Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da je čokoladna sredica kremasta tudi po tem, ko se piškoti ohladijo. Z malo časa in brez peke pa pripravimo hitre rafaelo kroglice.

Za pripravo piškotov potrebujemo: 400 g moke, pol pecilnega praška, 200 g masla, 190 g sladkorja v prahu, 2 jajci, semena enega stroka vanilje, 1 ščepec soli, približno 8 žlic čokoladnega namaza.

Pekač ali večji krožnik prekrijemo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo manjše kupčke čokoladnega namaza. Veliki naj bodo približno 1,5 x 1,5 cm. Če želimo večje piškote, naredimo večje kupčke. Pekač s čokoladnimi kupčki postavimo v zamrzovalnik, da se strdijo.

Med tem časom si pripravimo testo: moko presejemo, jo pomešamo s pecilnim praškom in semeni vanilje, dodamo mleti sladkor, na koške narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo in s pomočjo kozarca izrežemo kroge premera približno 4 cm. Na sredino vsakega kroga položimo zamrznjen čokoladni kupček. S testom ''oblečemo'' čokoladni namaz in oblikujemo kroglice. Piškote polagamo na peki papir in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut.

Nasvet: Namesto vanilje lahko uporabimo 2 vaniljeva sladkorja. V tem primeru zmanjšamo količino sladkorja za 20 g. Ko vzamemo čokoladne kupčke iz zamrzovalnika, se ti hitro začnejo topiti in zato težje oblikujemo piškote. Zato naenkrat iz zamrzovalnika vzamemo le del čokoladnih kupčkov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 150 kokosove moke, 1 lonček kisle smetane (180 g), 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 celih mandljev, kokos za povaljanje.

V skledi pomešamo kokosovo moko s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Zmes postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik. Z žličko zajamemo nekaj mase, jo sploščimo in na sredino položimo en mandelj ter oblikujemo v kroglico, tako da bo mandelj na sredini. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih v hladilnik za nekaj ur, da se strdijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 18. maj 2012 / 07:00

Šesti festival alpskega cvetja v Bohinju

Bohinjska Bistrica - Z jutrišnjo slovesnostjo v Kulturnem domu Jožeta Ažmana v Bohinjski Bistrici, na kateri bo častni gost predsednik države Danilo Türk, se bo tudi uradno začel...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 21. november 2015 / 07:00

Rejci z ministrom o mlečni krizi

Domžale – Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji, ki je priznana rejska organizacija za črno-belo pasmo goved, bo v ponedeljek, 23. novembra, ob 10. uri pripravilo volilni občni zbor dru...

Slovenija / sobota, 21. november 2015 / 15:16

Slovenija v vojni ali ne?

Slovenija je skupaj s Francijo in celotno EU v vojni proti terorizmu, meni predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims. Predsednik republike Borut Pahor meni drugače.

Slovenija / sobota, 21. november 2015 / 15:15

Digitalizacija vsakdanjika

Google, Chrome, Gmail … To so besede, ki jih poznamo tako rekoč vsi. Še več: dnevno smo od njih zelo odvisni. Manj znan je Googlov projekt Loon. Ta je še v razvoju in bo omogočil dostop do interneta t...

Gospodarstvo / sobota, 21. november 2015 / 14:56

Novosti Top arhitekt in Posebni gost Ambienta

Ljubljana – Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so v torek odprli 26. sejem pohištva Ambient, ki bo zaprl vrata v nedeljo. 158 podjetij iz 17 držav predstavlja notranjo opremo, dodatke za dom,...

Gospodarstvo / sobota, 21. november 2015 / 14:55

Priznanja gorenjskim inovatorjem

Na forumu inovacij so z Gorenjskega priznanje za inovacije prejeli Matjaž Loc, Acroni in M-Sora.