Miji Žagar v spomin

(9. 9. 1951 - 23. 3. 2008)

Na velikonočno nedeljo je po hudi bolezni v 57. letu starosti umrla občinska svetnica ter predsednica Krajevne skupnosti Radovljica Mija Žagar, naša draga in cenjena kolegica ter prijateljica.

V Lesce se je z materjo priselila v otroštvu iz Slovenj Gradca, kjer se je rodila delavskim staršem. Končala je frizersko šolo, po zaposlitvi v Iskri v Otočah pa ob delu še srednjo ekonomsko šolo. Pred ustanovitvijo lastnega podjetja leta 1990 je bila nekaj let zaposlena še v leški Verigi. Odločitev za zasebno podjetniško pot se je izkazala za pravilno, saj je s hčerko zgradila uspešno malo podjetje s šestimi zaposlenimi, z računovodskim servisom in trgovino.

Mijo smo poznali kot borko za pravice malega človeka in prepričano levičarko, ki svojih prepričanj ni menjala. Po razpadu Zveze komunistov se je pridružila Združeni listi, danes Socialnim demokratom. Bila je tajnica občinskega odbora in en mandat tudi predsednica te stranke. Svoje družbeno politično poslanstvo je v več mandatih izpolnjevala v Svetu krajevne skupnosti Radovljica, kot članica, podpredsednica in na koncu predsednica. Cenili so jo predvsem zaradi sposobnosti prisluhniti različnim mnenjem in interesom, njihovega upoštevanja pri sprejemanju odločitev ter predanosti, s katero si je prizadevala za dobrobit okolja, v katerem je živela. Zato so jo občanke in občani pozitivno ocenili tudi na zadnjih volitvah za občinski svet, v katerem je bila tudi članica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Kljub bolezni je svoje funkcije do zadnjega požrtvovalno izpolnjevala.

Čeprav smo z Mijo sodelovali predvsem kot s političarko in podjetnico, smo dobro vedeli, da je v njenem srcu na prvem mestu družinsko življenje in hčerka Renata, v zadnjih letih pa je odlično opravljala tudi vlogo babice.

Kot človek z ogromno življenjske energije, vedrine in optimizma je bila Mija vse do konca prepričana, da bo bolezen premagala. Žal smo jo v njeni poslednji bitki izgubili. Ohranili jo bomo v večnem spominu.

Jože Rebec, podžupan Občine Radovljica

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 27. maj 2022 / 12:01

Narcise so v razcvetu, izbirali bodo tudi mis narcis

Zadnji konec tedna v maju se na Planino pod Golico po dveh letih vrača tradicionalna prireditev Miss narcis. Kljub slabši vremenski napovedi pričakujejo dober obisk, zato bo vozil brezplačen avtobus.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 23. januar 2020 / 23:14

Dobrodelna razsežnost plavalnega Dr. Figa

V soboto je v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu v organizaciji Plavalnega kluba (PK) Triglav Kranj potekalo 22. mednarodno plavalno tekmovanje Boštjanov Dr. Fig 2020.

Zanimivosti / četrtek, 23. januar 2020 / 23:13

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj

Na muzejskem večeru v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja so avtorji Ivan Čuk, Alenka Puhar in Aleks Leo Vest predstavili knjigo Gospod Leon Štukelj in Tovariši.

Razvedrilo / četrtek, 23. januar 2020 / 23:13

Ljubitelji harmonike

V nedeljo je kulturni dom v Poljanah nad Škofjo Loko gostil nastope diatoničnih harmonikarjev različnih generacij na predizboru za letošnje državno tekmovanje. Meh je raztegovalo devet tekmovalcev – i...

Nasveti / četrtek, 23. januar 2020 / 23:06

Najboljši je doma pečen kruh

Kaj je lepšega kot dom, ki diši po sveže pečenem kruhu. Nekaterim se zdi, da je njegova priprava in peka zelo dolgotrajna in zapletena. Vendar temu ni tako, saj lahko iz osnovnih sestavin hitro pri...

Kultura / četrtek, 23. januar 2020 / 23:02

Zgodovina skozi strip

Znanstvenik, ki izdaja vrhunske stripe, je svojega gosta v ciklu pogovorov #Zobotrebec! v Mestni knjižnici Kranj napovedal Zoran Smiljanić. Pogovarjal se je s prof. dr. Otom Lutharjem, zgodovinarjem,...