Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da je čokoladna sredica kremasta tudi po tem, ko se piškoti ohladijo. Z malo časa in brez peke pa pripravimo hitre rafaelo kroglice.

Za pripravo piškotov potrebujemo: 400 g moke, pol pecilnega praška, 200 g masla, 190 g sladkorja v prahu, 2 jajci, semena enega stroka vanilje, 1 ščepec soli, približno 8 žlic čokoladnega namaza.

Pekač ali večji krožnik prekrijemo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo manjše kupčke čokoladnega namaza. Veliki naj bodo približno 1,5 x 1,5 cm. Če želimo večje piškote, naredimo večje kupčke. Pekač s čokoladnimi kupčki postavimo v zamrzovalnik, da se strdijo.

Med tem časom si pripravimo testo: moko presejemo, jo pomešamo s pecilnim praškom in semeni vanilje, dodamo mleti sladkor, na koške narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo in s pomočjo kozarca izrežemo kroge premera približno 4 cm. Na sredino vsakega kroga položimo zamrznjen čokoladni kupček. S testom ''oblečemo'' čokoladni namaz in oblikujemo kroglice. Piškote polagamo na peki papir in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut.

Nasvet: Namesto vanilje lahko uporabimo 2 vaniljeva sladkorja. V tem primeru zmanjšamo količino sladkorja za 20 g. Ko vzamemo čokoladne kupčke iz zamrzovalnika, se ti hitro začnejo topiti in zato težje oblikujemo piškote. Zato naenkrat iz zamrzovalnika vzamemo le del čokoladnih kupčkov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 150 kokosove moke, 1 lonček kisle smetane (180 g), 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 celih mandljev, kokos za povaljanje.

V skledi pomešamo kokosovo moko s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Zmes postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik. Z žličko zajamemo nekaj mase, jo sploščimo in na sredino položimo en mandelj ter oblikujemo v kroglico, tako da bo mandelj na sredini. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih v hladilnik za nekaj ur, da se strdijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. julij 2009 / 07:00

Za lepše okolje in učinkovitejšo elektrarno

Savske elektrarne Ljubljana in Občina Medvode sta skupaj kupili plovilo za košnjo vodnih rastlin na Zbiljskem jezeru. Proizvodnja električne energije je letos nad planom.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 11. maj 2017 / 20:07

Prizidek ob devetdesetletnici

Ob praznovanju devetdesetletnice so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Bukovica pridobili tudi prizidek.

Šport / četrtek, 11. maj 2017 / 20:04

Kratko, a razgledno

Če prepozno vstanemo, a bi imeli radi nekaj od lepega dneva, predlagam opisani izlet. Čudovit razglednik v Kanalski dolini s pogledom na mogočne vršace.

Izleti GG / četrtek, 11. maj 2017 / 20:02

Lepote ukrajinskih vezenin na prvi šolski dan

Ob vseh lepotah in zanimivosti zahodne Ukrajine pa je najbolj opazna njihova ljubezen do kulture. Ta se poleg omenjenih uličnih glasbenikov pozna predvsem v velikem številu spomenikov, posvečenih p...

Razvedrilo / četrtek, 11. maj 2017 / 16:47

Plesni namig

V kranjskem Prešernovem gledališču je potekala regijska revija plesnih skupin Namig, na kateri so mladi znova navdušili s svojo plesno ustvarjalnostjo.

Nasveti / četrtek, 11. maj 2017 / 16:46

Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da...