Iztok Šlebir v zaščitni maski med opazovanjem čebel / Foto: Iztok Šlebir

Iztok izdeluje med v deviškem satju

Iztok Šlebir iz Moš v občini Medvode je čebelar in izdeluje poseben med – med v deviškem satju.

Moše – Iztok Šlebir pravi, da imamo v Sloveniji premalo medu, zato ga žal uvažamo z vsega sveta, predvsem iz Kitajske in Južne Amerike. Letos je izdelal kozarec posebnega medu. Med je pridelal iz deviškega satja. Ta nastane tako, da čebelar okvir, ki mu pravijo satnica, vstavi v panj in čebele potem same zgradijo satje ter ga napolnijo z medom. Vse skupaj, satje in med, potem pretoči v kozarec. Teh primerkov medu iz deviškega satja ima le tristo, in kot pravi, je edini, ki v Sloveniji izdeluje tovrstni med. Z izdelavo enega kozarčka tega medu ima ogromno dela. Deviško satje naj bi bilo zelo zdravilno, predvsem za bolezen zob parodontozo.

V njegovem medu ni kemikalij niti pesticidov. Ko med stoči v kante, gre ta naravnost v kozarec, kar pomeni, da ga ne segreva in pregreva. Med v kozarcu kristalizira, in če kristalizira od vrha do tal enakomerno, pomeni, da je pravi in torej ni mešan s sladkorjem. Panje ima doma v Mošah, na Dolenjskem ali pa jih vozi naokoli po Sloveniji, odvisno od tega, kje medi. Tako dobi različne vrste medu. Ima sto dvajset družin, kar pomeni približno šest milijonov čebel. Čebele sam »spravi gor«, iz ene družine vsako leto tudi štiri do pet novih. Ves čas jih spremlja, da ne zrojijo. Velik problem je predvsem varoja, ki pa jo Iztok zdravi le z naravnimi kislinami, z mravljično ali oksalno.

V en kozarec medu vloži veliko ur dela, zato mu težko določi ceno. Še posebno to velja za med v deviškem satju. Pravi, da je zanj tako poseben in unikaten, da ga ne more ovrednotiti. Izdeluje tudi med z ameriškim slamnikom, borove vršičke z medom, med s sokom rdeče pese in med, ki ga je poimenoval Iz panja na žlico in ki vsebuje cvetni prah, propolis in matični mleček. V kratkem bo predstavil še dva nova izdelka, med z aloe vero in med s konopljo. Pridobiva tudi propolis, ki je odličen za rane, in matični mleček, ki krepi imunski sistem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 28. julij 2007 / 07:00

Morija na cestah narašča

Statistični podatki kažejo, da se je prometna varnost na Gorenjskem v zadnjih dvajsetih letih občutno popravila. Še leta 1987 je na gorenjskih cestah umrlo 62 ljudi, lani pa "samo" 18. Nenadno poslabš...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 13. avgust 2012 / 07:00

Več deblokad, manj stečajev

Kranj - Število blokiranih, deblokiranih in zaprtih transakcijskih računov se je julija v primerjavi z junijem in julijem 2011 vsesplošno povečalo, ugotavljajo v Bonitetni hiši i. Število...

Zanimivosti / ponedeljek, 13. avgust 2012 / 07:00

Sprehod po soteski Vintgar

Soteska Vintgar spada med največje gorenjske turistične zanimivosti, pa tudi najbolj obiskane, saj je obiskovalcev iz leta v leto več. Najbolj pogumni v ledeno mrzli reki Radovni v teh vročih dneh tud...

Prosti čas / ponedeljek, 13. avgust 2012 / 07:00

Modne kreacije z glasbenim navdihom

Tržiška galerija Atrij je bila ob svojevrstnem dogodku deležna posebne preobrazbe: v njej je namreč potekala modna revija mlade domače modne oblikovalke Anje Kaloper, kreacije pa bodo v galeriji na og...

GG Plus / ponedeljek, 13. avgust 2012 / 07:00

Kaj pa zdaj? (2)

Veronika se spominja, da so si jo doma podajali kot žogo. Mama tako ali tako ni nikoli imela časa, zmeraj se ji je mudilo, razen, seveda, če je morala s kakšno sosedo poklepetati, takrat pa se ji...

Nasveti / ponedeljek, 13. avgust 2012 / 07:00

Gorska tišina

Mala Tičarica (2071 m), Kopica (2190 m) in Mala Zelnarica (2320 m) - Dolina Triglavskih jezer je biser Julijskih Alp. Njena edinstvenost je še lepša, če jo opazujemo od zgoraj navzdol. Tokrat bomo pre...