Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in generalni direktor GZS Samo Hribar Milič na posvetu na Bledu / Foto: Gorazd Kavčič

Vrh o kmetijstvu in živilstvu

Na Bledu je v torek potekal Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, na katerem se vsako leto zberejo direktorji in predsedniki uprav najpomembnejših podjetij iz agroživilskega sektorja. Udeležil se ga je tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Bled – »Res je pomembno, da rastete, da imate vsako leto večji dobiček, a en del tega morate pripeljati tudi do kmetov, ki so prvi del prehranske verige,« je direktorje najpomembnejših slovenskih kmetijskih in živilskih podjetij pozval minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan na torkovem srečanju na Bledu. Na Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij so se srečali vsi najpomembnejši igralci iz agroživilske verige, združeni v Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Kot je dejal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič, slovensko gospodarstvo še nikoli ni bilo tako uspešno kot letos, še nikoli ni toliko izvozilo, doseglo takšne dodane vrednosti ... A kot je poudaril, je pameten kmet v dobrih časih vselej dal nekaj na stran, da bi imel v hudih časih. Zato je pozval državo in politiko, da že danes ustvarita pogoje za »leta suhih krav«. Tudi minister Židan je, kot je dejal, v pogovoru z direktorji zaznal veliko optimizma. Pomembno je, da se slovenska prehranska industrija izrazito internacionalizira, izvoz se povečuje, tujci pa kupujejo slovensko hrano, ker je kvalitetna, okusna in varna. Minister je med problemi opozoril zlasti na zanj moralno sporne akcijske prodaje hrane, ko nekateri trgovci silijo proizvajalce, da hrano prodajajo pod proizvodno ceno. Dotaknil se je tudi letošnje hude pozebe. Klima se spreminja, za prilagajanje bo potrebnega več denarja, kar bo podražilo proizvodnjo in posledično prehranske izdelke – to je treba potrošnikom jasno povedati, je dejal minister.

Na srečanju so sicer govorili o aktualnem dogajanju tako na slovenskem kot globalnem trgu hrane, podpisali pa so tudi izjavo o sodelovanju na področju spodbujanja inovativnosti, podjetništva in konkurenčnosti agroživilskega sektorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 30. julij 2017 / 13:45

Izbrala je študij biokemije

Ena od dveh gorenjskih "diamantnih" maturantov je Neža Žerjav z Gimnazije Jesenice. Neža je doma iz Kranjske Gore, šolo uspešno združuje s športom, saj trenira tek na smučeh, odločila pa se je za štud...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:54

Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Gorje / sreda, 29. september 2021 / 16:50

O koncesiji za vlečnice na Zatrniku niso odločali

Gorje – Gorjanski občinski svet prejšnji teden na seji ni obravnaval odloka o koncesiji za obstoječe žičniške naprave na Zatrniku. Točko so umaknili z dnevnega reda, ker po županovih besedah odlok...

Domžale / sreda, 29. september 2021 / 16:50

V središču Domžal dve garažni hiši?

Idejna rešitev ureditve makadamskega parkirišča v središču Domžal je znana, a besedo bodo imeli tudi občani.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2021 / 16:49

Izbrali kmetico leta

Med kandidatkami za laskavi naziv sta bili tudi Valentina Brlec in Vera Lukan iz Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.

Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:48

Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro...