Znameniti piškot
Nürnberg (3)
Nürnberške medenjake oziroma »Lebkuchen« prevajajo v angleščino kot »gingerbread«. A ne vsebujejo medu, tudi moke največkrat ne, temveč le sesekljane oreščke: mandeljne, orehe, lešnike. Značilen okus prispevajo še ščepec cimeta, kardamoma, muškatnega oreščka, pimenta, koriandra in klinčkov; svoje dasta tudi četrtini naribane lupine pomaranče in limone – seveda ekološko pridelana, ter na drobno nasekljana kandirana lupinica obeh in ingverja. Uporabljajo tudi hostije, ki so idealna podlaga za oblikovanje okroglih priljubljenih piškotov. Receptov je veliko, so bolj in manj zapleteni, če se lotite priprave nürnberških medenjakov doma, pa obliko lahko prepustite domišljiji. Mi smo jih pripravljali z ekipo cookionistov na kulinarični delavnici, namenjeni turistom, in uporabili razširjn recept. Da je vse teklo tako, kot je treba, sta skrbela kuharska mojstra – tokrat v vlogi pekov – Tashan Heiselbetz in Jonathan Ulrich.
Po medenjakih smo se sprehodili do znamenite mestne restavracije Bratwurst Röslein, kjer smo si privoščili kosilo in spremljali proces nastajanja znane nürnberške pečenice oziroma originalno Nurnberger Rostbratwurst.
(Nadaljevanje prihodnjič)