Čebulni kruh

Že nekaj časa je v nekaterih trgovinah na voljo čebulni kruh, kruh z dodatkom čebule, čebulne ciabatte … Ta kruh je precej dražji od navadnega, zato je najbolje, da ga pripravimo kar sami. Samo čebula pripomore k tako dobrem okusu, da bi ta kruh lahko jedli kar ''samega'', brez dodatkov. Prav tako se odlično poda k enolončnicam, okus sušenih mesnih izdelkov pa še dodatno obogati.

Za pripravo čebulnega kruha potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko soli, 1 kocko kvasa, 0,5 l mlačne vode, 1 žličko sladkorja; za čebulni nadev: 4 čebule, 2 žlici olja, 2 žlički soli.

Čebulo olupimo in jo na grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo ter posolimo. Pražimo počasi pri nizki temperaturi, dokler čebula ne porjavi in se nekoliko razpusti. Pražimo približno 30 minut. Prepraženo čebulo ohladimo in shranimo za kasneje.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo žličko sladkorja in žličko moke. Prelijemo z 2 dl mlačne vode in pustimo na toplem, da vzhaja 10 minut. V večjo skledo presejemo 600 g moke. Potresemo jo s soljo in prepraženo čebulo. S kuhalnico dobro premešamo, da se čebula dobro porazdeli po moki. Na sredino vlijemo pripravljen kvasec in preostale 3 dl tople vode. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pol ure. Nato dodamo še preostalo moko in zgnetemo v testo. Mesimo vsaj 5 minut. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del še enkrat dobro pregnetemo. Vsak del poljubno oblikujemo – lahko naredimo pravokotnike, hlebčke ... Izoblikovano testo položimo na pekač, prekrit s peki papirjem, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati še 30 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in vsak del posebej zavijemo za eno uro v kuhinjsko krpo.

Nasvet: Čas peke prilagodimo debelini in velikosti izoblikovanih delov kruha. Ko so pečeni, jih zavite v kuhinjsko krpo postavimo na mrežico, da na dnu ne postanejo mokri.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 20. avgust 2019 / 09:55

Kopalci v Blejskem jezeru naj se izogibajo algam

Bled – Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so izdali priporočila za kopanje v Blejskem jezeru, potem ko so bili obveščeni, da se je na Blejskem jezeru prekomerno razmnožila zlato rjava plankt...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Študentski žur

Na že tradicionalnem vseslovenskem brucovanju se je preteklo sredo na Gospodarskem razstavišču zabavalo šest tisoč mladih iz vseh koncev Slovenije.

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

V Revozu spet nočna izmena

Konec novembra je v novomeškem Revozu z delom znova začela nočna izmena za proizvodnjo clia II. Za povečanje proizvodnje so zaposlili in izobrazili 400 novih delavcev. Nočna izmena bo...

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Žuželka z dvema obrazoma

Test: Nissan Micra C+C 1.4 16V Acenta

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Moč za enakovredno tekmo

Novi Volkswagnov lahki dostavnik crafter, ki nastaja skupaj z novo generacijo mercedes-benza sprinterja, je po daljši zamudi končno zapeljal na slovenske ceste. Novinec sodi v težnostn...

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Nova konfekcija

Španski Seat povečuje svojo modelno družino z novo Alteo XL.