Peposo in calandracca

Tako kot ima vsaka italijanska pokrajina svojo vrsto pašte, ima tudi vsaka svojo vrsto golaža. Peposo ali poprov golaž ali toskanska juha prihaja iz Toskane, calandracca pa iz Furlanije Julijske krajine. Priprava obeh je zelo enostavna, je pa res, da se vsaka kuha precej časa. Za peposo moramo obvezno v možnarju streti cel poper, saj ta doda jedi pravi okus. Ariosto je popularna italijanska mešanica začimb za meso, ki jo uporabljajo za pripravo večine jedi, tudi za caladracco. Mi pa jo lahko nadomestimo tudi s suhimi sestavinami, kot so: sol, rožmarin, česen, žajbelj, brinove jagode, lovor, origano, timijan, majaron in bazilika.

Za peposo potrebujemo: 1 kg govejega mesa (pleče), 3 stroke česna, 1 žličko celega popra, 1 žličko grobe soli, 1 žličko sladkorja, 400 g paradižnika iz pločevinke, 1 dl vode, 2 dl rdečega vina.

Meso narežemo na 3 cm velike kocke, česen na tanke lističe. Poper zdrobimo v možnarju. V globlji pekač (oziroma v lonec, ki je primeren za peko v pečici) položimo meso, potresemo s česnom, poprom, sladkorjem in s soljo. Prelijemo s paradižnikom, vodo in vinom. Vse dobro premešamo, pokrijemo in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, dve uri. Vmes večkrat pomešamo in po potrebi zalijemo z vodo. Golaž vzamemo iz pečice in preden postrežemo, ga pustimo stati 15 minut.

Za calandracco potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 2 žlici olja, 1 čebulo, 4 stroke česna, 1 žličko mešanice začimb Ariosto, 300 g krompirja, 2 dl belega vina, 4 dl vode.

Krompir olupimo ter ga narežemo na večje kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, meso pa narežemo na majhne ''zrezke'' (približno 3 x 3 x 1 cm) ter jih na rahlo potolčemo in potresemo z mešanico začimb. V loncu segrejemo olje, prepražimo čebulo in česen, popečemo zrezke. Pražimo približno 20 minut, da se čebula in česen razpustita, meso pa spremeni barvo. Dodamo krompir, zalijemo z vrelo vodo in vinom. Zavremo, pokrijemo lonec in kuhamo eno uro in pol.

Nasvet: če želimo bolj gosto omako, polovico krompirja pretlačimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 23. avgust 2021 / 11:49

Včeraj ob 754 PCR testih potrdili 116 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – Včeraj so ob 754 PCR testih potrdili 116 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je bil 15,4 odstotka. Sedemdnevno p...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 21. maj 2015 / 15:06

Tristo neplačnikov

V podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto na Jesenicah, so v lanskih štirih mesecih poslovali pozitivno.

Kranj / četrtek, 21. maj 2015 / 15:04

Srečanje Peterletove vlade

Ministri prve slovenske demokratične vlade so se sestali na Brdu.

Kultura / četrtek, 21. maj 2015 / 15:03

Podelili Valvasorjeva odličja

V petek so v Radovljici podelili stanovska priznanja Muzejskega društva Slovenije za leto 2014.

Kronika / četrtek, 21. maj 2015 / 14:56

Snela se ji je veriga

Bled – Gorenjski policisti so zadnji konec tedna obravnavali dve prometni nesreči z udeležbo kolesarja. V soboto je na Bledu po tleh padla 72-letna kolesarka in se lažje poškodovala. Med vožnjo se...

Nasveti / četrtek, 21. maj 2015 / 14:48

Pogovor s pisateljem

Pretekli četrtek je bilo v kranjski knjižnici srečanje s pisateljem Vinkom Mödern­dorferjem. Večkrat smo z bralnim krožkom že posegli po njegovih knjigah. Pisatelj je poseben, zlasti v slogu, pisan...