Piknik za Zofko!

Pa navdih ni tista ta polulana Zofija, ki ima maja god, ne, ampak Coprnica Zofka Svetlane Makarovič, ki trenutno živi na odru jeseniškega gledališča. Predstava, ki sta jo na oder domiselno in humorno postavili režiserki in mentorici Nika Brgant in Katja Stušek, je s talentom, energijo in razigranostjo mladih igralcev ob premieri navdušila vse generacije. Coprnica Zofka, imenitna Ana Čop, ki je Metla, elegantno lebdeča Anja Dolar, več ne uboga, ker se je Zofka preveč zredila, za začetek prižene divjo jago na iskrivo scensko glasbo Nataše V. Trseglav. Duhovite in razigrane značajske miniature: Škratek Šotek – Maks Habič, Črni Krempelj – Bor Ravnik, Rdeči Škopnik – Boris Lavrih in Povodni mož Akvilin – Katarina Klobučar so napolnjevale slikovito sceno Klemena Koširja ob igri luči in zvočnih efektih Klemena Vrabca. Pod pisane kostume, ki so igralcem očitno druga koža, se je podpisala Aleksandra Džajić – jaz pa sem si izmislila Zofkin piknik. Povodni mož Akvilin bi nalovil postrvi, Metla bi pripometla dračje, ki bi ga zažgal Rdeči škopnik in poskrbel za žerjavico, v divji jagi bi se prikotalila kakšna limona in prikapljale pinjole, Črni Krempelj bi natrgal čemaž in gobe, Škratek Šotek bi nabral kostanj, trobentice ali vijolice, Pajkovka pa bi zapredla lakoto v želodec. Ta udarni živžav bom šla gledat tudi drugič, da najdem še sladico.

Zofkin piknik – postrvi s čemažem

Za 4 osebe potrebujemo: 4 sveže postrvi (po 350 g), limonin sok, sol, poper, dve pesti svežega čemaža, 4 žličke masla, 2 žlici pinjol, 2–3 žlice moke, olje za pečenje.

Postrvi očistimo in jim odrežemo glave, če imamo premajhno ponev. Dobro jih speremo pod mrzlo vodo in osušimo s papirnato brisačo. Čemaž operemo, osušimo in narežemo na drobne trakce. Pinjole popražimo brez maščobe. Očiščene postrvi znotraj pokapamo z limoninim sokom, dobro natremo s soljo in poprom, damo v trebušno votlino čemaž in medenj žličko masla, razdeljenega na drobne koščke. Rez previdno zapremo z zobotrebcem ali s kovinsko iglico. Moko zmešamo s poprom in soljo. Postrvi povaljamo v moki, jih otresemo, položimo na vroče olje, ki smo mu dodali žlico masla, in zmanjšamo temperaturo. Pečemo na vsaki strani 5 minut in pazimo, da kože ne prepečemo. Kot prilogo postrežemo krompir v koščkih.

Pomladanska solata Zofka

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g zelene solate, 100 g šampinjonov ali mavrahov, 50 g orehov, 100 g bio maronov, 1 žlico malinovega kisa, 2 žlici belega vinskega kisa, 3–4 žlice oljčnega olja, 1 žličko gorčice, 1 ščep sladkorja po želji, sol, poper, olje za pečenje, cvetove trobentic in travniških vijolic.

Solato operemo in raztrgamo na primerne koščke. Šampinjone ali mavrahe očistimo, jim odstranimo bete, jih nalistamo in na hitro prepražimo na maslu ter ohladimo. Marone zdrobimo na večje koščke. Orehe grobo sesekljamo.

V skledi stepamo gorčico in kis, polagoma prilivamo olje, po okusu dodamo sol in poper in ščep sladkorja. Solato zmešamo s prelivom in okrasimo s trobenticami in/ali vijolicami. Po možnosti jih ne nabiramo na pasjih poteh. V poletnih mesecih osvežijo solato cvetovi kapucink.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 1. avgust 2020 / 11:22

Nov uspeh mlade tenisačice Flerinove

Kranj – Mlada teniška igralka kranjskega Triglava Lara Flerin je dosegla nov lep uspeh, saj je zmagala na odprtem teniškem turnirju do 14 let v Ljubljani. Uspeh je še toliko večji, saj Lara na turn...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 2. marec 2014 / 16:23

Med počitnicami zasedeni

V Kranjski Gori imajo te dni idealne zimske razmere, ki v kombinaciji z zimskimi počitnicami dobro polnijo njihove turistične nastanitve. V Bohinju so hoteli med tednom ta čas zasedeni od 50- do 70-od...

Šport / nedelja, 2. marec 2014 / 16:21

Domen Škofic naj športni plezalec

Planinska zveza Slovenije je nagradila alpiniste in športne plezalce za dosežke v minulem letu. Letos so prvič podelili tudi nagrado za življenjsko delo – prejel jo je Tone Škarja.

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 2. marec 2014 / 16:19

Najboljša hrana je lokalna

Občina Cerklje nadaljuje sklop srečanj in izobraževanj, s katerimi želijo opozoriti na pomen domače hrane in spodbuditi povezanost med lokalnimi kmeti in potrošniki. Sestavili bodo seznam lokalnih pon...

Gorje / nedelja, 2. marec 2014 / 16:18

Poplačali dolg za projekt REAAL

Na Občini Gorje so dobili povrnjena vsa sredstva za projekt REAAL, v okviru katerega so izvedli energetsko obnovo šole.

Škofja Loka / nedelja, 2. marec 2014 / 16:18

Zahvala zvestim krvodajalcem

Območno združenje Rdečega križa Škofja Loka je izreklo priznanja krvodajalcem, ki so kri darovali od pet- do devetdesetkrat.