Ekslibrise, ki so na ogled v OŠ Moste, so ustvarili otroci z vseh koncev Evrope.

Bogastvo otroških ekslibrisov

V Osnovni šoli Moste so pripravili razstavo ob 30. obletnici otroškega ekslibrisa.

Moste pri Komendi – Prostori osnovne šole v Mostah so v teh dneh znova središče otroškega ekslibrisa, saj so pred dnevi pripravili jubilejno pregledno razstavo številnih umetnin otrok z naslovom Otroški ekslibris praznuje 30. rojstni dan.

Prvo razstavo teh sličic, katerih osnovni namen je na kreativen način označiti lastništvo knjig, so v Mostah pred natanko tridesetimi leti pripravili na pobudo tedanje likovne pedagoginje Stane Pibernik. Na tisoče ekslibrisov iz vse Slovenije, nekdanje Jugoslavije in drugih evropskih držav, je v vseh teh letih preko likovnih natečajev priromalo v Moste, otroci pa jih še danes z veseljem ustvarjajo pri pouku likovne vzgoje. »Pred štiridesetimi leti, ko smo ustanovili naše društvo, so bili otroški ekslibrisi nekaj redkega, nenavadnega, pravzaprav smo bili presenečeni, da tudi otroci to ustvarjajo, no, danes pa so že povsem običajni in tudi zelo pogosti,« je poudaril Rajko Pavlovec iz Društva Exlibris Slovenie in poudaril, da so ekslibrisi pomembna vez med likovno umetnostjo in literaturo, zato upajo, da bi čim več knjig dobilo tovrstne oznake.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sobota, 14. april 2007 / 07:00

Razdelili denar za šport

Preddvor - Odbor za šolstvo, šport in kulturo, ki ga vodi Anka Bolka, je v sodelovanju z občinsko upravo pripravil Letni program športa v Občini Preddvor za leto...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Delavec umrl zaradi električnega udara

Danes dopoldne se je na Jesenicah zgodila tragična delovna nesreča.

Škofja Loka / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Za vrtcem še katoliška šola

V župniji Stara Loka že peto leto deluje vrtec Sončni žarek, že prihodnje leto pa bi ga radi nadgradili z osnovno šolo. Škof Anton Jamnik je razmere za ustanovitev šole označil kot odlične.

Prosti čas / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Univerzalna Anamarija

Dvajsetletna študentka Anamarija Avbelj iz Lukovice pri Domžalah je v soboto postala miss Universe Slovenije 2008. 14. julija bo v Vietnamu na svetovnem izboru zastopala slovenske barve.

Avtomobilizem / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Sedem let za Student Roadster

Študentje strojništva so uspešno zaključili pretvorbo limuzine v športni avtomobil.

Komenda / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Bogastvo otroških ekslibrisov

V Osnovni šoli Moste so pripravili razstavo ob 30. obletnici otroškega ekslibrisa.