Bučke s piščancem in puranji polpeti

Letošnje poletje v naših koncih rastejo bučke skoraj tako kot gobe po dežju. Včasih nam ob taki količini bučk že zmanjka idej za njihovo pripravo in bučke s piščancem so le ena od mnogih možnosti za okusno kosilo. Poleti nam prav tako teknejo lahke jedi in za v ta namen si pripravimo hitre puranje polpete.

Za pripravo bučk s piščancem potrebujemo: 2 manjši bučki, 250 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 5 žlic pretlačenega paradižnika, 1 lonček kisle smetane, 100 g sira, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Opranim bučkam odrežemo konce in jih po dolžini razpolovimo. S pomočjo žlice iz njih izdolbemo sredico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Piščančje meso narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen prepražimo na olivnem olju in dodamo narezano piščančje meso in sredico bučk. Posolimo in popopramo ter pražimo toliko časa, da se meso z vseh strani zapeče. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in kuhamo še 5 minut. Polovice bučk na rahlo osolimo. V vsako polovico razporedimo pripravljen mesni nadev. Položimo jih na pekač, prekrit s pekipapirjem. Bučke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Bučke vzamemo iz pečice, jih prekrijemo s kislo smetano in potresemo z naribanim sirom. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: uporabimo lahko tudi mleto meso.

Za pripravo puranjih polpet potrebujemo: 350 g puranjega mesa, pol rdeče paprike, 50 g pora, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 2 žlički narezanega drobnjaka, 2 žlici olivnega olja.

Puranje meso narežemo na zelo majhne koščke ali pa ga zmeljemo. Meso osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in drobnjakom. Dodamo na drobne koščke narezano papriko in por. Vse skupaj premešamo in iz mase oblikujemo polpete. Polpete za 10 minut postavimo v hladilnik. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem iz obeh strani popečemo polpete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. junij 2007 / 07:00

Davčna uprava že pošilja odločbe

Kranj - Republiška davčna uprava (Durs) je davčnim zavezancem prejšnji teden začela pošiljati dohodninske odločbe za lani, skupno jih bo do konca meseca izdala približno devetsto t...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 27. september 2022 / 20:34

Najboljša poletna obutev

Ko razmišljamo o sončnih poletnih dneh, najprej pomislimo na osvežitev in kopanje v morju ali bazenu. Ampak če želimo dolgoročno osvežitev, so najboljša izbira sveži poletni čevlji, ki bodo crkljali n...

Razvedrilo / torek, 27. september 2022 / 18:09

Film Orkester se je podal v boj za oskarja

Film Orkester Matevža Luzarja se je podal v boj za nagrado oskar. Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je namreč skladno s pravili Akademije za filmsko umetnost in znanost pozvala strokov...

Kronika / torek, 27. september 2022 / 18:08

Umrl pri padcu s strehe

Kranj – Kranjski policisti so v četrtek obravnavali smrtno nesrečo pri delu na strehi zasebnega objekta. Moški je z višine padel na tla in umrl na kraju. Okoliščine kažejo na nesrečo, odrejena je b...

Zanimivosti / torek, 27. september 2022 / 18:07

Tako se je začelo, 16. del

Možakar (mislim, da je bil Joža Polda) je potem naprej molil rožni venec. Odgovarjala je vsa župnijska srenja. Zatem znova pesem. Organist Tone je izbral tisto »Ciril, Metod, varujta slova...

Zanimivosti / torek, 27. september 2022 / 17:07

Trmasto vztrajava pri planinski hrani

Naj planinska koča 2022 je tako kot že predlani Mihov dom na Vršiču, so v tradicionalnem izboru odločili obiskovalci gora. »Hvala vsem, ki podpirate najino delo in delo najine ekipe,« se zahvaljujeta...