Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da je čokoladna sredica kremasta tudi po tem, ko se piškoti ohladijo. Z malo časa in brez peke pa pripravimo hitre rafaelo kroglice.

Za pripravo piškotov potrebujemo: 400 g moke, pol pecilnega praška, 200 g masla, 190 g sladkorja v prahu, 2 jajci, semena enega stroka vanilje, 1 ščepec soli, približno 8 žlic čokoladnega namaza.

Pekač ali večji krožnik prekrijemo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo manjše kupčke čokoladnega namaza. Veliki naj bodo približno 1,5 x 1,5 cm. Če želimo večje piškote, naredimo večje kupčke. Pekač s čokoladnimi kupčki postavimo v zamrzovalnik, da se strdijo.

Med tem časom si pripravimo testo: moko presejemo, jo pomešamo s pecilnim praškom in semeni vanilje, dodamo mleti sladkor, na koške narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo in s pomočjo kozarca izrežemo kroge premera približno 4 cm. Na sredino vsakega kroga položimo zamrznjen čokoladni kupček. S testom ''oblečemo'' čokoladni namaz in oblikujemo kroglice. Piškote polagamo na peki papir in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut.

Nasvet: Namesto vanilje lahko uporabimo 2 vaniljeva sladkorja. V tem primeru zmanjšamo količino sladkorja za 20 g. Ko vzamemo čokoladne kupčke iz zamrzovalnika, se ti hitro začnejo topiti in zato težje oblikujemo piškote. Zato naenkrat iz zamrzovalnika vzamemo le del čokoladnih kupčkov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 150 kokosove moke, 1 lonček kisle smetane (180 g), 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 celih mandljev, kokos za povaljanje.

V skledi pomešamo kokosovo moko s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Zmes postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik. Z žličko zajamemo nekaj mase, jo sploščimo in na sredino položimo en mandelj ter oblikujemo v kroglico, tako da bo mandelj na sredini. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih v hladilnik za nekaj ur, da se strdijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 18. december 2007 / 07:00

Na Jesenice prihaja KAC

Jesenice - Potem ko se je naša članska reprezentanca vrnila z Odenseja, kjer je na pripravljalnem turnirju Euro Ice Hockey Challenge po porazih 1 : 7 z Dansko in 2 : 4 s Francijo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Kriminal

Vlomila v šolo Kamnik – Pred dnevi je Operativno komunikacijski center v Ljubljani prejel sporočilo o vlomu v izobraževalno ustanovo v okolici Kamnik...

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Lastnik Lipe mora v zapor

Tudi višji sodniki so odločili, da je Robert Tomaž Zavašnik odgovoren za tragedijo pred diskoteko Lipa, katere lastnik je, kjer je množica mladih decembra 2005 do smrti poteptala tri dekleta.

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Na voznika streljal kot v kanto

V Ljubljani so pričeli soditi 24-letnemu Dušku Bojaniću, ki je v Ljubljani streljal na Alpetourovega voznika.

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Med prehitevanjem trčil v kolesarja

Šenčur – V prometni nesreči na lokalni cesti Šenčur–Voklo, ki jo je z nepravilnim prehitevanjem povzročil voznik osebnega vozila, se je v torek zvečer hudo ponesrečil 41-letni ko...

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Komentar: Mladost za volanom

Mladost je norost, kar se pozna tudi na cesti. Mladi med 18. in 25. letom starosti so namreč med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu in so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč. Strinj...