Bučke s piščancem in puranji polpeti

Letošnje poletje v naših koncih rastejo bučke skoraj tako kot gobe po dežju. Včasih nam ob taki količini bučk že zmanjka idej za njihovo pripravo in bučke s piščancem so le ena od mnogih možnosti za okusno kosilo. Poleti nam prav tako teknejo lahke jedi in za v ta namen si pripravimo hitre puranje polpete.

Za pripravo bučk s piščancem potrebujemo: 2 manjši bučki, 250 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 5 žlic pretlačenega paradižnika, 1 lonček kisle smetane, 100 g sira, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Opranim bučkam odrežemo konce in jih po dolžini razpolovimo. S pomočjo žlice iz njih izdolbemo sredico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Piščančje meso narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen prepražimo na olivnem olju in dodamo narezano piščančje meso in sredico bučk. Posolimo in popopramo ter pražimo toliko časa, da se meso z vseh strani zapeče. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in kuhamo še 5 minut. Polovice bučk na rahlo osolimo. V vsako polovico razporedimo pripravljen mesni nadev. Položimo jih na pekač, prekrit s pekipapirjem. Bučke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Bučke vzamemo iz pečice, jih prekrijemo s kislo smetano in potresemo z naribanim sirom. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: uporabimo lahko tudi mleto meso.

Za pripravo puranjih polpet potrebujemo: 350 g puranjega mesa, pol rdeče paprike, 50 g pora, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 2 žlički narezanega drobnjaka, 2 žlici olivnega olja.

Puranje meso narežemo na zelo majhne koščke ali pa ga zmeljemo. Meso osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in drobnjakom. Dodamo na drobne koščke narezano papriko in por. Vse skupaj premešamo in iz mase oblikujemo polpete. Polpete za 10 minut postavimo v hladilnik. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem iz obeh strani popečemo polpete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 1. december 2016 / 13:34

Koledar rekreacije za prihodnje leto

Kranj – Iz Športne zveze Ljubljana organizatorje prireditev vabijo, da sodelujete pri novem štetju kilometrov, ur in kalorij rekreativcev. Organizatorji športnorekreativnih, turističnorekreativnih...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

V Acroniju prej ali slej drugačen delovni čas

V Acroniju še niso spremenili delovnega časa, a dolgoročno bodo zagotovo prešli na osemurni delovnik, pravi glavni direktor.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Jesenice naj postanejo mesto priložnosti

Oto Kelih (SD) je najstarejši svetnik v jeseniškem občinskem svetu. "Živi za to, da se učiš, uči se zato, da živiš," je eno od njegovi življenjskih vodil.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Lekarna bi se rada preselila

Ena od možnosti bi bila ureditev lekarniških prostorov pri Splošni bolnici Jesenice.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Ministri tudi na Jesenicah

V okviru vladnega obiska Gorenjske so Jesenice obiskali trije ministri - za zdravje Zofija Mazej Kukovič, za razvoj Žiga Turk in za notranje zadeve Dragutin Mate.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Minister Turk na Domenci

»Vedno, kadar se peljem mimo Lesc in ob cesti vidim oglas domenca.com, se sprašujem, kakšno podjetje je to,« je na vprašanje, zakaj se je na Jesenicah odločil obiskati ravno podjetje Domenca,...