Jabolčna pita malo drugače

Da lahko z nekaj enostavnimi sestavinami naredimo naravnost odlično sladico, je dokaz spodnji recept. Preplet sočnosti skute in svežine jabolk, ki jima piko na i doda hrustljavi ovseni drobljenec.

Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za piškotno podlago: 250 g klasičnih piškotov, 120 g masla; za sirni nadev: 200 g kremnega sira (sirnega namaza), 200 g skute, 3 žlice rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, pol žličke semen vanilje, 3 večja jabolka: za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 3 žlice moke, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, 50 g masla.

Najprej pripravimo piškotno dno: piškote zdrobimo in jih zalijemo s stopljenim maslom. Premešamo in vse skupaj nadevamo v pekač. Maso dobro pritisnemo ob dno, da se drobtine sprimejo. Pekač postavimo za 10 minut v pečico, ogreto na 170 °C.

Za sirni nadev v posodi zmešamo kremni sir, skuto, sladkor, cimet in semena vanilje. Nadev razporedimo po pečeni piškotni podlagi. Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke ter jih narežemo na tanjše krhlje. Z jabolčnimi krhlji prekrijemo sirni nadev.

Nazadnje pripravimo še ovseni drobljenec: V skledi skupaj zmešamo ovsene kosmiče, moko in cimet. Zalijemo s stopljenim maslom. To mešanico posujemo po jabolkih, ki smo jih razporedili po sirnem nadevu.

Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut.

Nasvet: V sirni nadev lahko vmešamo še mleti ingver in klinčke. Če nimamo na voljo semen vanilje, jih nadomestimo z vaniljevim sladkorjem. V tem primeru v nadev dodamo manj sladkorja. Kremni sir je mogoče nadomestiti z Mascaropnejem ali s kislo smetano. V tem primeru bo okus malenkost drugačen, vendar še vseeno odličen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 16. september 2015 / 12:46

S kosami so se pognali v breg

Jeseničanka je na pomoč pri košnji strmega brega sredi Jesenic poklicala člane Društva koscev in kosic Slovenije. V uri in četrt so opravili dobro delo in si zaslužili dobro malico.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Spremembe pri izvajanju dimnikarske službe

Popravek oziroma odgovor na članek pod gornjim naslovom

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Glasnih voda polna dolina

Dolina Mostnice s Planino Voje - Ledeniška dolina se zajeda skoraj v nedrje slovenskega očaka. S severa jo razkošno opazuje Tosc, z vzhoda Pokljuka, z zahoda Fužinske planine, na jugu pa se odpira pro...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Trgajmo bezgovo cvetje

Modro je, da si bogatimo svojo domačo zeliščno lekarno takrat, ko je čas za to. In zdaj je čas za cvetje črnega bezga (Sambucus nigra). Le pridno ga trgajmo, a s tem početjem ne pretiravajmo. Alergije...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Peteršilj

Peteršilj je eden najizrazitejših naravnih tonikov, se pravi poživil, z njim so včasih hranili celo dirkalne konje, da bi bili hitrejši. Peteršilj je doma iz vzhodnega Sredozemlja, spoštovali pa so...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Šmarnice

Kdo ne pozna dehtečega vonja šmarnic. Te majske dni so jih polni travniki ob robovih gozdov. Tako v nižinah kot tudi višje v gorah. Po vrtovih so letos zacvetele že nekoliko prej. Šmarnica ni kot d...