Bučke s piščancem in puranji polpeti

Letošnje poletje v naših koncih rastejo bučke skoraj tako kot gobe po dežju. Včasih nam ob taki količini bučk že zmanjka idej za njihovo pripravo in bučke s piščancem so le ena od mnogih možnosti za okusno kosilo. Poleti nam prav tako teknejo lahke jedi in za v ta namen si pripravimo hitre puranje polpete.

Za pripravo bučk s piščancem potrebujemo: 2 manjši bučki, 250 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 5 žlic pretlačenega paradižnika, 1 lonček kisle smetane, 100 g sira, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Opranim bučkam odrežemo konce in jih po dolžini razpolovimo. S pomočjo žlice iz njih izdolbemo sredico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Piščančje meso narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen prepražimo na olivnem olju in dodamo narezano piščančje meso in sredico bučk. Posolimo in popopramo ter pražimo toliko časa, da se meso z vseh strani zapeče. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in kuhamo še 5 minut. Polovice bučk na rahlo osolimo. V vsako polovico razporedimo pripravljen mesni nadev. Položimo jih na pekač, prekrit s pekipapirjem. Bučke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Bučke vzamemo iz pečice, jih prekrijemo s kislo smetano in potresemo z naribanim sirom. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: uporabimo lahko tudi mleto meso.

Za pripravo puranjih polpet potrebujemo: 350 g puranjega mesa, pol rdeče paprike, 50 g pora, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 2 žlički narezanega drobnjaka, 2 žlici olivnega olja.

Puranje meso narežemo na zelo majhne koščke ali pa ga zmeljemo. Meso osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in drobnjakom. Dodamo na drobne koščke narezano papriko in por. Vse skupaj premešamo in iz mase oblikujemo polpete. Polpete za 10 minut postavimo v hladilnik. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem iz obeh strani popečemo polpete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 6. december 2020 / 17:17

Vrednost življenja

Pred kratkim je v Sloveniji potekal posvet o etičnih, pravnih, medicinskih in drugih vprašanjih, ki jih porajajo današnje razmere, povezane z epidemijo. V času pomanjkanja bolniških postel...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 3. avgust 2024 / 23:10

Avgusta spet kino nad mestom

Terasa otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja v Škofji Loki se bo kmalu spremenila v kino nad mestom.

Kronika / sobota, 3. avgust 2024 / 23:09

Oškodovanca zalotila in zadržala drzno tatico

Medvode – Policisti so bili v ponedeljek obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvedena v večernih urah na območju Medvod. Po doslej znanih podatkih Policijske uprave Ljubljana je osumljenka vstopi...

Nasveti / sobota, 3. avgust 2024 / 23:07

Začetek v dvoje

Poroka je velik dan za mlad par. Odločitev za sobivanje z nekom do konca življenja (vsaj tako si obljubimo) ni šala. Odločitev biti z nekom v dobrem in slabem do groba je velika odgovornost. Starej...

Kronika / sobota, 3. avgust 2024 / 23:05

Z natikači manj varni za volanom

Natikači so priljubljena poletna obutev, a na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da voznik s takšno obutvijo ne more varno upravljati vozila v vseh razmerah in prometnih okoliščinah.

Kranjska Gora / sobota, 3. avgust 2024 / 23:02

V Radovni kosili grbinasti travnik

Ta teden so v Zgornji Radovni sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park skupaj z dijaki, študenti in prostovoljci opravili košnjo grbinastega travnika, ki je pomembna za ohranjanje biotske razn...