Nekdanji dijaki Gimnazije Kranj, ki so maturirali pred šestdesetimi leti. / Foto: Vilma Stanovnik

Dvojni jubilej

Na Gimnaziji Kranj so se minuli petek najprej srečali maturanti izpred šestdesetih let, nato pa še nekdanji dijaki, ki so proslavili petdeseto obletnico mature.

Te dni mineva šestdeset let, odkar so dijaki, ki so maturirali v šolskem letu 1956/1957, zadnjič sedeli v gimnazijskih klopeh. Ko pa so se zbrali minuli pe­tek in se znova posedli v eno od učilnic ter živahno pričakovali začetek pouka, so si bili enotni, da je šestdeset let res hitro minilo. Za začetek jih je nagovoril ravnatelj Franc Rozman in jim spomine obudil z matematično formulo na tabli. Pozdravil jih je župan Boštjan Trilar, nato pa jih je na gimnazijska leta in tudi leta po njih, ko so se redno srečevali ob obletnicah, spomnil sošolec Milivoj Veličković. »Maturirali smo leta 1957 in prvič smo se nato dobili po petih letih pri Starem Mayerju. Nato smo se dobivali vsako leto, vsakih deset let pa je bilo naše srečanje bolj svečano. Letos smo se še prav posebno potrudili in pripravili srečanje s poukom. Ob maturi nas je bilo v treh razredih 76, danes nas je prišlo okoli dvajset, saj jih je 21 umrlo, nekateri so bolni ali so se opravičili,« je povedal Milivoj Veličković.

»Tako kot danes maturanti smo bili tudi mi mladi in razposajeni, čeprav je bilo takrat marsikaj drugače. Jaz sem na primer v gimnazijo peš hodila iz Bitenj,« je povedala Cilka Kregar.

O življenju na Gimnaziji Kranj je nekdanjim dijakom spregovorila profesorica Nataša Kne, nato pa so si skupaj ogledali prenovljeno šolo in za konec pri­sluhnili kulturnemu programu, ki so ga pripravili dijaki Gimnazije Kranj in nekdanji dijak Tomaž Završnik. Odšli so še v stari Kranj in se na koncu zbrali na kosilu.

Medtem so v gimnazijske prostore prišli že nekdanji dijaki gimnazije, ki so maturirali v šolskem letu 1966/1967, ter si prav tako ogledali šolo in prisluhnili kulturnemu programu.

»Za našo šolo je to pomemben dogodek in je postal že tradicija. Naša gimnazija ima bogato tradicijo, in če so nam naklonjeni starši in tudi stari straši, potem vsako leto dobivamo nove generacije otrok,« je ob zaključku srečanj povedal ravnatelj Gimnazije Kranj Franc Rozman.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Šenčurjan v Ameriki

VII.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2017 / 22:22

Dvojni jubilej

Na Gimnaziji Kranj so se minuli petek najprej srečali maturanti izpred šestdesetih let, nato pa še nekdanji dijaki, ki so proslavili petdeseto obletnico mature.

Kronika / četrtek, 1. junij 2017 / 22:20

Okoliščine nesreče še preiskujejo

Radomlje – Domžalski policisti so v nedeljo okrog 13.15 obravnavali prometno nesrečo na Prešernovi cesti v Radomljah, v kateri so bili udeleženi voznik in sopotnik motornega kolesa Yamaha ter vozni...

Rekreacija / četrtek, 1. junij 2017 / 22:20

Dvojček Kovačiča

Luka Kovačič je bil z dvema zmagama in rekordom prvi junak tretjega Krvavec trail vikenda.

Rekreacija / četrtek, 1. junij 2017 / 22:20

Območje medveda

Čisti vrh (1875 m) – Na severozahodni strani grebena Velikega špičja. Razglednik, ki navduši, saj ga obdajajo sami velikani Julijskih Alp. Območje medveda.

Šport / četrtek, 1. junij 2017 / 22:17

Trata izpadla po podaljšku

Trata – Balinarjem Trate, aktualnim slovenskim prvakom in evropskim podprvakom, v soboto ni uspel preboj na zaključni turnir evropskega pokala, ki bo junija potekal v italijanskem Saviglianu. Na po...