Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da je čokoladna sredica kremasta tudi po tem, ko se piškoti ohladijo. Z malo časa in brez peke pa pripravimo hitre rafaelo kroglice.

Za pripravo piškotov potrebujemo: 400 g moke, pol pecilnega praška, 200 g masla, 190 g sladkorja v prahu, 2 jajci, semena enega stroka vanilje, 1 ščepec soli, približno 8 žlic čokoladnega namaza.

Pekač ali večji krožnik prekrijemo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo manjše kupčke čokoladnega namaza. Veliki naj bodo približno 1,5 x 1,5 cm. Če želimo večje piškote, naredimo večje kupčke. Pekač s čokoladnimi kupčki postavimo v zamrzovalnik, da se strdijo.

Med tem časom si pripravimo testo: moko presejemo, jo pomešamo s pecilnim praškom in semeni vanilje, dodamo mleti sladkor, na koške narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo in s pomočjo kozarca izrežemo kroge premera približno 4 cm. Na sredino vsakega kroga položimo zamrznjen čokoladni kupček. S testom ''oblečemo'' čokoladni namaz in oblikujemo kroglice. Piškote polagamo na peki papir in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut.

Nasvet: Namesto vanilje lahko uporabimo 2 vaniljeva sladkorja. V tem primeru zmanjšamo količino sladkorja za 20 g. Ko vzamemo čokoladne kupčke iz zamrzovalnika, se ti hitro začnejo topiti in zato težje oblikujemo piškote. Zato naenkrat iz zamrzovalnika vzamemo le del čokoladnih kupčkov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 150 kokosove moke, 1 lonček kisle smetane (180 g), 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 celih mandljev, kokos za povaljanje.

V skledi pomešamo kokosovo moko s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Zmes postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik. Z žličko zajamemo nekaj mase, jo sploščimo in na sredino položimo en mandelj ter oblikujemo v kroglico, tako da bo mandelj na sredini. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih v hladilnik za nekaj ur, da se strdijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. november 2013 / 12:11

Osvojili kar šest medalj

Slovenski balinarji so na svetovnem prvenstvu v Argentini osvojili šest medalj, od tega tri zlate. Svetovna prvaka tudi Aleš Borčnik in Dejan Tonejc.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 20. december 2010 / 07:00

Povezovalna cesta do konca leta?

Radovljica, Lesce - Kot je v četrtek na novinarski konferenci sporočil radovljiški župan Ciril Globočnik, je bila v četrtek na Upravno enoto Radovljica vendarle oddana popolna vl...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. december 2010 / 07:00

Donacija Zavarovalnice Triglav radovljiški Kresnički

Lesce - Tako kot že nekaj let doslej so se v kranjski območni enoti Zavarovalnice Triglav tudi letos odločili, da del sredstev, ki bi jih sicer namenili za novoletne voščilnice p...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. december 2010 / 07:00

Kokoš znesla dvajset "dek" težko jajce

Na Tuškovi kmetiji je kokoš znesla 20,4 dekagrama težko jajce ali več kot trikrat težje od običajnega.

Jesenice / ponedeljek, 20. december 2010 / 07:00

Za večjo varnost bolnikov

Jesenice - Splošna bolnišnica Jesenice je ena prvih v državi, ki uvaja tako imenovane klinične poti, to je natančno določene protokole, po katerih obravnavajo paciente. Takšnih k...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. december 2010 / 07:00

Igrače za otroški nasmeh

Kranj - Pri Zavodu za turizem Kranj letos tretje leto zbirajo igrače za otroke iz socialno ogroženih družin. »Vsako leto nas sodeluje nekaj več, letos so to še Fakulteta za organ...