Najem za devet tisoč let

Dež, dež, dež! Uživam knjižno svetlobo pod toplo odejo in prebiram Dublinesko, ki jo je napisal sodobni španski pisatelj Enrique Vila-Matas ... Zahtevno, a nadvse zanimivo branje, kako šestdesetletni barcelonski založnik, čigar založba je pred bankrotom, pripravlja pokop Gutenbergove galaksije v Dublinu na dan 16. junija, ki ga na Irskem poimenujejo Bloomsday … A o tem prihodnjič!!! Obujam spomine na Dublin, po katerem sem se sprehajala 1987, iščoč stopinje pisatelja Jamesa Joycea in osebe iz njegovega romana Ulysses. A prikupna skupina, katere član sem bila, je imela drugega malika, Guinness imenovanega. Seveda smo ga vsi častili v tekočem stanju in kupovali kozarce z odtisom zlato bleščeče se stare irske harfe. Zgodovina najbolj razvpitega irskega piva se je začela z Arthurjem Guinnessom I. (1725–1803), ki je od svojega botra nadškofa podedoval 100 funtov, kar je bil takrat velik denar, in zanj kupil majhno pivovarno na podeželju. Kmalu zatem jo je prepustil bratu in se odpravil v prestolnico, v Dublin, kjer je prav tako začel z varjenjem piva. V zakonu se mu je rodilo 21 otrok, otroška leta jih je preživelo deset. Za nasledstvo se torej ni bilo treba bati. Na silvestrovo 1759 je podpisal pogodbo za najem zemljišča in tudi vodnih pravic za 9000 let! Po 45 funtov na leto. Bil je pivovar, da mu ni bilo para. Začel je variti temno pivo, ki so ga pili pristaniški delavci in nosači s Temze in se je zato imenovalo porter. Razvil se je v zelo donosen izvozni artikel, pivovarna je vedno bolj slovela.

Tudi njegov sin Arthur Guinness II. je bil spreten poslovnež in je še nadgradil očetovo izvirnost. Danes so Guinnessovi številna in razvejana irsko-angleška plemiška družina, katere člane najdemo v bančništvu, v visokih državnih službah, tudi v visoki modi … Guinnessova knjiga rekordov, ki je bila zamisel lastnika pivovarne sira Hugha Beaverja, je prvikrat izšla 1955.

Dušena rebrca z Guinnessom

Za 2 osebi potrebujemo: 680 g mesnatih svinjskih rebrc, 7 dl goveje ali kostne osnove, 470 g paradižnikovega soka, 1 pločevinko Guinnessa, 2 velika korenčka, 2 veliki čebuli, 4 stebelca zelene, 5 vejic timijana, sol, poper, olje za ponev.

Pečico ogrejemo na 180 °. Ponev naoljimo in dobro nasoljena in popoprana rebrca opečemo, da dobijo zlato rumeno barvo, ter jih preložimo v pekač. Korenje, stebelno zeleno in čebulo zrežemo na manjše koščke in jih dušimo 5–8 minut na maščobi, ki je ostala od rebrc. Nato zelenjavo preložimo na rebrca. V ponev zlijemo pločevinko piva, da odstopi skorjica na dnu, in tekočino zlijemo v pekač.

Zalijemo z jušno osnovo in paradižnikovim sokom ter damo na vrh štiri vejice timijana. Pekač prekrijemo in zatesnimo z alu folijo in damo v pečico. Pečemo 2 uri do 2 uri in pol, odvisno od tega, kako debela so rebrca. Nato meso poberemo iz ponve in omako precedimo. Pol jo prihranimo, drugo polovico pa ukuhamo v ponvi, da se zgosti. Nato rebrca zložimo nazaj v ponev, prelijemo z redko polovico omake in 'cmarimo' približno še 10 minut, na koncu pa dodamo gostljat preliv. Ponudimo z dobrim kruhom ali v vencu iz pire krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 20. avgust 2014 / 07:57

Alanya za ljubitelje zabave

Alanya je najstarejše turistično središče na turški rivieri, znano je po bučnih nočnih zabavah.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 27. december 2016 / 13:00

Prišel je tudi Božiček

Dogodke belega decembra je v starem mestnem jedru Škofje Loke tudi letos dopolnil božični LUFt s praznično ponudbo na stojnicah in spremljevalnim programom.

Razvedrilo / torek, 27. december 2016 / 12:58

Tinin jubilej

Fotografinja Gorenjskega glasa Tina Dokl je decembra praznovala štirideseti rojstni dan. Najprej je svoj vstop v četrto desetletje praznovala s sodelavci, potem še v krogu prijateljev in seveda tud...

Železniki / torek, 27. december 2016 / 12:55

Plavž bo dobil novo streho

Železniki – V starem delu Železnikov so obiskovalci te dni priča malce neobičajnemu prizoru. Plavž, ena največjih železnikarskih znamenitosti, je namreč brez ostrešja. Slednje je bilo zelo dotrajan...

Škofja Loka / torek, 27. december 2016 / 12:54

Pričakujejo še dedka Mraza

Škofja Loka – Škofjeloške otroke sta obiskala že dva od decembrskih dobrih mož. Miklavž jih je v družbi angelov in parkeljnov obiskal v začetku decembra, za kar so poskrbeli člani Prosvetnega društ...

Razvedrilo / torek, 27. december 2016 / 12:53

Glasbeno silvestrovanje v KluBaru

Kranj – V KluBaru v zadnjih dneh leta pripravljajo pester spored: četrtek, 29. decembra, bo obarvan z disco uspešnicami 90-ih, v petek bo nastopila zasedba King Foo, na sobotni silvestrski večer pa...