Jabolčna pita malo drugače
Da lahko z nekaj enostavnimi sestavinami naredimo naravnost odlično sladico, je dokaz spodnji recept. Preplet sočnosti skute in svežine jabolk, ki jima piko na i doda hrustljavi ovseni drobljenec.
Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za piškotno podlago: 250 g klasičnih piškotov, 120 g masla; za sirni nadev: 200 g kremnega sira (sirnega namaza), 200 g skute, 3 žlice rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, pol žličke semen vanilje, 3 večja jabolka: za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 3 žlice moke, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, 50 g masla.
Najprej pripravimo piškotno dno: piškote zdrobimo in jih zalijemo s stopljenim maslom. Premešamo in vse skupaj nadevamo v pekač. Maso dobro pritisnemo ob dno, da se drobtine sprimejo. Pekač postavimo za 10 minut v pečico, ogreto na 170 °C.
Za sirni nadev v posodi zmešamo kremni sir, skuto, sladkor, cimet in semena vanilje. Nadev razporedimo po pečeni piškotni podlagi. Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke ter jih narežemo na tanjše krhlje. Z jabolčnimi krhlji prekrijemo sirni nadev.
Nazadnje pripravimo še ovseni drobljenec: V skledi skupaj zmešamo ovsene kosmiče, moko in cimet. Zalijemo s stopljenim maslom. To mešanico posujemo po jabolkih, ki smo jih razporedili po sirnem nadevu.
Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut.
Nasvet: V sirni nadev lahko vmešamo še mleti ingver in klinčke. Če nimamo na voljo semen vanilje, jih nadomestimo z vaniljevim sladkorjem. V tem primeru v nadev dodamo manj sladkorja. Kremni sir je mogoče nadomestiti z Mascaropnejem ali s kislo smetano. V tem primeru bo okus malenkost drugačen, vendar še vseeno odličen.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

