Čebulni kruh

Že nekaj časa je v nekaterih trgovinah na voljo čebulni kruh, kruh z dodatkom čebule, čebulne ciabatte … Ta kruh je precej dražji od navadnega, zato je najbolje, da ga pripravimo kar sami. Samo čebula pripomore k tako dobrem okusu, da bi ta kruh lahko jedli kar ''samega'', brez dodatkov. Prav tako se odlično poda k enolončnicam, okus sušenih mesnih izdelkov pa še dodatno obogati.

Za pripravo čebulnega kruha potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko soli, 1 kocko kvasa, 0,5 l mlačne vode, 1 žličko sladkorja; za čebulni nadev: 4 čebule, 2 žlici olja, 2 žlički soli.

Čebulo olupimo in jo na grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo ter posolimo. Pražimo počasi pri nizki temperaturi, dokler čebula ne porjavi in se nekoliko razpusti. Pražimo približno 30 minut. Prepraženo čebulo ohladimo in shranimo za kasneje.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo žličko sladkorja in žličko moke. Prelijemo z 2 dl mlačne vode in pustimo na toplem, da vzhaja 10 minut. V večjo skledo presejemo 600 g moke. Potresemo jo s soljo in prepraženo čebulo. S kuhalnico dobro premešamo, da se čebula dobro porazdeli po moki. Na sredino vlijemo pripravljen kvasec in preostale 3 dl tople vode. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pol ure. Nato dodamo še preostalo moko in zgnetemo v testo. Mesimo vsaj 5 minut. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del še enkrat dobro pregnetemo. Vsak del poljubno oblikujemo – lahko naredimo pravokotnike, hlebčke ... Izoblikovano testo položimo na pekač, prekrit s peki papirjem, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati še 30 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in vsak del posebej zavijemo za eno uro v kuhinjsko krpo.

Nasvet: Čas peke prilagodimo debelini in velikosti izoblikovanih delov kruha. Ko so pečeni, jih zavite v kuhinjsko krpo postavimo na mrežico, da na dnu ne postanejo mokri.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 3. maj 2022 / 15:01

Šparglji

Šparglji so prava spomladanska poslastica, ki ne potrebuje veliko pozornosti, da jo spremenimo v okusno jed – pa naj gre za pito s šparglji ali rižoto s šparglji in pršutom.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 23. februar 2020 / 22:34

Koronavirus blizu naše meje

Italijanski mediji poročajo že o več kot 150 primerih okužb z novim koronavirusom. V Sloveniji do zdaj še nimamo potrjenega primera okužbe, vendar infektologinja Tatjana Lejko Zupanc meni, da skoraj n...

Šenčur / nedelja, 23. februar 2020 / 18:33

Blagneče hiše (še) ne bodo porušili

Zavod za varstvo kulturne dediščine dal negativno mnenje glede rušenja preostanka Blagneče hiše. Medgeneracijski center v prizidku bodo vendarle dali v uporabo.

Škofja Loka / nedelja, 23. februar 2020 / 18:32

Pravilen izračun minimalne plače

Škofja Loka – Sindikat za zasebno varovanje prihodnji teden vabi na skupna srečanja, na katerih bodo predstavili pravilen obračun minimalne plače. Na Gorenjskem bo srečanje v sredo, 26. februarja,...

Radovljica / nedelja, 23. februar 2020 / 18:30

Četrt stoletja Društva hospic

Gorenjski odbor Društva hospic ob obletnici pripravlja sklop predavanj; v sredo je predsednica društva Renata Jakob Roban v radovljiški knjižnici gostila patra Karla Gržana.

Kultura / nedelja, 23. februar 2020 / 16:11

Gal o koncu otroštva

V Mergentalerjevi ulični galeriji se predstavlja vsestranski ustvarjalec Gal Grobovšek s kolažem Konec otroštva.