Drobnjakove potičke

Drobnjak, ta nepogrešljivi dodatek na našem vrtu, ni le pomemben za izboljševanje jedi, temveč ima tudi veliko koristi za zdravje. Ta mala rastlinica vsebuje cel kup zdravilnih lastnosti. Poudariti je treba vsebnost vitaminov A, C, K in elementa železa. Za drobnjak je znano, da ima visoko antioksidativno moč in deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno ter protiglivično. Poleg tega zmanjšuje krvni tlak in tveganje za pojav raka na pljučih, požiralniku, želodcu in v ustni votlini.

Ni nujno, da drobnjak uporabimo le pri slanih jedeh, iz njega lahko namreč spečemo sladke drobnjakove potičke.

Za pripravo drobnjakovih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici ruma; za nadev: 1 skodelico narezanega drobnjaka, pol skodelice rozin, namočenih v rum, 1 jajce, 100 g kisle smetane, sladkor.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Čez kvas potresemo eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo preostali sladkor, sol, naribano limonino lupinico in nadrobimo zmehčano maslo. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Vzhajano testo prerežemo na pet enakih delov. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s stepenim jajcem, nato s kislo smetano. Potresemo z drobnjakom in rozinami. Po okusu potresemo še s sladkorjem. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s pekipapirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Z drobnjakom ne varčujemo, ampak kar dobro potresemo, saj se v kvašenem testu porazgubi. Preden damo potičke v pečico, jih lahko po želji premažemo še s stepenim maslom. Pečene potičke lahko zamrznemo ravno tako kot kruh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 21. maj 2010 / 07:00

Zelena luč za letališče Lesce

Upravna enota Radovljica je v četrtek vendarle izdala uporabno dovoljenje za novo vzletno-pristajalno stezo v Lescah.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 9. julij 2009 / 07:00

Cepivo predvidoma jeseni

Ljubljana - V Sloveniji je bil do zaključka redakcije potrjen že petnajsti primer nove gripe. Zbolela je mlajša ženska, ki se je vrnila iz Avstralije. Doslej so pri nas vsi zbole...

Avtomobilizem / četrtek, 9. julij 2009 / 07:00

Naslednja stopnja hibridnosti

Novi Lexus RX ima novo obliko in izpopolnjen hibridni pogon.

Avtomobilizem / četrtek, 9. julij 2009 / 07:00

Ponovno dodatno uglaševanje

Test: Hyundai Sonata 2.0 CRDi Premium

Kranj / četrtek, 9. julij 2009 / 07:00

Tuš za otroke iz socialno ogroženih družin

Kranj - V okviru Tuševega dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh bo letos v sodelovanju z Rdečim križem in dobavitelji na Debelem rtiču letovalo petsto otrok iz socialno ogrožen...

Mularija / četrtek, 9. julij 2009 / 07:00

Vse več mladih se uči slovenščino

Poletno šolo slovenščine obiskuje 125 mladih iz sedemnajstih držav. Minuli teden so si ogledali tudi Kranj in Bled.