Okušajte, okušajte in še enkrat okušajte

Slovenci bi jo hitro poslovenili in Katrina Kozar bi postala Katarina Kožar. Američanka, ki je v šesti sezoni ameriškega MasterChefa navdušila vedno ostrega Gordona Ramsaya s svojim krožnikom s krvavico. Na koncu je bila v šovu med petimi najboljšimi. Nedavno je obiskala Slovenijo.

Katrina prihaja iz Milwaukeeja v zvezni državi Wisconsin. Kuhanje je njena velika strast in najbolj uživa, ko vidi, kako človeške brbončice »prosijo« za še, kot je zapisala na svoji spletni strani. Sanja o grahu z maslom in šalotko, prekajenih klobasah – predvsem madžarskih – in je nora na zelje. Pravzaprav je imela srečo, da sta starša doma njej in še trem sestram dovolila, da so zavzele kuhinjo in eksperimentirale. Kuhanje jo sprošča in v domači kuhinji se počuti kot gospodar svojega malega vesolja.

Praded je bil Slovenec

Katrina je sicer Američanka, a po mamini strani njene korenine segajo tudi v Nemčijo, po očetovi pa v Slovenijo: njen praded je bil namreč Slovenec, doma iz Velikih Lašč.

Ko je nastopila v njeni zadnji oddaji ameriškega MasterChefa, jo je Gordon pohvalil in poudaril, da kuha iz srca in da se to čuti. Vendar pa je bil še bolj pomemben stavek, ko jo je povabil na obisk v Francijo, kjer ima dve restavraciji. Držala ga je za besedo in lani maja odšla v Francijo, kjer je pridobivala znanje v restavraciji Au Trianon v Versaillesu, ki se ponaša tudi z Michelinovo zvezdico.

Francija jo je navdušila

Pa se samo Pariz. Obiskala je še Šampanjo, zanimal jo je Dijon, Lyon jo je popolnoma očaral. Spoznala je izjemne ljudi, se spoprijateljila, navezala stike. Obiskala je tudi vinsko regijo Côtes du Rhône, malo mesto Vaison la Romaine ... Združila je prijetno s koristnim; popotovanje s spoznavanjem dežele, kuhinje, novih receptov, zanimivosti.

Letos pa je Katrina prvič obiskala Slovenijo in v sklopu snemanja tretje sezone domačega MasterChefa boste Američanko lahko vi­deli na malih zaslonih že v prihodnjih dneh.

MasterChef ji je vlil zaupanje

Katrina ne skriva, da je ravno Gordon Ramsay tisti, od katerega se je v šovu naučila ogromno novih, krasnih stvari, predvsem pa pove, da je bil tisti, zaradi katerega je pridobila zaupanje vase in v svoje kulinarično ustvarjanje. Čeprav – kot smo že omenili in tudi sama rada poudarja (tudi ko so jo vprašali po kakšnem nasvetu za slovenske tekmovalce) – je treba hrano vedno okušati: od začetka do konca. »In kuhati je treba s srcem.«

Ve, da v šovu prihaja do stresnih situacij, saj želijo tekmovalci ustreči, se odrezati po najboljših močeh, ampak včasih so določeni trenutki neobvladljivi in takrat svetuje: »Zadihajte. Upočasnite hitenje. Pomislite na jed, hrano, ki jo pripravljate.«

Tekmovalec potrebuje načrt A in načrt B

Razmisliti mora, kako se bodo na koncu okusi na krožniku povezali, kako bo ta videti, kako bodo na njem sestavljeni posamezni elementi jedi.

»Če je jed sladka, morda želite dodati za odtenek pekočega ali pekoče-kislega. Razmišljajte o slanosti. In seveda okušajte, okušajte in še enkrat okušajte. Pa raziskujte. Tudi sama se nisem rodila vseznalka. Raziskovala sem, kjerkoli se je dalo: po spletu, poskušala nove jedi, jedla po restavracijah in okušala … Vedno imejte v mislih še rezervni načrt, če gre s prvim kaj narobe.«

Ljubezen do kuhanja je vedno prva

Zaveda se, da je poklic chefa stresen. Kar naprej razmišlja o času, okusih, predstavitvi jedi. Ljubezen do kuhe je vedno na prvem mestu – če želiš biti dober chef. Da si uspešen, moraš hrepeneti tudi po znanju. In Katrina pravi, da je vseskozi imela in še vedno ima željo po spoznavanju, učenju novega.

Ni ravno sladkosneda

Katrina je v Sloveniji ostala dva tedna. Ni skrivala navdušenja, da bo v Brdih okušala vino, spoznavala slovensko kulturo. Na Gorenjskem je obiskala Bled in Bohinj, se ustavila v Radovljici. Na seznamu je bil še obisk Pirana, reke Soče in Postojnske jame.

Ko smo jo povprašali, koliko pozna slovensko hrano, je povedala, da pozna potico, juhe, ob krvavicah in rdečem zelju je sicer »gor rasla«, ker je bil dedek tudi mesar, pozna polento, navdušila pa se je nad žlinkrof, vendar ni točno vedela kakšne vrste 'cmoki' so to, ampak se je odločila, da bo to še poizvedela. Zadala pa si je tudi, da bo poskusila znamenito »Bled cake« oziroma »kremšnito«. Ni ravno sladkosneda, in če že mora izbirati med sladkim in slanim, se bo odločila za slano. Smeje pove, da bodo v tovrstnih primerjavah vedno zmagala svinjska rebrca.

Krvavica za zajtrk

Pozna različne vrste krvavic, vendar takšne, kot je sl­o­venska, ne dobiš nikjer v Ameriki. In ravno s krvavico je Katrina očarala Ramsaya, čeprav njena ni imela riža in podobnih sestavin. »Bila je bolj angleške vrste.« In da je stvar še bolj zanimiva: takrat je šlo za izziv, kjer naj bi s sestavinami iz škatle presenečenja pravzaprav pripravili zajtrk.

Zakaj MasterChef?

Fant jo je večkrat poskušal prepričati, naj se prijavi na šov. In ko se končno je, se je kljub pripravam ponovno tik pred zdajci odločila, da ne bo šla na avdicijo, a takrat fant ni popustil in je dejal, da gre z njo.

Priljubljenost ajde in ljubezen do vrta

Zanimalo nas je še, ali je že slišala za ajdo. V preteklosti smo namreč že srečali ljubiteljske in tudi poklicne kuharje iz Amerike, ki so se z ajdo prvič srečali v Sloveniji. Katrina je suvereno odgovorila, da ajdo pozna, a je v kuhi in peki še ni uporabljala. Malo je raziskovala, brskala po spletu in ugotovila, da je v Sloveniji zelo priljubljena in jo najdeš praktično povsod. Ugotovila pa je še, da je podobno tudi z medom, saj je njeno mesto poleg sira, mleka in drugih mlečnih izdelkov znano po medu.

Sama pripada združenju, ki podpira poljedelstvo. Zadeva pri njih deluje tako, da je plačilo enkrat letno, potem pa vsak teden dobiš z ekološke kmetije zabojček različne sezonske zelenjave. Ker živijo v hiši, imajo doma tudi vrt. Tu so prostor našla tudi zelišča. To pa je še en strasten Katrinin hobi, ki se dobro dopolnjuje z njenimi kulinaričnimi sanjami: obožuje vrtnarjenje, rastline in predvsem svežo zelenjavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 9. junij 2017 / 08:47

Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev

Kranj – Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s čebelarskimi društvi danes, v petek, pripravlja tradicionalni Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev. »S predstavitvijo čebelarskih opravil, pestr...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 3. julij 2013 / 15:40

Najlepša predstavitev Škofje Loke

Škofja Loka - V Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki so številni Škofjeločani, prijatelji in sorodniki arhitekta in fotografa Petra Pokorna minulo soboto dopoldne z navdušenjem...

Šport / sreda, 3. julij 2013 / 15:35

Klinarjeva ne gre v Španijo

Anja Klinar je na petkovi slovesnosti na radovljiškem bazenu razrezala slavnostno torto in povedala, da jo je poškodba prisilila, da je odpovedala nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v plavanju.

Kronika / sreda, 3. julij 2013 / 15:30

Kolesarka padla na kolesarski stezi

Podkoren - V nedeljo popoldne je v Podkorenu grdo padla 51-letna kolesarka iz okolice Ljubljane. Po ugotovitvah policije pri vožnji po kolesarski stezi ni držala primerne varnostne razdalj...

Lukovica / sreda, 3. julij 2013 / 15:14

Godba Lukovica praznovala petnajst let

Lukovica - Godbeniki iz Črnega grabna, ki so pred petnajstimi leti ustanovili svojo Godbo Lukovica, so pred dnevi pripravili jubilejni koncert, na katerega so povabili tudi godbe iz Šenčur...

Nasveti / sreda, 3. julij 2013 / 15:04

Povej, kaj sanjaš …

»Vse se je dogajalo ob gozdu, skratka na podeželju. Bil je čas vojne. Vse naokoli je bilo ogromno vojakov in vojaških vozil. Naenkrat nameri neki vojak pištolo vame in popadel me je grozen...