Bučke s piščancem in puranji polpeti

Letošnje poletje v naših koncih rastejo bučke skoraj tako kot gobe po dežju. Včasih nam ob taki količini bučk že zmanjka idej za njihovo pripravo in bučke s piščancem so le ena od mnogih možnosti za okusno kosilo. Poleti nam prav tako teknejo lahke jedi in za v ta namen si pripravimo hitre puranje polpete.

Za pripravo bučk s piščancem potrebujemo: 2 manjši bučki, 250 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 5 žlic pretlačenega paradižnika, 1 lonček kisle smetane, 100 g sira, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Opranim bučkam odrežemo konce in jih po dolžini razpolovimo. S pomočjo žlice iz njih izdolbemo sredico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Piščančje meso narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen prepražimo na olivnem olju in dodamo narezano piščančje meso in sredico bučk. Posolimo in popopramo ter pražimo toliko časa, da se meso z vseh strani zapeče. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in kuhamo še 5 minut. Polovice bučk na rahlo osolimo. V vsako polovico razporedimo pripravljen mesni nadev. Položimo jih na pekač, prekrit s pekipapirjem. Bučke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Bučke vzamemo iz pečice, jih prekrijemo s kislo smetano in potresemo z naribanim sirom. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: uporabimo lahko tudi mleto meso.

Za pripravo puranjih polpet potrebujemo: 350 g puranjega mesa, pol rdeče paprike, 50 g pora, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 2 žlički narezanega drobnjaka, 2 žlici olivnega olja.

Puranje meso narežemo na zelo majhne koščke ali pa ga zmeljemo. Meso osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in drobnjakom. Dodamo na drobne koščke narezano papriko in por. Vse skupaj premešamo in iz mase oblikujemo polpete. Polpete za 10 minut postavimo v hladilnik. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem iz obeh strani popečemo polpete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 2. december 2022 / 09:23

O prvi Prešernovi ljubezni

Ivan Sivec v Kranju in Mengšu predstavlja novo slikanico Prva Prešernova ljubezen.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Okradli domačinko

Zminec - V torek popoldne so trije neznanci v Zmincu okradli 72-letno domačinko. Dva sta jo ogovorila, tretji pa je izkoristil njeno nepozornost in iz hiše ukradel denar in zlatn...

Šport / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Slovenski skakalci prepričljivo slavili v Willingenu

Willingen - Slovenski smučarski skakalci Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Peter Prevc in Robert Kranjec so zmagovalci ekipne tekme za svetovni pokal v Willingenu. V vodstvu so b...

Šport / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Faku bron v sprintu, zmaga Svendsnu

Nove Mesto - Slovenski biatlonec Jakov Fak je na svetovnem prvenstvu v Novem mestu na Češkem osvojil bronasto medaljo. Za Faka je bila to že četrta medalja na svetovnih prvenstvi...

GG Plus / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Nogometni strokovnjaki Real Madrida tudi v Kranju

Nogometna šola Realmadrid Campus Experiance bo letos poleti prvič potekala tudi v Sloveniji, izkušnje bodo vrhunski nogometni strokovnjaki v začetku julija razdajali tudi v Kranju, ki so ga Španci pre...

GG Plus / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Evangelij po Tomažu

Danes bo eden najvidnejših slovenskih likovnih umetnikov dopolnil sedemdeset let: Tomaž Kržišnik, akademski slikar, oblikovalec in scenograf, rodil se je 9. februarja 1943 v Žireh, kjer tudi zdaj živi...