Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s čokoladnim prelivom.

Za pripravo jabolčne rulade z orehi potrebujemo: 1 kg jabolk, 200 g mletih orehov, 100 g rozin, 100 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žličko cimeta; za biskvit: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, 1 žličko pecilnega praška; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice olja, 1 žlico nasekljanih orehov za posip.

Jabolka naribamo, pokapljamo z limoninim sokom ter jih zmešamo skupaj z mletimi orehi, rozinami, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dobro premešamo ter prenesemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Uporabimo veliki pekač od pečice. Maso enakomerno poravnamo po celotni površini in jo malce pritisnemo ob dno, tako da se malo sprime. Pekač postavimo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 °C.

Medtem pripravimo sestavine za biskvitni del: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. K stepenim beljakom postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke.

Pekač vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo zmes za biskvit. Poravnamo po celotni površini. Pečemo še 20 minut na 180 °C. Pečen biskvit nato prevrnemo na nov papir za peko. Odstranimo zgornji papir za peko, ki se drži jabolčnega nadeva. Sedaj mora biti biskvitni del na peki papirju, jabolčna plast pa je zgoraj. Celoten pravokotnik zavijemo v rulado. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo, ji prilijemo olje, dobro zmešamo in s tem premažemo rulado. Po vrhu okrasimo še s sesekljanimi orehi.

Nasvet: Ruladi svežino in sočnost dodajo jabolka. Če smo ljubitelji bolj sočnih sladic, jo na koncu po vrhu namočimo še z malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamničan-ka / petek, 22. december 2023 / 07:00

Kamničan-ka, št. 22

Kamničan-ka, 22. december 2023, št. 22

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 10. junij 2018 / 16:55

Matematika za pse

Priljubljeno ovčarko Lino iz Sadjarstva Markuta v Čadovljah smo srečali med vsakodnevnim štetjem stebrov v nasadu ameriških borovnic. »Sto dvanajst, sto trinajst, sto štirinajst, sto pe... Opa, kaj...

GG Plus / nedelja, 10. junij 2018 / 16:52

»Filmski podjetnik« v Kranju

Kabinet slovenske fotografije v Gorenjskem muzeju je prva javna fotografska zbirka v Sloveniji. Ustanovljen je bil 28. novembra 1970. Pobudnik in dolgoletni sodelavec Kabineta je bil fotograf in pu...

GG Plus / nedelja, 10. junij 2018 / 16:50

Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi

»Slovenci s Kranjskega, četudi istega plemena, vendarle niso povsem enaki. V Alpah živeči Gorenjec ni le krepak in energičen, temveč tudi inteligenten in vedoželjen; na vinskih goricah ob Krki vese...

Šport / nedelja, 10. junij 2018 / 16:46

Kovačič drugi na Norveškem

Kranj – Kranjčan Luka Kovačič se je minuli konec tedna udeležil tekme Red Bull 400 v Trondheimu na Norveškem na skakalnici velikosti 140 metrov. Osvojil je drugo mesto. Bil je blizu temu, da bi pos...

Šport / nedelja, 10. junij 2018 / 16:46

Medalja tudi za Majo Povšnar

Kranj – Slovenska reprezentanca v jiu-jitsuju se je z evropskega članskega prvenstva v poljskih Katovicah vrnila s tremi medaljami. Benjamin Lah je v borbah do 94 kilogramov postal evropski prvak,...