, kar povzroča krče in bolečine v predelu rodil. Želodec nam bo najbolj hvaležen, če bomo uživali hrano zmerne temperature, ne prevročo in ne prehladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 17. maj 2021 / 10:56

Muzeji so tu, za nas

Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi. Juri, v torek, 18. maja, se bodo ob prostem vstopu v muzeje in galerije zvrstili tudi raznovrstni dogodki. P...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Ujeti svet Tinkare Kovač

Tradicionalni koncert in predstavitev nove plošče

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Spoznajmo Slovenijo

Vsako jesen organizirajo tradicionalni VIP turistični rally. Tokrat je potekal po nenavadnih poteh v čudovite predele Zasavja in Savinjske doline. Cosmobejba pa je posebna bejba, ki predstavlja del vs...

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Nissanovo sodelovanje z Yahoo! Music

Nissan in Yahoo! Inc. sta začela s programom Nissan Live Sets on Yahoo! Music, s pomočjo katerega je na spletu možno ustvariti mesto za predvajanje glasbe v živo in dvakrat mesečno mog...

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Prihajajo avtomobilski zmaji

Kitajski avtomobilski proizvajalci vse bolj glasno trkajo na vrata trgov na stari celini.

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Dizelski by-pass

Test: Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi Evolution