Inkovska princesa

Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo je bilo njeno ime. Po materi tudi v Atahualpa. Menda naj bi bila prava potomka zadnjega, trinajstega inkovskega vladarja. Kot otrok je živela v (danes najrevnejši perujski) pokrajini Cajamarca, visoko v Andih. Ko ji je bilo pet let, 1927, je začela oponašati glasove ptic. Postali so pozorni na njen čist in prodoren glas. S trinajstimi leti se je preselila v Limo. Pri dvajsetih je posnela prvo ploščo in z lahkoto odpela ptičji trilček, kar pomeni, da je »odžvrgolela« tri kolorature drugo za drugo, česar v njenem času ni zmogla nobena pevka na svetu. Njen glas pa je znal planiti iz sopranskih višav v globok bariton. Oglasila se je džungla, glasovi ptic in zveri. Magija tolkal. Pela je v štirih oktavah. Ko ji je bilo dvajset let, se je poročila z glasbenikom Moisesom Vaivencom, ki je vodil številno folklorno skupino perujskih plesalcev, pevcev in glasbenikov, in odšla z njim v Ameriko. Zaslovela je kot Yma Sumac. Bila je magične, eksotične lepote, ki jo je znala poudariti. Posnela je kar nekaj filmov, bila je res vladarica glasov. Umrla je 2008 v Hollywoodu, kjer je preživela 60 let, njena zvezda pa je v aleji slavnih (z googlanjem jo je mogoče priklicati). Tam, kjer je oponašala ptice, pa raste kvinoja, ki ni žitarica … a je polna človeku dobrih lastnosti.

Kvinoja s špinačo in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kvinoje, 1,5 skodelice vode, pol žličke soli, 3 žlice oljčnega olja, pol skodelice pinjol ali četrt skodelice sončničnih semen, 1 strok česna, 2 skodelici mlade narezane špinače, 1 žlico limoninega soka, pest sesekljanega peteršilja, čilijeve kosmiči (po želji), 1 skodelico parmezana, pol naribanega, pol bolj grobo ostruganega.

Kvinojo dobro splaknemo pod vročo vodo, da izgubi grenčino. V kozico damo vodo, sol, kvinojo, zavremo, pokrijemo in kuhljamo približno 20 minut, da kvinoja popije vodo.

V kozici segrejemo olje, popražimo semena in čez 2 minuti dodamo strt česen. Nekajkrat obrnemo, dodamo kvinojo in špinačo. Mešamo tako dolgo, da špinača ovene. Dodamo sesekljan peteršilj in limonin sok. Po potrebi dodatno začinimo in dodamo nariban sir. Razdelimo na krožnike in po vrhu jedi potresemo preostali parmezan.

Kvinojin kolač s kakavom (brez moke)

Za 1 ozek, podolgast pekač potrebujemo: 2 skodelici kuhane kvinoje, četrt skodelice stopljenega masla, 4 jajca, tretjino skodelice mleka, 1,25 rjavega ali kokosovega sladkorja, 1 strok vanilje ali vanilin, 1 skodelico kakava, 1,5 žličke pecilnega praška, 1 žličko natrona, pol žličke soli, pol skodelice čokoladnih mrvic, pol skodelice sesekljanih mandljev ali pekan orehov.

Pečico ogrejemo na 175°. V eni skledi zmešamo jajca, dodamo sredico vaniljinega stroka, maslo in kvinojo.

V drugi skledi zmešamo sladkor, kakav, pecilni prašek, natron in sol in dodamo jajčni zmesi. Primešamo čokoladne kosmiče in mandlje. Namastimo primeren model, ga oprašimo z drobtinami in predenemo vanj testo. Pečemo 40–50 minut, odvisno od pečice. Najbolje, da naredimo preizkus z zobotrebcem. Zabodemo ga v kolač, in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 19. marec 2018 / 10:13

Kam z odpadki?

Pred časom je prebivalce ob komendski poslovni coni razburila vest, da ljubljansko podjetje Ecoplus v coni načrtuje center zbiranja in predelave nevarnih odpadkov. Reagirala je vodiška obč...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 22. december 2015 / 07:00

Dobrodelni glasbeniki

V sklopu veselega decembra je skupina Leteči potepuhi v vrtcu Mlinček v Naklem popestrila dan otrokom, v kranjskem KluBaru pa so na dobrodelnem večeru, ob koncertu Šundr Banda, zbirali igrače za otrok...

GG Plus / torek, 22. december 2015 / 07:00

Ne pozabimo na Janeza Ev. Kreka!

Janez Ev. Krek (1865–1917) je bil v svojem času eden najvidnejših Slovencev. Bil je vsestranski ustvarjalec: teolog, politik, sociolog, pisatelj, publicist in časnikar ... Zato je naravnost neverjetno...

GG Plus / torek, 22. december 2015 / 07:00

Novi prostori in izzivi kulturnega

Kaj vse je kulturno? Je kulturno le tisto, kar ustvarjajo različni umetniki, »uporabniki« njihovih del pa vse to konzumiramo ...? Ali pa se moramo kulturno odzvati tudi na nove izzive, ki jih prinaša...

Kronika / torek, 22. december 2015 / 07:00

Pirotehnično sredstvo poškodovalo steklo

Škofja Loka – Neznani storilec je pred dnevi v Veštru pri Škofji Loki na avtobusnem postajališču odvrgel močnejše pirotehnično sredstvo, ki je poškodovalo steklene površine na postajališču in bližn...

Kronika / torek, 22. december 2015 / 07:00

Zaradi megle niso mogli pristati

Grad – V soboto popoldne se je v naselju Grad na vznožju Krvavca pri pristanku hudo poškodoval jadralni padalec. Ponj je prišla ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči in ga s helikopterjem Slo...