Bučke s piščancem in puranji polpeti

Letošnje poletje v naših koncih rastejo bučke skoraj tako kot gobe po dežju. Včasih nam ob taki količini bučk že zmanjka idej za njihovo pripravo in bučke s piščancem so le ena od mnogih možnosti za okusno kosilo. Poleti nam prav tako teknejo lahke jedi in za v ta namen si pripravimo hitre puranje polpete.

Za pripravo bučk s piščancem potrebujemo: 2 manjši bučki, 250 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 5 žlic pretlačenega paradižnika, 1 lonček kisle smetane, 100 g sira, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Opranim bučkam odrežemo konce in jih po dolžini razpolovimo. S pomočjo žlice iz njih izdolbemo sredico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Piščančje meso narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen prepražimo na olivnem olju in dodamo narezano piščančje meso in sredico bučk. Posolimo in popopramo ter pražimo toliko časa, da se meso z vseh strani zapeče. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in kuhamo še 5 minut. Polovice bučk na rahlo osolimo. V vsako polovico razporedimo pripravljen mesni nadev. Položimo jih na pekač, prekrit s pekipapirjem. Bučke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Bučke vzamemo iz pečice, jih prekrijemo s kislo smetano in potresemo z naribanim sirom. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: uporabimo lahko tudi mleto meso.

Za pripravo puranjih polpet potrebujemo: 350 g puranjega mesa, pol rdeče paprike, 50 g pora, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 2 žlički narezanega drobnjaka, 2 žlici olivnega olja.

Puranje meso narežemo na zelo majhne koščke ali pa ga zmeljemo. Meso osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in drobnjakom. Dodamo na drobne koščke narezano papriko in por. Vse skupaj premešamo in iz mase oblikujemo polpete. Polpete za 10 minut postavimo v hladilnik. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem iz obeh strani popečemo polpete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. november 2014 / 13:13

V papirni industriji so zaskrbljeni

Bled – Predstavniki slovenskih papirnic, ki so se v sredo in v četrtek zbrali na mednarodnem srečanju slovenskega papirništva na Bledu, so zaskrbljeni, ker vlada napoveduje nove davke na energente...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Korošci so letos peli na Primorskem

Občasna gostovanja primorskih pevskih in igralskih skupin na Koroškem in koroških na Primorskem so leta 1983 dobila novo obliko - Primorske kulturne dneve na Koroškem in naslednje leto Koroške ku...

Kultura / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Drama o zdravosti dvoma

V soboto bodo v Prešernovem gledališču uprizorili drugo premiero v letošnji sezoni, dramo Dvom ameriškega dramatika, filmskega scenarista in režiserja Johna Patricka Shanleyja. Prvo slovensko uprizori...

Nasveti / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Urne kazalce za eno uro nazaj

V nedeljo bomo spet prešli s poletnega časa nazaj na sred­njeevropski pasovni čas. To bomo storili tako, da bomo ob treh ponoči urne kazalce pomaknili za eno uro nazaj, na drugo uro. Noč bo t...

Kranjska Gora / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Deset odstotkov manj nočitev

V Kranjski Gori so poleti našteli manj nočitev kot lani. Po zaključku sezone rezultati vseeno boljši, kot je kazal začetek poletja.

Gospodarstvo / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Zgodba o kozolcu, letnik 1813

Pr` Petrač na Jamniku obnavljajo kozolec, ki bo prihodnje leto star dvesto let. Zgodba o kozolcu je zanimiva, bil je nema priča številnih dogodkov, tudi požiga vasi, med katerim je mina prebila njegov...