Drobnjakove potičke

Drobnjak, ta nepogrešljivi dodatek na našem vrtu, ni le pomemben za izboljševanje jedi, temveč ima tudi veliko koristi za zdravje. Ta mala rastlinica vsebuje cel kup zdravilnih lastnosti. Poudariti je treba vsebnost vitaminov A, C, K in elementa železa. Za drobnjak je znano, da ima visoko antioksidativno moč in deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno ter protiglivično. Poleg tega zmanjšuje krvni tlak in tveganje za pojav raka na pljučih, požiralniku, želodcu in v ustni votlini.

Ni nujno, da drobnjak uporabimo le pri slanih jedeh, iz njega lahko namreč spečemo sladke drobnjakove potičke.

Za pripravo drobnjakovih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici ruma; za nadev: 1 skodelico narezanega drobnjaka, pol skodelice rozin, namočenih v rum, 1 jajce, 100 g kisle smetane, sladkor.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Čez kvas potresemo eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo preostali sladkor, sol, naribano limonino lupinico in nadrobimo zmehčano maslo. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Vzhajano testo prerežemo na pet enakih delov. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s stepenim jajcem, nato s kislo smetano. Potresemo z drobnjakom in rozinami. Po okusu potresemo še s sladkorjem. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s pekipapirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Z drobnjakom ne varčujemo, ampak kar dobro potresemo, saj se v kvašenem testu porazgubi. Preden damo potičke v pečico, jih lahko po želji premažemo še s stepenim maslom. Pečene potičke lahko zamrznemo ravno tako kot kruh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 10. junij 2016 / 14:06

Jeseniške novice, št. 9

Jeseniške novice, 10. junija 2016, št. 9

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:42

Miss Slovenije Leščanka

Zmagovalka letošnjega izbora Miss Slovenije 2014 je postala 20-letna Julija Bizjak iz Lesc. Naziv prve spremljevalke je prejela Anja Mihelič, druga pa je bila Anja Kragelj. Julija bo tako zastopal...

Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:36

Dež jih ni pregnal

Kljub dežju je bilo živahno na tromeji, Hrastov memorial bo čez dve leti dopolnil dvajset let, najlepšo slovensko popevko je zapela Darja Švajger, sobotno pivsko in modno Jesen v mestu pa so zaradi de...

Kamnik / četrtek, 18. september 2014 / 13:33

Nošam zagodlo slabo vreme

V Kamniku so kljub kislemu vremenu izpeljali že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. september 2014 / 13:30

Marijina kapelica spet stoji

Na Poljanski cesti v Gorenji vasi so na mestu, kjer je nekoč že stala, znova postavili kapelico po originalnem načrtu Josipa Šubica.

Naklo / četrtek, 18. september 2014 / 13:29

Spomin na poslednji boj

V nedeljo je minilo 72 let od spopada drugega bataljona Kokrškega odreda z Nemci v Udin borštu, v katerem je bilo ubitih 24 partizanov.