Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da je čokoladna sredica kremasta tudi po tem, ko se piškoti ohladijo. Z malo časa in brez peke pa pripravimo hitre rafaelo kroglice.

Za pripravo piškotov potrebujemo: 400 g moke, pol pecilnega praška, 200 g masla, 190 g sladkorja v prahu, 2 jajci, semena enega stroka vanilje, 1 ščepec soli, približno 8 žlic čokoladnega namaza.

Pekač ali večji krožnik prekrijemo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo manjše kupčke čokoladnega namaza. Veliki naj bodo približno 1,5 x 1,5 cm. Če želimo večje piškote, naredimo večje kupčke. Pekač s čokoladnimi kupčki postavimo v zamrzovalnik, da se strdijo.

Med tem časom si pripravimo testo: moko presejemo, jo pomešamo s pecilnim praškom in semeni vanilje, dodamo mleti sladkor, na koške narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo in s pomočjo kozarca izrežemo kroge premera približno 4 cm. Na sredino vsakega kroga položimo zamrznjen čokoladni kupček. S testom ''oblečemo'' čokoladni namaz in oblikujemo kroglice. Piškote polagamo na peki papir in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut.

Nasvet: Namesto vanilje lahko uporabimo 2 vaniljeva sladkorja. V tem primeru zmanjšamo količino sladkorja za 20 g. Ko vzamemo čokoladne kupčke iz zamrzovalnika, se ti hitro začnejo topiti in zato težje oblikujemo piškote. Zato naenkrat iz zamrzovalnika vzamemo le del čokoladnih kupčkov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 150 kokosove moke, 1 lonček kisle smetane (180 g), 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 celih mandljev, kokos za povaljanje.

V skledi pomešamo kokosovo moko s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Zmes postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik. Z žličko zajamemo nekaj mase, jo sploščimo in na sredino položimo en mandelj ter oblikujemo v kroglico, tako da bo mandelj na sredini. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih v hladilnik za nekaj ur, da se strdijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 27. december 2013 / 12:29

Ogenj uničil kulturni dom

V nedeljo ponoči je zagorel ekološki otok poleg kulturnega doma na Bohinjski Beli, ogenj pa se je razširil tudi na kulturni dom in ga močno poškodoval.

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 12. november 2014 / 13:34

S Podkuco v 2015

Otroška folklorna skupina Podkuca, ki neguje dediščino slovenskega ljudskega izročila, je praznovala petnajstletnico.

Zanimivosti / sreda, 12. november 2014 / 13:26

Osvetljenost mest, cerkva, gradov ...

V tokratni anketi smo sodelujoče vprašali za mnenje o osvetljenostih naših mest ponoči in če se jim zdi potrebno, da so kulturne znamenitosti, kot so cerkve in gradovi, ponoči dodatno osvetljene.

Kranj / sreda, 12. november 2014 / 13:22

Župan z večinsko podporo

Na ustanovni seji se bo danes zbral kranjski mestni svet, v katerem se je že oblikovala koalicija štirih strank in ene liste.

Medvode / sreda, 12. november 2014 / 13:15

Novo vodstvo občinske uprave

Medvode – V okviru delne reorganizacije občinske uprave občine Medvode je župan Nejc Smole razrešil dosedanjo direk­torico občinske uprave Vanjo Debeljak in na njeno mesto kot vršilko dolžnosti ime...

Gorenjska / sreda, 12. november 2014 / 13:14

Enajst projektov bodo obravnavali prednostno

Kranj – Vlada RS je na četrt­kovi dopisni seji sprejela izjavo o prednostni obrav­navi enajstih projektov štiriintridesetih občin, ki so namenjeni izgradnji okoljske infrastrukture in izpolnjujejo...