Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s čokoladnim prelivom.

Za pripravo jabolčne rulade z orehi potrebujemo: 1 kg jabolk, 200 g mletih orehov, 100 g rozin, 100 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žličko cimeta; za biskvit: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, 1 žličko pecilnega praška; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice olja, 1 žlico nasekljanih orehov za posip.

Jabolka naribamo, pokapljamo z limoninim sokom ter jih zmešamo skupaj z mletimi orehi, rozinami, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dobro premešamo ter prenesemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Uporabimo veliki pekač od pečice. Maso enakomerno poravnamo po celotni površini in jo malce pritisnemo ob dno, tako da se malo sprime. Pekač postavimo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 °C.

Medtem pripravimo sestavine za biskvitni del: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. K stepenim beljakom postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke.

Pekač vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo zmes za biskvit. Poravnamo po celotni površini. Pečemo še 20 minut na 180 °C. Pečen biskvit nato prevrnemo na nov papir za peko. Odstranimo zgornji papir za peko, ki se drži jabolčnega nadeva. Sedaj mora biti biskvitni del na peki papirju, jabolčna plast pa je zgoraj. Celoten pravokotnik zavijemo v rulado. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo, ji prilijemo olje, dobro zmešamo in s tem premažemo rulado. Po vrhu okrasimo še s sesekljanimi orehi.

Nasvet: Ruladi svežino in sočnost dodajo jabolka. Če smo ljubitelji bolj sočnih sladic, jo na koncu po vrhu namočimo še z malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 3. oktober 2015 / 15:38

Alpinea prodaja hotel Špik

V družbi Hit Alpinea so zadovoljni s tekočim poslovanjem, saj jim je v prvih osmih mesecih letošnjega leta uspelo vidno izboljšati ključne poslovne kazalnike. Za nadaljnje zagotavljanje vzdržnega posl...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:49

Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Žirovnica / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:49

Največ za sanacijo avgustovske škode

Predlog proračuna za leto 2024 so na novembrski seji sprejeli tudi na Občini Žirovnica.

Komenda / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:48

Donacija igrač v Mengeš in Komendo

Mengeš, Komenda – V letošnji akciji obdarovanja z igračami je Spar Slovenija izbral vrtce, ki so jih prizadele poplave, med njimi mengeškega, ki je poleti ostal brez enote Gobica, in komendski vrte...

Kronika / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:47

Nabavljali stroje, ki jih ni bilo

V zaključni akciji kriminalistične preiskave organizirane gospodarske kriminalitete so policisti pridržali dva od petnajstih osumljencev, za oba je sodišče odredilo pripor.

Preddvor / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:46

Na pogovornem večeru gost Jože Košnjek

Preddvor – V torek, 12. decembra, ob 19. uri bo Ivka Sodnik na pogovornem večeru na gradu Dvor v Preddvoru gostila dolgoletnega sodelavca Gorenjskega glasa, nekdanjega urednika in še vedno aktivneg...