Bučke s piščancem in puranji polpeti

Letošnje poletje v naših koncih rastejo bučke skoraj tako kot gobe po dežju. Včasih nam ob taki količini bučk že zmanjka idej za njihovo pripravo in bučke s piščancem so le ena od mnogih možnosti za okusno kosilo. Poleti nam prav tako teknejo lahke jedi in za v ta namen si pripravimo hitre puranje polpete.

Za pripravo bučk s piščancem potrebujemo: 2 manjši bučki, 250 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 5 žlic pretlačenega paradižnika, 1 lonček kisle smetane, 100 g sira, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Opranim bučkam odrežemo konce in jih po dolžini razpolovimo. S pomočjo žlice iz njih izdolbemo sredico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Piščančje meso narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen prepražimo na olivnem olju in dodamo narezano piščančje meso in sredico bučk. Posolimo in popopramo ter pražimo toliko časa, da se meso z vseh strani zapeče. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in kuhamo še 5 minut. Polovice bučk na rahlo osolimo. V vsako polovico razporedimo pripravljen mesni nadev. Položimo jih na pekač, prekrit s pekipapirjem. Bučke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Bučke vzamemo iz pečice, jih prekrijemo s kislo smetano in potresemo z naribanim sirom. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: uporabimo lahko tudi mleto meso.

Za pripravo puranjih polpet potrebujemo: 350 g puranjega mesa, pol rdeče paprike, 50 g pora, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 2 žlički narezanega drobnjaka, 2 žlici olivnega olja.

Puranje meso narežemo na zelo majhne koščke ali pa ga zmeljemo. Meso osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in drobnjakom. Dodamo na drobne koščke narezano papriko in por. Vse skupaj premešamo in iz mase oblikujemo polpete. Polpete za 10 minut postavimo v hladilnik. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem iz obeh strani popečemo polpete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 15. december 2006 / 06:00

Med sosedi

Mag. Martina Piko Rustia iz Pliberka, etnologinja in slavistka, je znanstvena vodja Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik, ki ima sedež v Mohorjevi stavbi na 10. Oktobe...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 18. april 2021 / 20:04

Pohota v okviru sorodstva

Iz prejšnje zgodbe nam ostane še kaznovanje pijanega posiljevalca. Za posilstvo je bila zagrožena kazen težke ječe od pet do deset let. Glede posledic na telesno stanje in zdravje oškodovane deklic...

Zanimivosti / nedelja, 18. april 2021 / 20:03

Sladki veganski grižljaji

V knjigi Vegansko preprosto okusno najdemo na 128 straneh kar petdeset enostavnih receptov za veganske sladice. Pospremijo jih tudi barvne fotografije. Knjiga je delo Nine Bavdek iz Britofa pri Kranju...

Gorenjska / nedelja, 18. april 2021 / 16:50

Včeraj potrdili 478 okužb z novim koronavirusom, umrlo šest covidnih bolnikov

Ljubljana – Včeraj so v Sloveniji ob 2620 PCR testih po podatkih vlade potrdili 478 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 18,2 odstotka. Povprečje potrjenih primerov okužb v z...

Zanimivosti / nedelja, 18. april 2021 / 16:47

Nagrajen na inovatorskem sejmu

Tunjice – V Moskvi so nedavno pripravili enega največjih sejmov za inovacije Archimedes 2021, na katerem je sodeloval tudi Drago Vrhovnik iz Tunjic, in to več kot uspešno, saj je prejel kar štiri p...

Gospodarstvo / nedelja, 18. april 2021 / 16:47

BKS Bank lani v Sloveniji uspešno poslovala

Kranj – BKS Bank s sedežem v Celovcu upravlja bančne in lizinške posle v Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem in Slovaškem, predstavništvi pa ima tudi na Madžarskem in v Italiji. Slovenska bančna podru...