Testenine in piščanec

Testenine in piščanec sta dve tipični sestavini, ki se pogostokrat znajdeta v naših obrokih. Lahko ju pripravimo na nešteto načinov in nikoli ne bosta razočarali. Za hiter in zdrav obrok si pripravimo testenine s piščancem, z nekaj minutami več dela pa zapečene testenine s piščancem.

Za pripravo testenin s piščancem in zeljem potrebujemo: 100 g polnozrnatih testenin, 100 g piščančjega fileja, 1 čebulo, 1 pest na rezance narezanega svežega zelja, 1 do 2 žlici kisle smetane, 1 žlico olja, ščepec mlete rdeče paprike.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in začinimo z malo mlete rdeče paprike. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Dodamo pripravljeno meso, ki ga pražimo toliko časa, da se z vseh strani zapeče. Primešamo narezano zelje. Vse skupaj kuhamo še približno 10 minut. Vmes večkrat premešajmo. Testenine skuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo jih 1 minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane testenine odcedimo ter jih vmešamo v omako. Dodamo kislo smetano in vse skupaj kuhamo še eno ali dve minuti. Pripravljene testenine postrežemo na topel krožnik in po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Sestavine so navedene za eno osebo. Količino povečamo za tolikokrat, za kolikor oseb jih bomo pripravljali.

Za pripravo zapečenih testenin s piščancem potrebujemo: 350 g piščančjih filejev, 250 g peresnikov, 2 pora (skupaj približno 300 g), 2 korenčka, 1 čebulo, 100 g graha, 200 g naribanega sira, 2 žlici olja, ščepec popra, 2 ščepca soli, 1 žličko suhega origana, 1 žlico masla.

Por in korenje operemo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo ter jo nasekljamo. Piščančje meso narežemo na krajše trakove. V večji ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo, korenje ter piščanca. Vse skupaj pražimo toliko časa, da piščanec rahlo porjavi. Nato primešamo por in grah, posolimo in popramo, začinimo z majaronom ter pražimo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Peresnike skuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo jih 1 minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in jih vmešamo v pripravljeno omako. Globok pekač namažemo z maslom. V pekač stresemo zmes iz testenin. Po vrhu potresemo z naribanim sirom in pečemo pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Pripravljena jed zadostuje za tri do 4 osebe. Grah lahko uporabimo iz pločevinke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / četrtek, 9. maj 2013 / 07:00

V coni bi radi še gradili

V pripravi je prostorski akt, ki bo omogočal novo gradnjo v poslovni coni.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 4. maj 2010 / 07:00

Tekmovanje "gorenjskih" jadrnic

Prejšnji vikend je v Portorožu potekala tradicionalna regata vrhunskih karbonskih jadrnic Shipman v organizaciji blejskega podjetja Seaway.

Prosti čas / torek, 4. maj 2010 / 07:00

Lea Perovšek je nova miss športa

Že od nekdaj poteka debata o ženski lepoti in pogosto je tema primerjava manekenk in športnic. Prejšnjo soboto smo lahko v ljubljanski Festivalni dvorani videli slednje in treba je reči, da občinstvo...

Kronika / torek, 4. maj 2010 / 07:00

Nova smrtna žrtev v gorah

V soboto dopoldne se je na pobočju malega Triglava smrtno ponesrečil planinec.

Prosti čas / torek, 4. maj 2010 / 07:00

Sanje o Grajski poroki bodo kmalu uresničene

Intenzivnemu glasovanju za tri pare izmed šestnajstih, ki so se potegovali za sanjsko poroko na Blejskem gradu, je sledil dramatičen zaključek, saj smo glasovnice prejemali do zadnjih minut.

Gospodarstvo / torek, 4. maj 2010 / 07:00

Nekoliko višje cene goriv

Kranj - Od danes so znova nekoliko višje cene naftnih derivatov, ki se spreminjajo skladno z vladno uredbo. 95-oktanski motorni bencin je dražji za 0,004 evra na liter in bo od d...