V sobotnem dopoldnevu so bile na Brdu pri Kranju idealne vremenske razmere za več kot sedemsto tekačev in tekačic.

Tekli, hodili in pomagali

Skoraj osemsto tekačev in pohodnikov, ob njih pa tudi številni navijači, se je minulo soboto zbralo na že sedemnajstem Županovem teku, skupaj z Vincencem Drakslerjem in drugimi donatorji pa so za dobrodelen namen s startninami zbrali okoli trideset tisoč evrov.

Brdo pri Kranju – »Vesel sem, ker je prireditev lepo uspela, ker je lepo vreme in je prišlo tudi veliko ljudi. Prav tako sem zadovoljen, ker bo Fundacija z zbranim denarjem lahko napredovala in bo v pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Naj poudarim, da je Fundacija namenjena pomoči potrebnim Kranjčanom, jaz, ki sicer bivam v Švici, pa z denarnimi nakazili skrbim za njeno lažje delo in razvoj,« je povedal kranjski rojak Vincenc Draksler, ki je bil tudi letos z dvajset tisoč evri največji donator sobotnega teka. Za 3500 evrov je bilo drugih donacij, za okoli 5500 evrov pa se je nabralo denarja iz startnin. Sredstva bodo namenjena za razvoj socialnih programov, za zaposlovanje ter za nakup opreme in orodja za delavnice zaposlitvenega centra Fundacije.

Med skoraj štiristo pohodniki in tekači na 1400 metrov je v cilj prvi pritekel Matic Meglič z Mlake pri Kranju. »Na Županov tek sem prišel prvič in všeč mi je odlično vzdušje. Tudi razdalja teka mi je ustrezala, prireditev pa je zame res blizu. Ker treniram smučarski tek, moram skrbeti za kondicijo, poleg tega pa se mi zdi prav, da tudi na tak način pomagamo tistim, ki ne morejo poskrbeti sami zase,« je povedal osmošolec Matic Meglič, ki je zmagal s časom 5:10. Za njim se je na drugo mesto uvrstil Žiga Kobe, tretji pa je bil Dominik Tišler Sušnik.

»Treniram tek na smučeh pri kranjskem Triglavu in tek zame ni bil naporen. Letos sem se Županovega teka udeležila drugič, všeč mi je, ker je tek zabaven, kar nas spremlja godba in se ves čas nekaj dogaja. Gotovo bom še prišla, tudi ko bom starejša,« je povedala devetošolka Klara Mali z Golnika, ki je bila v cilju, s časom 5:24 prva v ženski konkurenci. Na drugo mesto se je uvrstila Teja Zadravec, na tretje pa Tara Di Leonardo.

Okoli 360 tekačic in tekačev pa se je odločilo, da premagajo desetkilometrsko razdaljo. Po 45 minutah in 42 sekundah je bil v cilju prvi Marko Florjančič s Suhadol. »Pogoji za tek so bili idealni. Ob treh otrocih, Juriju, Tini in Ajdi, pač treniram, kadar je čas, in včasih grem tudi na kakšno tekmo, najraje na dobrodelne. Danes me je povabil prijatelj in ni mi žal,« je povedal Marko Florjančič, ki je za dobro minuto prehitel drugouvrščenega Davida Roglja in tretjeuvrščenega Urbana Žitnika.

Med dekleti je bila s časom 45:42 v cilju prva Živa Klemenčič. »Treniram tek na smučeh in biatlon pri TSK Triglav in letos sem prič tekla na Županovem teku. Zmage nisem pričakovala, sem pa zelo uživala in sem zadovoljna. Super se mi zdi, da lahko pomagamo tudi s tekom,« je povedala 16-letna Živa Klemenčič iz Nemilj pri Kranju. Druga je bila s slabo minuto zaostanka Urška Stanovnik, tretja pa Hana Mazi Jamnik.

Najstarejši tekač na deset kilometrov je bil 86-letni Miroslav Rant, najmlajši na daljši progi pa devetletni Filip Pavlin. »Hvala vsem obiskovalcem, še posebno tekačem in tekačicam, ki so tekli za dobrodelni namen. Letos sem odtekel rekreativni krog, kljub napovedi slabega vremena pa se nas je zbralo kar veliko. Upam, da nas bo drugo leto še več in bomo presegli številko tisoč,« je ob koncu povedal župan Boštjan Trilar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sreda, 17. april 2013 / 07:00

Ne morejo se uskladiti o direktorju

Za novega direktorja Infrastrukture Bled so na razpisu izbrali dva kandidata, o katerih naj bi odločili na skupni seji občinskih svetov Bled in Gorje s tajnim glasovanjem.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 25. maj 2011 / 07:00

Daruj energijo za življenje

Rdeči križ Slovenije (RKS), Zavod za transfuzijsko medicino in družba Petrol so v petek predstavili vseslovensko krvodajalsko akcijo Daruj energijo za življenje. Namen humanitarne akcije, ki so j...

GG Plus / sreda, 25. maj 2011 / 07:00

Mesec pešačenja in kolesarjenja

Zavod za zdravstveno varstvo Kranj se pridružuje Svetovnemu dnevu gibanja z različnimi aktivnostmi v maju. Že so izvedli test hoje v Gorjah, organizirali pohod na Sveti Jošt za zaposlene, imeli d...

Kronika / sreda, 25. maj 2011 / 07:00

Policista pogasila požar

Selca - V petek dopoldne je v Selcih pod kozolcem zagorel traktor. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranja, sta policista za izravnalne ukrepe, ki sta prva prišla na kraj pož...

GG Plus / sreda, 25. maj 2011 / 07:00

Prednosti angiografskega aparata

Na Kliničnem inštitutu za radiologijo UKC Ljubljana so predstavili zdravljenja tumorjev z angiografskim aparatom.

Zanimivosti / sreda, 25. maj 2011 / 07:00

Oder mladih o ljubezni in prijateljstvu

Škofja Loka - V sredo, 25. maja, ob 18. uri bo na škofjeloškem Mestnem trgu prireditev Oder mladih. Pripravljajo ga že četrtič po vrsti, letos pa poteka pod naslovom Ljubezen-pri...