Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s čokoladnim prelivom.

Za pripravo jabolčne rulade z orehi potrebujemo: 1 kg jabolk, 200 g mletih orehov, 100 g rozin, 100 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žličko cimeta; za biskvit: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, 1 žličko pecilnega praška; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice olja, 1 žlico nasekljanih orehov za posip.

Jabolka naribamo, pokapljamo z limoninim sokom ter jih zmešamo skupaj z mletimi orehi, rozinami, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dobro premešamo ter prenesemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Uporabimo veliki pekač od pečice. Maso enakomerno poravnamo po celotni površini in jo malce pritisnemo ob dno, tako da se malo sprime. Pekač postavimo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 °C.

Medtem pripravimo sestavine za biskvitni del: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. K stepenim beljakom postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke.

Pekač vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo zmes za biskvit. Poravnamo po celotni površini. Pečemo še 20 minut na 180 °C. Pečen biskvit nato prevrnemo na nov papir za peko. Odstranimo zgornji papir za peko, ki se drži jabolčnega nadeva. Sedaj mora biti biskvitni del na peki papirju, jabolčna plast pa je zgoraj. Celoten pravokotnik zavijemo v rulado. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo, ji prilijemo olje, dobro zmešamo in s tem premažemo rulado. Po vrhu okrasimo še s sesekljanimi orehi.

Nasvet: Ruladi svežino in sočnost dodajo jabolka. Če smo ljubitelji bolj sočnih sladic, jo na koncu po vrhu namočimo še z malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 7. december 2010 / 07:00

Adventni čas, zlati čas

Kaj vam pomeni adventni čas? Uživanje v svetlobi mestnih in nakupovalnih središč, nakupovanje in obdarovanje, srečevanje in druženje ob dobri hrani in pijači? Ali pa vero v rojstvo Odrešenika in v odr...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 5. oktober 2017 / 16:56

Lokacija doma razdelila občinske svetnike

Občinski svetniki v Železnikih se strinjajo, da je dom za starejše občane v njihovi občini potreben, a je po mnenju nekaterih predvidena lokacija neustrezna. Kljub temu so potrdili namero za ustanovit...

Razvedrilo / četrtek, 5. oktober 2017 / 16:56

Hujšali bodo tudi Gorenjci

V šovu The Biggest Loser Slovenija, ki se začenja v ponedeljek, bodo na pot preobrazbe stopili tudi štirje Gorenjci. Za nekatere tekmovalce je vstop v hišo zadnja rešilna bilka, pravi trenerka Nataša...

Kranj / četrtek, 5. oktober 2017 / 16:54

Odpravljajo kolesarske črne točke

Minuli četrtek so na Orehku uradno odprli kolesarnico ter prehod za pešce in kolesarje pri prečkanju Ljubljanske cestne na Sorško polje, kar pomeni eno črno točko v prometu manj.

Škofja Loka / četrtek, 5. oktober 2017 / 16:54

Ločani so bili pionirji turizma

V Škofji Loki so že pred sto dvajsetimi leti pokazali smisel za turizem, njegov razvoj se je začel z ustanovitvijo olepševalnega društva v letu 1897.

Gospodarstvo / četrtek, 5. oktober 2017 / 16:53

Kmetje vse bolj racionalni

»Ekonomika je prisilila kmete k temu, da ne kupujejo več strojev, ki jih bolj malo uporabljajo, ampak se raje odločajo za najem storitev,« ugotavlja Dušan Klemenčič, predsednik Strojnega krožka Pšata...