Piše se leto 1947. Kulisa je Veliko jabolko, mesto preporoda in veličastnih priložnosti. Svet se ponovno optimistično prebuja in obrobje Brooklyna še nikoli ni bilo tako živahno. / Foto: arhiv organizatorja

Zapleši ljubezen

Plesna predstava Dance Amore se v novi preobleki in v družbi zvenečih imen osmega in devetega septembra vrača na odrske deske Cankarjevega doma. Častni pokrovitelj predstave je predsednik Borut Pahor.

Plesna zgodba, originalno Dance Amore, prevedeno pa Zapleši ljubezen, je prenovljena in nadgrajena plesna predstava, ki je z naslovom The 50’s show pred leti kar šestkrat razprodala Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani in dvakrat napolnila eno največjih kongresnih dvoran v Južni Evropi, NDK, s kar pet tisoč sedišči. Dance Amore je ponovno odlična priložnost za izobrazbo o plesni kulturi, ponuja zanimiv vpogled v kreativnost sredine dvajsetega stoletja ter poudarja neverjetne uspehe, ki so jih slovenski plesalci dosegli v zadnjih desetletjih. Plesalke in plesalci bodo tako 8. in 9. septembra slovensko publiko osvojili s plesno zgodbo pod okriljem produkcijske hiše Dolphin Entertainment in režisersko taktirko Jurija Batagelja. Umetniški vtis bosta dodelala mlada in talentirana vokalistka Zala Smolnikar v vlogi pretkane džezovske pevke in očarljivi pripovedovalec Domen Valič, ki je tudi avtor pripovednega besedila predstave. Gledalci po napovedih ustvarjalcev lahko pričakujejo razgibano scenografsko podobo, glamurozne kostume, ubrane plesne korake in izvrstno koreografijo.

Plesna predstava Dance Amore se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvijala 8. septembra ob 20. uri in 9. septembra ob 17.30 in 20. uri v zasedbi Domen Valič in Zala Smolnikar, Andrej Škufca in Melinda Torokgyorgy Škufca, Jurij in Jagoda Batagelj, Matej Krajcer in Iwona Golczak, Peter Majzelj in Maja Geršak, Bojan Fesel in Gordana Grandošek Whiddon, Jernej Brenholc in Danijela Podgornik Pekič, Krzystof Hulboj in Janja Lesar ter plesalci modernega plesa, džeza in hip-hopa Petra Ravbar, Aljoša Möderndorfer, Karin Putrih, Nika Horvat, Tjaša Žibert, Jan Marolt, Tim Klemenčič in Miha Furlan.

Vsebina plesne zgodbe

Piše se leto 1947. Kulisa je Veliko jabolko, mesto preporoda in veličastnih priložnosti. Svet se ponovno optimistično prebuja in obrobje Brooklyna še nikoli ni bilo tako živahno. V vrelišču ustvarjalnega talenta se srečujejo posamezniki iz raznolikih okolij, pestrih profilov in nacionalnosti. Vpeti v hitro spreminjajoče okoliščine se srečujejo s številnimi izzivi, ki tvorijo vrtinec čustev in plesne pripovedi. V mozaik zgodb so združeni nastopi plesnih duetov, prepleteni s točkami drugih plesnih formatov, začinjenih z zapeljivim vokalom. Zgodba združuje ljubezen, dramatične posledice tragične zmote, grozo krvavega umora in humor živahnih uličnih karakterjev. Vse to spremlja paleta vseh desetih latinskoameriških in standardnih plesov s privlačnimi figurami argentinskega tanga, ritmične salse in energičnega swinga.

V kabinetu predsednika republike Boruta Pahorja so o prevzemu častnega pokroviteljstva zapisali, da gre za projekt, ki vključuje najimenitnejše plesalce latinskoameriških in standardnih plesov iz Slovenije in tujine. Nastopajoči so plesni umetniki svetovnega slovesa, ki dokazujejo, da ples povezuje in združuje ljudi. To podpira tudi predsednik Pahor.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Matej razstavlja in pika

V Galeriji Ivana Groharja je tokrat na ogled čudoviti svet "Namatejanega kiparstva", kot je akademski kipar in likovni pedagog Matej Plestenjak naslovil svojo prvo razstavo v domači Škofji Loki.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 31. avgust 2017 / 23:03

Že prvi dan je lahko usoden

Znani Gorenjci so obujali spomine na prvi šolski dan in osnovnošolska leta.

Razvedrilo / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:49

Festival Avsenikove glasbe

Dvajset glasbenih skupin in posameznikov je konec tedna pelo in igralo na četrtem Festivalu Avsenik v Begunjah, na katerem so se poklonili tudi spominu na nedavno umrlega Vilka Ovsenika.

Nasveti / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:15

Da nama bo lepše!

Ideja, da morava vse uskladiti, vse predebatirati, vse drug drugemu v podrobnosti razložiti in drug drugega v celoti vedno in povsod razumeti, je utopična in neizvedljiva. To je mit o večni in povs...

Razvedrilo / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:14

Zapleši ljubezen

Plesna predstava Dance Amore se v novi preobleki in v družbi zvenečih imen osmega in devetega septembra vrača na odrske deske Cankarjevega doma. Častni pokrovitelj predstave je predsednik Borut Pahor....

Slovenija / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:13

Polne torbe za vse

Nakup šolskih potrebščin za številne družine predstavlja precejšnje breme, zato jim šolske torbe pomagajo napolniti tudi prek dobrodelnih akcij.