Glavne »kuhalnice« čokoladnega večera: Tanja Pintarič, Uroš Štefelin in Ksenija Krajšek Mahorčič

Čokolada na krožnikih

Ker si vsak festival zasluži kakšno premiero, so tokrat v Vili Podvin v času Festivala čokolade, ki se je v Radovljici odvijal konec tedna, skupaj stopili trije slovenski kuharski mojstri oziroma mojster in dve mojstrici – vsi trije člani mednarodnega združenja JRE – in pripravili večerjo, začinjeno s sladko pregreho iz kakavovih zrn.

Tako so v bistvu šesthodni meni, tokrat z drugačnim pozdravom (iz kuhinje) in zaključkom, pripravili kuharski mojster iz domače kuhinje gostiteljice Vile Podvin Uroš Štefelin, pri kreiranju krožnikov pa sta se mu pridružili še kolegici, ravno tako izjemni slovenski »kuhalnici« – Tanja Pintarič iz gostilne Rajh iz Prekmurja in pa Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič z obrobja Brkinov in Krasa. Pri večerji so se tako z jedmi poklonili trem regijam: Gorenjski, Krasu in Prekmurju.

Posebnost jedilnika je bila tokrat zagotovo »čokoladnost«, saj je čokolado vsebovala prav vsaka jed, za kar sta poskrbela s svojo, lahko bi rekli, kar slovensko čokolado Martina in Sebastjan Kalinšek iz 20chocolate, ki sledita filozofiji »od zrna do tablice«. Njuna čokolada nastaja v Sloveniji – od začetne faze mletja do praženja in obdelave zrn do končnega izdelka; kakavova zrna pa so doma iz Nikaragve, Kube, Ekvadorja in Santa Dominga. Prav za ta dogodek sta se ljubitelja kakavovih zrn prvič spopadla še z izdelavo bele in mlečne čokolade. Štefelin pravi, da je bil presenečen, kako se je z njuno čokolado pravzaprav lepo dalo ustvarjati. Načeloma pa je Uroš bolj pristaš uporabe čokolade v sladicah.

Ni enostavno sestaviti jedilnika ter v prav vsako jed vplesti čokolade, tokrat pa so pri večerji poleg hrane ponudili v izbor vino ali paleto svetovno znanih rumov, zaključili pa s požirkom filipinskega ruma, kjer lahko okusiš cvetico mandarine in čokolado s pridihom Kube.

Za uvod je poskrbela s svojim pozdravom iz obrobja Brkinov in Krasa Ksenija s slano pralino iz temne čokolade in kraške pancete ter že tu napovedala, da bodo njene jedi nekaj posebnega. Pripravila je še simpatične bombone iz testenine (kakav, čemaž, kraška skuta in brkinski jurček), ki so pri večini gostov poželi veliko odobravanja, njena sladica s tartom mandlja, mlečno čokolado z nežno karamelno noto in tekočo sredico manga, ingverja in pasijonke pa oblizovanje žlic in tihi aplavz. Urošu in Tanji so tokrat zaupali pripravo glavnih jedi in predjedi. Tanja se je pri jabolčni juhi s peno bele čokolade poigrala s sladko-kislimi okusi; Uroš se je odločil, da bosta med drugim Zupanovi postrvi na krožniku delala družbo tudi mavrahova juhica in hren v beli čokoladi, jagnječjem hrbtu in skorjici iz kakavovih zrn ter Gartnerjevega sira pa divji hmelj, zeleni šparglji, jagnječji priželjc z zelenjavo v testu in polenta s kakavovimi zrni. Pri Tanjinem krožniku, ki ga je poimenovala jajce v gnezdu, pa je za glavno sestavino – poširano oziroma zakrknjeno jajce – poskrbel njen sin Leon. Čokoladne mrvice na jajcu je tokrat predstavljal (nariban) posip iz gosjih jeter in temne čokolade; krožnik pa so sestavljali še dimljeni mürski krompir, čips vijoličastega krompirja, rezanci kataifi in peteršiljevo olje.



Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Nov krajevni in gasilski dom

Prejšnjo soboto, tik pred krajevnim praznikom 12. maja, so v Gozd-Martuljku slovesno odprli prenovljene prostore novega krajevnega in gasilskega doma.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 7. maj 2014 / 17:44

V Savi pri Radovljici iščejo ponesrečenca

Pri kampu Šobec je v torek popoldne starejšemu Tržičanu na obali Save zdrsnilo, padel je v reko, ki ga je odnesla. Iščejo ga gasilci, potapljači, raftarji in policisti.

Gospodarstvo / sreda, 7. maj 2014 / 11:26

Setev koruze zgodnejša

Letos so na Gorenjskem začeli sejati koruzo že po 10. aprilu, setev je vsaj za teden dni zgodnejša kot v običajnih letih.

Rekreacija / sreda, 7. maj 2014 / 11:22

Bosonogci vseh dežel so se združili

V enem dnevu sta bila v Sloveniji dva prav posebna dobrodelna teka.

Šport / sreda, 7. maj 2014 / 11:20

Luka Špik na vsaki tekmi boljši

Konec tedna je veslaška proga na Savskem jezu na Adi Ciganliji gostila mednarodno regato, ki so se je udeležili tudi naši veslači, saj bo prav Beograd konec tega meseca in v začetku junija gostil tudi...

Jesenice / sreda, 7. maj 2014 / 11:12

Narcise že vabijo v rovte

V Planini pod Golico so narcise z zgodnjim cvetenjem napovedale Mesec narcis. Osrednja prireditev bo 17. maja s »štafeto« harmonik, ki bodo po celotni planinski poti do Koče na Golici igrale Avsenikov...