Jabolčna pita malo drugače

Da lahko z nekaj enostavnimi sestavinami naredimo naravnost odlično sladico, je dokaz spodnji recept. Preplet sočnosti skute in svežine jabolk, ki jima piko na i doda hrustljavi ovseni drobljenec.

Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za piškotno podlago: 250 g klasičnih piškotov, 120 g masla; za sirni nadev: 200 g kremnega sira (sirnega namaza), 200 g skute, 3 žlice rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, pol žličke semen vanilje, 3 večja jabolka: za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 3 žlice moke, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, 50 g masla.

Najprej pripravimo piškotno dno: piškote zdrobimo in jih zalijemo s stopljenim maslom. Premešamo in vse skupaj nadevamo v pekač. Maso dobro pritisnemo ob dno, da se drobtine sprimejo. Pekač postavimo za 10 minut v pečico, ogreto na 170 °C.

Za sirni nadev v posodi zmešamo kremni sir, skuto, sladkor, cimet in semena vanilje. Nadev razporedimo po pečeni piškotni podlagi. Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke ter jih narežemo na tanjše krhlje. Z jabolčnimi krhlji prekrijemo sirni nadev.

Nazadnje pripravimo še ovseni drobljenec: V skledi skupaj zmešamo ovsene kosmiče, moko in cimet. Zalijemo s stopljenim maslom. To mešanico posujemo po jabolkih, ki smo jih razporedili po sirnem nadevu.

Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut.

Nasvet: V sirni nadev lahko vmešamo še mleti ingver in klinčke. Če nimamo na voljo semen vanilje, jih nadomestimo z vaniljevim sladkorjem. V tem primeru v nadev dodamo manj sladkorja. Kremni sir je mogoče nadomestiti z Mascaropnejem ali s kislo smetano. V tem primeru bo okus malenkost drugačen, vendar še vseeno odličen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 26. julij 2018 / 23:15

Obnovili vhodni portal

V Tavčarjevem dvorcu na Visokem tudi letos nadaljujejo obnovo. Pred časom so strokovnjaki iz Restavratorskega centra Ljubljana končali prenovo vhodnega portala, v kletnih prostorih pa v teh dneh konču...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 20. september 2017 / 19:09

Ogled prve aktivne hiše Jelovica

Trstenik - V soboto, 23. septembra, Jelovica odpira vrata prve samozadostne lesene hiše. Stoji v središču Trstenika in je primer zelene gradnje, saj energijsko učinkovitost nadgrajuje v energijsko...

Radovljica / sreda, 20. september 2017 / 19:09

Roblekov dom naj planinska koča 2017

Ljubljana – Roblekov dom na Begunjščici je letos najbolj priljubljena planinska koča, kar je priznanje tako za oskrbnika Zdenko in Roka Podpečana kot za Planinsko društvo Radovljica, ki je že tretj...

Nasveti / sreda, 20. september 2017 / 19:07

Jabolčna pita malo drugače

Da lahko z nekaj enostavnimi sestavinami naredimo naravnost odlično sladico, je dokaz spodnji recept. Preplet sočnosti skute in svežine jabolk, ki jima piko na i doda hrustljavi ovseni drobljenec....

Nasveti / sreda, 20. september 2017 / 19:06

Kaj takega!

On pravi: »Rad pogledam lepe ženske«, »Ni kaj, ta je prava lepotica«, »Kako se ne bi čudil temu lepemu telesu«, »Pravzaprav mi ni všeč le ženska, s katero sva si obljubila zvestobo«. Neka dama (z n...

Škofja Loka / sreda, 20. september 2017 / 18:32

Klepet z Žigo X. Gombačem

Škofja Loka – Prihodnji četrtek, 28. septembra, Rotary club Škofja Loka in Lions klub Škofja Loka pripravljata pogovorni večer z Žigo X. Gombačem. Klepet z mladinskim pisateljem, radijcem in tekače...