Peposo in calandracca

Tako kot ima vsaka italijanska pokrajina svojo vrsto pašte, ima tudi vsaka svojo vrsto golaža. Peposo ali poprov golaž ali toskanska juha prihaja iz Toskane, calandracca pa iz Furlanije Julijske krajine. Priprava obeh je zelo enostavna, je pa res, da se vsaka kuha precej časa. Za peposo moramo obvezno v možnarju streti cel poper, saj ta doda jedi pravi okus. Ariosto je popularna italijanska mešanica začimb za meso, ki jo uporabljajo za pripravo večine jedi, tudi za caladracco. Mi pa jo lahko nadomestimo tudi s suhimi sestavinami, kot so: sol, rožmarin, česen, žajbelj, brinove jagode, lovor, origano, timijan, majaron in bazilika.

Za peposo potrebujemo: 1 kg govejega mesa (pleče), 3 stroke česna, 1 žličko celega popra, 1 žličko grobe soli, 1 žličko sladkorja, 400 g paradižnika iz pločevinke, 1 dl vode, 2 dl rdečega vina.

Meso narežemo na 3 cm velike kocke, česen na tanke lističe. Poper zdrobimo v možnarju. V globlji pekač (oziroma v lonec, ki je primeren za peko v pečici) položimo meso, potresemo s česnom, poprom, sladkorjem in s soljo. Prelijemo s paradižnikom, vodo in vinom. Vse dobro premešamo, pokrijemo in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, dve uri. Vmes večkrat pomešamo in po potrebi zalijemo z vodo. Golaž vzamemo iz pečice in preden postrežemo, ga pustimo stati 15 minut.

Za calandracco potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 2 žlici olja, 1 čebulo, 4 stroke česna, 1 žličko mešanice začimb Ariosto, 300 g krompirja, 2 dl belega vina, 4 dl vode.

Krompir olupimo ter ga narežemo na večje kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, meso pa narežemo na majhne ''zrezke'' (približno 3 x 3 x 1 cm) ter jih na rahlo potolčemo in potresemo z mešanico začimb. V loncu segrejemo olje, prepražimo čebulo in česen, popečemo zrezke. Pražimo približno 20 minut, da se čebula in česen razpustita, meso pa spremeni barvo. Dodamo krompir, zalijemo z vrelo vodo in vinom. Zavremo, pokrijemo lonec in kuhamo eno uro in pol.

Nasvet: če želimo bolj gosto omako, polovico krompirja pretlačimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 10. junij 2021 / 12:20

Muzej Banke Slovenije

Kranj – Banka Slovenije je ob 30-letnici slovenske države in ustanovitve Banke Slovenije v svojih prostorih v Ljubljani odprla muzej, s katerim želi prispevati k finančnemu opismenjevanju otrok in...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 29. marec 2012 / 07:00

Razbijal po hodniku

Jesenice - Pred dnevi je v bloku na Jesenicah v poznih večernih urah razgrajal moški. Policisti so ob prihodu na kraj ugotovili, da je javni red in mir kršil 23-letni Jeseničan,...

Kronika / četrtek, 29. marec 2012 / 07:00

Pretepal partnerico

Bled - V soboto pozno zvečer so policiste poklicali z Bleda, kjer je občan doma pretepel partnerico. Policisti, ki so prihiteli na pomoč pretepeni ženski, so morali zaradi kršenj...

Kronika / četrtek, 29. marec 2012 / 07:00

Nesreče

Nevarna otroška igra Jesenice - V nedeljo, bilo je okoli pol sedme ure, je ob hiši Pod gozdom na Jesenicah ogenj zajel leseno ograjo in nekaj cipres....

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2012 / 07:00

Dobrodelni koncert Korakova pomlad

Cerklje - Člani Kluba En korak več in Lions kluba Kranj vabijo na dobrodelni koncert 2. Korakova pomlad, ki bo v četrtek, 29. marca, ob 19. uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštni...

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2012 / 07:00

Velikonočni sejem v Tuhinjski dolini

Snovik - Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina so pred Termami Snovik pripravili že 7. velikonočni sejem, ki pa je bil v nedeljo tudi v znamenju materinskega dneva. Na stoj...