Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s čokoladnim prelivom.

Za pripravo jabolčne rulade z orehi potrebujemo: 1 kg jabolk, 200 g mletih orehov, 100 g rozin, 100 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žličko cimeta; za biskvit: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, 1 žličko pecilnega praška; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice olja, 1 žlico nasekljanih orehov za posip.

Jabolka naribamo, pokapljamo z limoninim sokom ter jih zmešamo skupaj z mletimi orehi, rozinami, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dobro premešamo ter prenesemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Uporabimo veliki pekač od pečice. Maso enakomerno poravnamo po celotni površini in jo malce pritisnemo ob dno, tako da se malo sprime. Pekač postavimo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 °C.

Medtem pripravimo sestavine za biskvitni del: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. K stepenim beljakom postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke.

Pekač vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo zmes za biskvit. Poravnamo po celotni površini. Pečemo še 20 minut na 180 °C. Pečen biskvit nato prevrnemo na nov papir za peko. Odstranimo zgornji papir za peko, ki se drži jabolčnega nadeva. Sedaj mora biti biskvitni del na peki papirju, jabolčna plast pa je zgoraj. Celoten pravokotnik zavijemo v rulado. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo, ji prilijemo olje, dobro zmešamo in s tem premažemo rulado. Po vrhu okrasimo še s sesekljanimi orehi.

Nasvet: Ruladi svežino in sočnost dodajo jabolka. Če smo ljubitelji bolj sočnih sladic, jo na koncu po vrhu namočimo še z malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 25. december 2023 / 17:58

Posvoji zeleno drevo

Bled – Jezersko promenado na Bledu v času Zimske pravljice krasijo kavkaške jelke, ki bodo po končanem dogodku potrebovale nov prostor za svojo rast. Javni zavod Turizem Bled ob tem vse tiste, ki b...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / / 07:00

Sklad TNP ohranja vrednost premoženja

Delničarji Sklada TNP bodo tudi v prihodnje ostajali brez dividend, vendar naj bi vrednost premoženja rasla skupaj z vrednostjo turističnih naložb v Triglavskem narodnem parku.

GG Plus / / 07:00

Gostilničar, ki je postal hotelir

Marjan Marinšek je lastnik gostilne v Naklem, ki ima več kot sedemdesetletno tradicijo. Septembra bo odprl nov hotel s 110 posteljami ter prostori za šport in sprostitev, ki bo imel tri zvezdice. Nalo...

GG Plus / / 07:00

Oslabitve zmanjšale dobiček

Banka NLB je v prvem polletju dosegla 97,1 milijona evrov dobička, ki pa se je zaradi oblikovanih rezervacij zmanjšal na 35,7 milijona evrov.

GG Plus / / 07:00

Probanka izdala obveznice

Ljubljana - Probanka je izdala za 15 milijonov evrov obveznic, vsaka je nominalno vredna tisoč evrov. Glavnica bo dospela v plačilo 24. junija 2016, obrestna mera je nespremenlji...

GG Plus / / 07:00

Zaplet s pokojninskim skladom

Kapitalska družba je oblikovala rezervacije, agencija je zahtevala neposredno vplačilo.