Prehrana po TKM (VI. del)

Kombiniranje živil

Že večkrat sem napisala, da je manj več. To pravilo velja tudi, ko pripravljamo svoje obroke. Najbolj idealno bi bilo, da si v enem obroku pripravimo eno samostojno jed. Če poskrbimo še, da je ta jed pravilno kombinirana, smo največ naredili za svoje telo, zdravje in dobro počutje.

Ko živila med seboj kombiniramo na pravilen način, telo ne porablja energije po nepotrebnem. Energijo, ki ni namenjena presnovi in prebavi, lahko v celoti sočasno porablja za svoje ostalo delovanje (rast, razvoj, regeneracija, revitalizacija …).

Nekaj osnovnih pravil za energijsko ustrezno kombiniranje različnih skupin živil med seboj:

Žita uživajmo z zelenjavo ali vrtninami, lahko tudi s stročnicami.

Beljakovine jejmo skupaj z vrtninami in zelenjavo, v manjših količinah jih lahko kombiniramo tudi z rižem, ne mešajmo pa različnih beljakovin med seboj. Nikoli jih tudi ne uživajmo skupaj s sadjem.

Stročnice najbolje kombiniramo z zelenjavo in vrtninami. Sprejemljiva je kombinacija z žiti, ne mešajmo pa jih z beljakovinami ali sadjem.

Sadje jejmo vedno kot samostojen obrok.

Nikoli ne jejmo sadja po obroku (razen ananas, melono ali nešplje), ker to povzroča napihnjenost, preprečuje asimilacijo hrane, ki smo jo pojedli pred tem, in povzroča fermentacijo v želodcu, kar moti presnovo.

Po obrokih tudi ne uživajmo kave (s sladkorjem, sladili, mlekom), sladkih pijač ali sladic.

Med jedjo ne uživajmo tekočin, saj to razredči prebavne sokove in hrana obleži v želodcu, kar nam povzroča slabo počutje, nelagodje in upočasnjeno presnovo.

Po obroku lahko v majhnih požirkih pijemo le toplo vodo, ki pospeši prebavo.

Če na kratko povzamemo: najbolj idealno je kombinirati meso, ribe, jajca, žita, gomolje in stročnice z zelenjavo. Sadje vedno jejmo samo, nikoli po obroku (kosilu ali večerji). Kruha ne jejmo zvečer. Ne mešajmo sladkih in slanih okusov (2–3 ure po obroku ne uživajmo nobenih sladic, sokov, sladkih pijač, sadja, kave s sladkorjem).

Želodec nima zob, zato vso zaužito hrano dobro prežvečimo, da se zmeša s slino in čim bolj utekočini ter jo lažje prebavimo.

Ženske, ki uživajo veliko surove in hladne hrane, lahko energijsko podhladijo želodec, ki se dotika jeter, hlad se prenese na maternico, kar povzroča krče in bolečine v predelu rodil. Želodec nam bo najbolj hvaležen, če bomo uživali hrano zmerne temperature, ne prevročo in ne prehladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Z zorbom spodbujali krvodajalstvo

Kranj - V okviru akcije Podaj energijo za življenje so minuli petek h krvodajalstvu spodbujali tudi mimoidoče na Prešernovi ulici, ki so lahko preizkusili vožnjo v zorbu. S tem s...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 17. marec 2021 / 10:11

Šola zdravja v Motniku

Motnik – Občina Kamnik dobiva še eno skupino Šole zdravja, saj bo v četrtek, 18. marca, ob 8. uri telovadbo po metodi 1000 gibov začela tudi skupina v Motniku. Telovadili bodo na igrišču pred Podro...

Gorenjska / sreda, 17. marec 2021 / 18:32

Virus je neodvisen od politične volje

Na Brdu pri Kranju so se dopoldne na povabilo predsednika države Boruta Pahorja sestali politični voditelji in predstavniki stroke. Pogovarjali so se o ključnih vprašanjih in ukrepih, pomembnih za usp...

Nasveti / sreda, 17. marec 2021 / 18:16

Uporabimo domača jabolka

Če imamo srečo, imamo v shrambi še nekaj domačih jabolk iz preteklega leta. Kako je z domačimi jabolki, vemo. Lahko so izredno okusna ali pa povsem brez okusa. Včasih pride tudi obdobje, ko začnejo...

Škofja Loka / sreda, 17. marec 2021 / 18:12

Pomladna čistilna akcija v Škofji Loki

Škofja Loka – Občina Škofja Loka, ki vsako pomlad organizira akcijo čiščenja okolice, to načrtuje tudi v teh dneh. V soboto, 20. marca, jo pripravlja v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi, letos za...

Kronika / sreda, 17. marec 2021 / 16:21

Letos huje poškodovanih že šestnajst smučarjev

Kranj – Gorenjski policisti so do 7. marca obravnavali že 36 nesreč na smučiščih. V šestnajstih primerih sumijo hujše poškodbe. »Razlogi za nesreče so nepazljivost, pomanjkljivo znanje smučanja, zd...