Škof Anton Jamnik (na sliki s starološkim župnikom Alojzom Snojem) razmere za ustanovitev osnovne šole v župniji Stara Loka ocenjuje kot odlične.

Za vrtcem še katoliška šola

V župniji Stara Loka že peto leto deluje vrtec Sončni žarek, že prihodnje leto pa bi ga radi nadgradili z osnovno šolo. Škof Anton Jamnik je razmere za ustanovitev šole označil kot odlične.

Stara Loka - »Začeli bi radi že prihodnje leto s prvim razredom devetletke,« je ob škofovem obisku dejal starološki župnik, dekan Alojz Snoj. »Otrok imamo dovolj za poln razred, šola bi delovala v prostorih, kjer imamo sedaj v popoldanskem času verouk. Za začetek imamo štiri učilnice, pozneje bi lahko v prostorih, kjer so bili včasih hlevi, pridobili še nove, tako da bi bilo poskrbljeno za prvih pet razredov. Želimo pa ustanoviti popolno devetletko.«

Pred petimi leti so v župniji Stara Loka ustanovili vrtec, v šoli pa bi nadaljevali vzgojo v duhu enakih vrednot. Program, ki ga je že pripravila posebna komisija, bo po besedah Alojza Snoja enak kot v državni šoli, dodan bo tudi verouk, glavni poudarek pa je na vzgoji človeka, in sicer po načelih skupnostne pedagogike. Zanimanja za šolo, ki bo vzgajala in učila v krščanskem duhu, je med starši menda precej, prav tako pa tudi med učitelji, ki bi želeli poučevati na takšni šoli. Na zagrebški pedagoški fakulteti potekajo posebni seminarji, ki se jih udeležuje tudi enajst učiteljev iz Slovenije.

Prva tovrstna osnovna šola v Sloveniji nastaja v Ljubljani. Gre za osnovno šolo dr. Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava, v kateri se bo že jeseni začel pouk v prvih treh razredih devetletke. Škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za izobraževanje, je ob obisku v Stari Loki izrazil veselje nad pripravljenostjo tega okolja, da prihodnjo jesen ponudi takšno možnost osnovnošolskega izobraževanja.

»Namen ustanavljanja takšnih šol je, da se družinam ponudi nova možnost vzgoje in izobraževanja na osnovi temeljnih etičnih vrednot, ki nas povezujejo med seboj. Te šole so odprte za vse, ki takšne vrednote sprejemajo,« je dejal škof Anton Jamnik in poudaril, da gre za obogatitev šolskega prostora in za možnost uveljavljanja pravice staršev, da za svoje otroke izberejo šolo po svoji meri. Trenutno v Sloveniji delujejo štiri katoliške gimnazije, jeseni bo začela delovati prva osnovna šola, načrtujejo še center strokovnih šol in pozneje tudi katoliško univerzo, s čimer bi bila pokrita vsa izobraževalna vertikala. Te programe šolanja sedaj do 85 odstotkov financira država (obstajajo pa prizadevanja za stoodstotno državno financiranje), 15 odstotkov pa posebna fundacija, tako da tega dela ni treba plačevati staršem. Škof Jamnik meni, da naj bi bilo tako tudi v Stari Loki, kjer je sicer razmere za ustanovitev šole ocenil kot odlične, tako prostorske kot tudi ekipo pod vodstvom dekana Alojza Snoja, ki pripravlja ustanovitev osnovne šole.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 4. julij 2015 / 09:35

Srečanje »prešernovcev«

Kranj – V Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so letos gostili vsakoletno srečanje šol, ki nosijo ime po pesniku Francetu Prešernu. Tokratno srečanje je bilo po besedah ravnatelja kranjske šole Al...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Delavec umrl zaradi električnega udara

Danes dopoldne se je na Jesenicah zgodila tragična delovna nesreča.

Škofja Loka / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Za vrtcem še katoliška šola

V župniji Stara Loka že peto leto deluje vrtec Sončni žarek, že prihodnje leto pa bi ga radi nadgradili z osnovno šolo. Škof Anton Jamnik je razmere za ustanovitev šole označil kot odlične.

Prosti čas / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Univerzalna Anamarija

Dvajsetletna študentka Anamarija Avbelj iz Lukovice pri Domžalah je v soboto postala miss Universe Slovenije 2008. 14. julija bo v Vietnamu na svetovnem izboru zastopala slovenske barve.

Avtomobilizem / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Sedem let za Student Roadster

Študentje strojništva so uspešno zaključili pretvorbo limuzine v športni avtomobil.

Komenda / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Bogastvo otroških ekslibrisov

V Osnovni šoli Moste so pripravili razstavo ob 30. obletnici otroškega ekslibrisa.