Prehrana po TKM (VI. del)

Kombiniranje živil

Že večkrat sem napisala, da je manj več. To pravilo velja tudi, ko pripravljamo svoje obroke. Najbolj idealno bi bilo, da si v enem obroku pripravimo eno samostojno jed. Če poskrbimo še, da je ta jed pravilno kombinirana, smo največ naredili za svoje telo, zdravje in dobro počutje.

Ko živila med seboj kombiniramo na pravilen način, telo ne porablja energije po nepotrebnem. Energijo, ki ni namenjena presnovi in prebavi, lahko v celoti sočasno porablja za svoje ostalo delovanje (rast, razvoj, regeneracija, revitalizacija …).

Nekaj osnovnih pravil za energijsko ustrezno kombiniranje različnih skupin živil med seboj:

Žita uživajmo z zelenjavo ali vrtninami, lahko tudi s stročnicami.

Beljakovine jejmo skupaj z vrtninami in zelenjavo, v manjših količinah jih lahko kombiniramo tudi z rižem, ne mešajmo pa različnih beljakovin med seboj. Nikoli jih tudi ne uživajmo skupaj s sadjem.

Stročnice najbolje kombiniramo z zelenjavo in vrtninami. Sprejemljiva je kombinacija z žiti, ne mešajmo pa jih z beljakovinami ali sadjem.

Sadje jejmo vedno kot samostojen obrok.

Nikoli ne jejmo sadja po obroku (razen ananas, melono ali nešplje), ker to povzroča napihnjenost, preprečuje asimilacijo hrane, ki smo jo pojedli pred tem, in povzroča fermentacijo v želodcu, kar moti presnovo.

Po obrokih tudi ne uživajmo kave (s sladkorjem, sladili, mlekom), sladkih pijač ali sladic.

Med jedjo ne uživajmo tekočin, saj to razredči prebavne sokove in hrana obleži v želodcu, kar nam povzroča slabo počutje, nelagodje in upočasnjeno presnovo.

Po obroku lahko v majhnih požirkih pijemo le toplo vodo, ki pospeši prebavo.

Če na kratko povzamemo: najbolj idealno je kombinirati meso, ribe, jajca, žita, gomolje in stročnice z zelenjavo. Sadje vedno jejmo samo, nikoli po obroku (kosilu ali večerji). Kruha ne jejmo zvečer. Ne mešajmo sladkih in slanih okusov (2–3 ure po obroku ne uživajmo nobenih sladic, sokov, sladkih pijač, sadja, kave s sladkorjem).

Želodec nima zob, zato vso zaužito hrano dobro prežvečimo, da se zmeša s slino in čim bolj utekočini ter jo lažje prebavimo.

Ženske, ki uživajo veliko surove in hladne hrane, lahko energijsko podhladijo želodec, ki se dotika jeter, hlad se prenese na maternico, kar povzroča krče in bolečine v predelu rodil. Želodec nam bo najbolj hvaležen, če bomo uživali hrano zmerne temperature, ne prevročo in ne prehladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 1. avgust 2021 / 08:45

V Struževem so imeli smenj

Po tradiciji v Struževem vsako leto na dan sv. Jakoba pripravijo Struževski smenj.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 26. januar 2021 / 00:52

Poučevati se da tudi drugače

Slovenski učitelji, ki sodelujejo v projektu »Učitelj sem! Učiteljica sem!«, se bodo letos prvič udeležili izbora za najboljšega učitelja na svetu. Med petimi superfinalisti je tudi učiteljica s širše...

Gospodarstvo / torek, 26. januar 2021 / 00:51

Izdelki iz odsluženega lesa

S spletnim dogodkom Novo življenje lesa: krožno gospodarstvo v praksi so v društvu Ekologi brez meja zaokrožili projekt ponovne uporabe odsluženega lesa Lesni feniks.

GG Plus / torek, 26. januar 2021 / 00:04

Koronavirus in mi, epilog

Januar se je prevesil v drugo polovico. Dan se počasi daljša, prav tako kot se nama počasi vračajo nekdanje sposobnosti. Zelo počasi sicer, ampak se vračajo. Tudi zdravnikom je tale nadloga nova in...

Kultura / torek, 26. januar 2021 / 00:04

Germov likovni svet

V Galeriji Miha Maleš v Kamniku je na ogled gostujoča razstava Dolenjskega muzeja z izborom del iz opusa slikarja Josipa Germa (1869–1950).

Gospodarstvo / torek, 26. januar 2021 / 00:01

Spremembe v upravi Banke Sparkasse

Kranj – Banka Sparkasse je novo leto začela s spremembami v upravi. S 1. januarjem je predsednik uprave postal dosedanji član uprave Stefan Vavti, v upravi še naprej ostaja Thomas Jurkowitsch, s 1....