Drobnjakove potičke

Drobnjak, ta nepogrešljivi dodatek na našem vrtu, ni le pomemben za izboljševanje jedi, temveč ima tudi veliko koristi za zdravje. Ta mala rastlinica vsebuje cel kup zdravilnih lastnosti. Poudariti je treba vsebnost vitaminov A, C, K in elementa železa. Za drobnjak je znano, da ima visoko antioksidativno moč in deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno ter protiglivično. Poleg tega zmanjšuje krvni tlak in tveganje za pojav raka na pljučih, požiralniku, želodcu in v ustni votlini.

Ni nujno, da drobnjak uporabimo le pri slanih jedeh, iz njega lahko namreč spečemo sladke drobnjakove potičke.

Za pripravo drobnjakovih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici ruma; za nadev: 1 skodelico narezanega drobnjaka, pol skodelice rozin, namočenih v rum, 1 jajce, 100 g kisle smetane, sladkor.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Čez kvas potresemo eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo preostali sladkor, sol, naribano limonino lupinico in nadrobimo zmehčano maslo. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Vzhajano testo prerežemo na pet enakih delov. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s stepenim jajcem, nato s kislo smetano. Potresemo z drobnjakom in rozinami. Po okusu potresemo še s sladkorjem. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s pekipapirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Z drobnjakom ne varčujemo, ampak kar dobro potresemo, saj se v kvašenem testu porazgubi. Preden damo potičke v pečico, jih lahko po želji premažemo še s stepenim maslom. Pečene potičke lahko zamrznemo ravno tako kot kruh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Odlikovana prevajalka iz madžarščine

Radovljica - Prevajalka Marjanca Mihelič je na madžarskem veleposlaništvu iz rok veleposlanika nedavno prejela odlikovanje viteški križ - madžarski red za zasluge, s katerim...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 17. marec 2011 / 07:00

Ladja Kamnik končala v starem železu

Kamnik - Motorna ladja Kamnik, ki je bila kot zadnja v seriji petih sestrskih ladij (Velenje, Celje, Maribor, Kranj in Kamnik) zgrajena leta 1977 na Japonskem, je 8. marca končal...

Avtomobilizem / četrtek, 17. marec 2011 / 07:00

S treznostjo do končnega cilja

Test: Mazda6 Sport Combi CD163 GTA

Gospodarstvo / četrtek, 17. marec 2011 / 07:00

Mešetar

Januarske odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki...

Kamnik / četrtek, 17. marec 2011 / 07:00

Brezplačen odvoz zapuščenih vozil

Kamnik - Občina Kamnik je skupaj s koncesionarjem, podjetjem Karbon iz Velenja, ki izvaja gospodarsko javno službo ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili, marca začela akcijo z...

Gorenjska / četrtek, 17. marec 2011 / 07:00

Nova brv čez Hrastnico

Hrastnica - Pred kratkim so čez potok Hrastnica namestili novo brv. Zamenjala je dotrajano brv na šolski poti Žolšče-prva avtobusna postaja v Hrastnici. Narejena je iz sibirskega...