Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da je čokoladna sredica kremasta tudi po tem, ko se piškoti ohladijo. Z malo časa in brez peke pa pripravimo hitre rafaelo kroglice.

Za pripravo piškotov potrebujemo: 400 g moke, pol pecilnega praška, 200 g masla, 190 g sladkorja v prahu, 2 jajci, semena enega stroka vanilje, 1 ščepec soli, približno 8 žlic čokoladnega namaza.

Pekač ali večji krožnik prekrijemo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo manjše kupčke čokoladnega namaza. Veliki naj bodo približno 1,5 x 1,5 cm. Če želimo večje piškote, naredimo večje kupčke. Pekač s čokoladnimi kupčki postavimo v zamrzovalnik, da se strdijo.

Med tem časom si pripravimo testo: moko presejemo, jo pomešamo s pecilnim praškom in semeni vanilje, dodamo mleti sladkor, na koške narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo in s pomočjo kozarca izrežemo kroge premera približno 4 cm. Na sredino vsakega kroga položimo zamrznjen čokoladni kupček. S testom ''oblečemo'' čokoladni namaz in oblikujemo kroglice. Piškote polagamo na peki papir in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut.

Nasvet: Namesto vanilje lahko uporabimo 2 vaniljeva sladkorja. V tem primeru zmanjšamo količino sladkorja za 20 g. Ko vzamemo čokoladne kupčke iz zamrzovalnika, se ti hitro začnejo topiti in zato težje oblikujemo piškote. Zato naenkrat iz zamrzovalnika vzamemo le del čokoladnih kupčkov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 150 kokosove moke, 1 lonček kisle smetane (180 g), 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 celih mandljev, kokos za povaljanje.

V skledi pomešamo kokosovo moko s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Zmes postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik. Z žličko zajamemo nekaj mase, jo sploščimo in na sredino položimo en mandelj ter oblikujemo v kroglico, tako da bo mandelj na sredini. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih v hladilnik za nekaj ur, da se strdijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 25. december 2018 / 17:50

Blejski hoteli polno zasedeni

Bled – »V blejskih hotelih bodo decembrske praznike preživeli v slogu letošnjega leta – delovno in dobro zasedeni,« poudarjajo v Turizmu Bled. V skoraj vseh blejskih hotelih čez božične praznike pr...

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 1. september 2009 / 07:00

Vrhunska glasba na Bledu

Bled - Letos že tretje leto po vrsti na Bledu poteka Glasbeni forum Vila Bled. Pobudnik, koncertni violinist in profesor Benjamin Izmajlov, je letos nanj povabil ve...

Kronika / torek, 1. september 2009 / 07:00

Je bilo krivo kajenje ali bencin?

Uradne razlage, zakaj je v noči na petek prišlo do požara v stanovanjski hiši v Hobovšah, še ni.

GG Plus / torek, 1. september 2009 / 07:00

Igro zamenjale šolske obveznosti

V osnovnošolske klopi bo danes znova sedlo 160.392 učencev, od tega 17.541 prvošolcev.

Prosti čas / torek, 1. september 2009 / 07:00

Danes dobimo superfinalista

V Piramidi se bodo zvečer za mesto superfinalista potegovali doktorica teologije, bohinjski župan in najboljši mesar med televizijskimi voditelji.

GG Plus / torek, 1. september 2009 / 07:00

Prometna varnost otrok je v rokah odraslih

Pristojni izvajajo ukrepe za večjo prometno varnost otrok ob začetku šolskega leta, starši lahko pomagamo z dobrimi zgledi.