Pod pariškim nebom …
… je eden izmed francoskih šansonov, s katerimi se je proslavila Juliette Gréco, francoska šansonjerka in igralka, ki ji radi rečejo tudi 'kraljica eksistencializma'. Rojena je bila v Montpellieru 7. februarja 1927 in je letos praznovala devetdesetletnico. Prepevala je, odkar pomni. Pri desetih letih je kot pevka zmagala na šolskem pevskem tekmovanju. Oče, ki je bil policijski komisar, po rodu s Korzike, je kmalu zapustil družino. Mati se je zgodaj pridružila francoskemu odporniškemu gibanju in 1943 je Gestapo zaprl mater, Juliette in njeno sestro. Juliette so po treh tednih izpustili, njeno mater in sestro pa so odpeljali v koncentracijsko taborišče Ravensbrück, od koder sta se po vojni vrnili. Po vojni se je Juliette skromno preživljala s pevskimi nastopi. Leta 1946 sta s prijateljico odprli diskoteko v kleti, imenovano Le Tabou. Gostje so bili pogosto Jean Paul Sartre, Marlene Dietrich in Orson Welles. Nekega večera je Juliette stopila na mizo in zapela. Sartre jo je povabil k sebi na obisk, ji dal zbirko pesmi in rekel, naj si dve odbere. Mladenka dolgih črnih las, kot z ogljem obrobljenih oči in s čutnim glasom je pesmi odbrala. Uglasil ju je takrat zelo znani Joseph Kosma. Led je bil prebit. Pozneje so zanjo pisali besedila še Albert Camus, avtorica romana Dober dan, žalost, Françoise Sagan, Jean Cocteau, Jaques Prévert in drugi. Njena velika ljubezen je bil črnski trobentač Davis Miles. S tretjim možem in svojim pianistom Jouannestom živi na deželi blizu Pariza. Na glasbenih odrih je kultna ikona, ki se je lani podala na poslovilno turnejo, a jo je zaradi bolezni morala prekiniti. Vsem, ki so ljubili in še ljubijo njeno petje, je namenila zbirko zgoščenk s 300 najboljšimi francoskimi šansoni s preprostim naslovom Merci (hvala).
Pariška porova juha s krompirjem
Za 4 osebe potrebujemo: 700 g pora, 250 g krompirja, ki se ne razkuha, 2 šalotki, 60 g masla, 1 žlico olja, 1 lovorov list, 400 ml čiste zelenjavne juhe, 350 ml mleka, sol, poper, muškatni orešek, zmlet muškatni cvet, 150 ml smetane, 6 koščkov bagete, pol šopka drobnjaka.
Por očistimo, ga po dolgem prerežemo, beli in svetlo zeleni del pa narežemo na 1 cm široke koščke. Krompir olupimo, ga zrežemo na kocke, šalotko sesekljamo.
30 g masla damo v lonec, segrejemo in popražimo šalotko, da postekleni. Dodamo krompir in por in popražimo. S škarjami zarežemo lovorov list in ga z juho in mlekom dodamo v lonec. Sol, poper in muškatni orešek dodamo po okusu. Pokrijemo posodo in kuhamo 30–35 minut. Smetano stepemo in damo na hladno. Rezine bagete narežemo na kocke in jih prepražimo na mešanici preostalega masla in olja. Nato jih povaljamo v ščepu zmletega muškatnega cveta (macis). Previdno, ker je okus zelo močan. Drobnjak drobno narežemo.
Juho potegnemo z ognja in iz nje vzamemo lovorov list, s paličnim mešalnikom pa zdrobimo krompir in por, da je juha brez vsakršnih koščkov. Juho še enkrat segrejemo, zavreti ne sme. Nato vmešamo stepeno smetano in po želji še začinimo. Nalijemo v skledice, posujemo z drobnjakom in kruhovimi kockami.
Kot nalašč za hladen poletni dan!
Pa dober tek!