Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s čokoladnim prelivom.

Za pripravo jabolčne rulade z orehi potrebujemo: 1 kg jabolk, 200 g mletih orehov, 100 g rozin, 100 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žličko cimeta; za biskvit: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, 1 žličko pecilnega praška; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice olja, 1 žlico nasekljanih orehov za posip.

Jabolka naribamo, pokapljamo z limoninim sokom ter jih zmešamo skupaj z mletimi orehi, rozinami, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dobro premešamo ter prenesemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Uporabimo veliki pekač od pečice. Maso enakomerno poravnamo po celotni površini in jo malce pritisnemo ob dno, tako da se malo sprime. Pekač postavimo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 °C.

Medtem pripravimo sestavine za biskvitni del: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. K stepenim beljakom postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke.

Pekač vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo zmes za biskvit. Poravnamo po celotni površini. Pečemo še 20 minut na 180 °C. Pečen biskvit nato prevrnemo na nov papir za peko. Odstranimo zgornji papir za peko, ki se drži jabolčnega nadeva. Sedaj mora biti biskvitni del na peki papirju, jabolčna plast pa je zgoraj. Celoten pravokotnik zavijemo v rulado. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo, ji prilijemo olje, dobro zmešamo in s tem premažemo rulado. Po vrhu okrasimo še s sesekljanimi orehi.

Nasvet: Ruladi svežino in sočnost dodajo jabolka. Če smo ljubitelji bolj sočnih sladic, jo na koncu po vrhu namočimo še z malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 8. december 2015 / 11:56

Spominski kovanec z evropsko zastavo

Kranj – V izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije so v ponedeljek začeli prodajati spominski dvoevrski kovanec s skupnim evropskim motivom, ki obeležuje 30. obletnico potrditve zast...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 3. september 2020 / 16:35

Kacin: Vlada z odlokom določila obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih

Ljubljana – Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov covida-19 je vlada na današnji seji sprejela nov odlok, ki določa začasno obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega...

Nasveti / četrtek, 3. september 2020 / 15:37

Jogurtova torta z borovnicami

Za pripravo jogurtove torte z borovnicami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, sok iz kompota za navlažitev biskvita; za jogurtovo kremo: 30...

Zanimivosti / četrtek, 3. september 2020 / 15:36

Mikali, predli in pletli so volno

Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina so letošnjo tradicionalno etnološko prireditev posvetili ovčereji, po kateri sta bili dolina in sploh Menina planina nekdaj znani daleč naokoli.

Bled / četrtek, 3. september 2020 / 15:32

Utrip nekdanjega Bleda

Na Jezerski promenadi si je mogoče do sredine septembra ogledati razstavo Bled nekoč avtorja Nika Mučiča iz podjetja Cut Bled, ki je nastala v sodelovanju s Turizmom Bled.

Šenčur / četrtek, 3. september 2020 / 15:31

Gradnje v polnem teku

V občini Šenčur je ta čas aktivnih več gradbišč: obnavljajo Kranjsko cesto, gradijo komunalno infrastrukturo ŠE-32, kjer bo naselje stanovanjskih hiš, na jugu občine se nadaljuje gradnja kanalizacije...