Prehrana po TKM (VI. del)

Kombiniranje živil

Že večkrat sem napisala, da je manj več. To pravilo velja tudi, ko pripravljamo svoje obroke. Najbolj idealno bi bilo, da si v enem obroku pripravimo eno samostojno jed. Če poskrbimo še, da je ta jed pravilno kombinirana, smo največ naredili za svoje telo, zdravje in dobro počutje.

Ko živila med seboj kombiniramo na pravilen način, telo ne porablja energije po nepotrebnem. Energijo, ki ni namenjena presnovi in prebavi, lahko v celoti sočasno porablja za svoje ostalo delovanje (rast, razvoj, regeneracija, revitalizacija …).

Nekaj osnovnih pravil za energijsko ustrezno kombiniranje različnih skupin živil med seboj:

Žita uživajmo z zelenjavo ali vrtninami, lahko tudi s stročnicami.

Beljakovine jejmo skupaj z vrtninami in zelenjavo, v manjših količinah jih lahko kombiniramo tudi z rižem, ne mešajmo pa različnih beljakovin med seboj. Nikoli jih tudi ne uživajmo skupaj s sadjem.

Stročnice najbolje kombiniramo z zelenjavo in vrtninami. Sprejemljiva je kombinacija z žiti, ne mešajmo pa jih z beljakovinami ali sadjem.

Sadje jejmo vedno kot samostojen obrok.

Nikoli ne jejmo sadja po obroku (razen ananas, melono ali nešplje), ker to povzroča napihnjenost, preprečuje asimilacijo hrane, ki smo jo pojedli pred tem, in povzroča fermentacijo v želodcu, kar moti presnovo.

Po obrokih tudi ne uživajmo kave (s sladkorjem, sladili, mlekom), sladkih pijač ali sladic.

Med jedjo ne uživajmo tekočin, saj to razredči prebavne sokove in hrana obleži v želodcu, kar nam povzroča slabo počutje, nelagodje in upočasnjeno presnovo.

Po obroku lahko v majhnih požirkih pijemo le toplo vodo, ki pospeši prebavo.

Če na kratko povzamemo: najbolj idealno je kombinirati meso, ribe, jajca, žita, gomolje in stročnice z zelenjavo. Sadje vedno jejmo samo, nikoli po obroku (kosilu ali večerji). Kruha ne jejmo zvečer. Ne mešajmo sladkih in slanih okusov (2–3 ure po obroku ne uživajmo nobenih sladic, sokov, sladkih pijač, sadja, kave s sladkorjem).

Želodec nima zob, zato vso zaužito hrano dobro prežvečimo, da se zmeša s slino in čim bolj utekočini ter jo lažje prebavimo.

Ženske, ki uživajo veliko surove in hladne hrane, lahko energijsko podhladijo želodec, ki se dotika jeter, hlad se prenese na maternico, kar povzroča krče in bolečine v predelu rodil. Želodec nam bo najbolj hvaležen, če bomo uživali hrano zmerne temperature, ne prevročo in ne prehladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 19. oktober 2021 / 07:00

Gorenjski glas, št. 83

Gorenjski glas, 19. oktober 2021, št. 83

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 22. marec 2016 / 22:29

Janez Mulej ponovil lansko zmago

Jesenice – Lepo vreme, dobra organizacija, lepo število tekačev, tako najmlajših kot tistih, ki so se podali na 10-kilometrsko razdaljo s startom in ciljem na Stari Savi, so glavne značilnosti leto...

Mularija / torek, 22. marec 2016 / 22:27

Zimski tabor pod Storžičem

Zadnji zimski in prvi pomladni dan so mentorice planinske vzgoje na OŠ Bistrica, Tržič in podružnic Kovor in Podljubelj odpeljale mlade planince, 36 učencev od prvega do petega razreda, pod Storžič...

Gospodarstvo / torek, 22. marec 2016 / 22:25

Priznanja za marmelade

Kranj – V okviru priprav na razstavo Dobrote slovenskih kmetiij, ki bo od 19. do 22. maja na Ptuju, so končali ocenjevanje nekaterih skupin kmečkih prehranskih izdelkov. Znani so že rezultati ocenj...

Komenda / torek, 22. marec 2016 / 22:24

S prerazporeditvijo sredstev do novih učilnic

Komenda – Prostorsko stisko v Osnovni šoli Komenda Moste, kjer ima tri prostore v uporabi Vrtec Mehurčki, bodo reševali z ureditvijo podstrešja šole, s čimer bodo pridobili dve učilnici ter dva pro...

Kronika / torek, 22. marec 2016 / 14:03

Varnost na brniškem letališču nespremenjena

Varnost na brniškem letališču se po današnjih bombnih napadih v Bruslju ni spremenila, dodatnih varnostnih ukrepov ne načrtujejo.