Peposo in calandracca

Tako kot ima vsaka italijanska pokrajina svojo vrsto pašte, ima tudi vsaka svojo vrsto golaža. Peposo ali poprov golaž ali toskanska juha prihaja iz Toskane, calandracca pa iz Furlanije Julijske krajine. Priprava obeh je zelo enostavna, je pa res, da se vsaka kuha precej časa. Za peposo moramo obvezno v možnarju streti cel poper, saj ta doda jedi pravi okus. Ariosto je popularna italijanska mešanica začimb za meso, ki jo uporabljajo za pripravo večine jedi, tudi za caladracco. Mi pa jo lahko nadomestimo tudi s suhimi sestavinami, kot so: sol, rožmarin, česen, žajbelj, brinove jagode, lovor, origano, timijan, majaron in bazilika.

Za peposo potrebujemo: 1 kg govejega mesa (pleče), 3 stroke česna, 1 žličko celega popra, 1 žličko grobe soli, 1 žličko sladkorja, 400 g paradižnika iz pločevinke, 1 dl vode, 2 dl rdečega vina.

Meso narežemo na 3 cm velike kocke, česen na tanke lističe. Poper zdrobimo v možnarju. V globlji pekač (oziroma v lonec, ki je primeren za peko v pečici) položimo meso, potresemo s česnom, poprom, sladkorjem in s soljo. Prelijemo s paradižnikom, vodo in vinom. Vse dobro premešamo, pokrijemo in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, dve uri. Vmes večkrat pomešamo in po potrebi zalijemo z vodo. Golaž vzamemo iz pečice in preden postrežemo, ga pustimo stati 15 minut.

Za calandracco potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 2 žlici olja, 1 čebulo, 4 stroke česna, 1 žličko mešanice začimb Ariosto, 300 g krompirja, 2 dl belega vina, 4 dl vode.

Krompir olupimo ter ga narežemo na večje kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, meso pa narežemo na majhne ''zrezke'' (približno 3 x 3 x 1 cm) ter jih na rahlo potolčemo in potresemo z mešanico začimb. V loncu segrejemo olje, prepražimo čebulo in česen, popečemo zrezke. Pražimo približno 20 minut, da se čebula in česen razpustita, meso pa spremeni barvo. Dodamo krompir, zalijemo z vrelo vodo in vinom. Zavremo, pokrijemo lonec in kuhamo eno uro in pol.

Nasvet: če želimo bolj gosto omako, polovico krompirja pretlačimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

V Lešah pripravili ´breme´

V soboto so v Lešah v sklopu Praznika na vasi obujali stara običaja: žetev in pripravo ´bremena´.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 12. januar 2017 / 12:39

Telo ali avto

Imate avto? Redno skrbite zanj? Kako pa? Ga čistite, perete, peljete na servis, ko je treba? Kakšno gorivo točite v svoj avto? Prvo, ki vam pride pod roko ali točno tisto, ki ga je predpis...

Bled / četrtek, 12. januar 2017 / 12:34

Turizem lani podiral rekorde

Tudi v letu 2016 so našteli več kot deset milijonov prenočitev, kar je več od evropskega povprečja. Turisti vse bolj dajejo prednost aktivnemu oddihu, kulturnemu turizmu, kulinariki ter neokrnjeni nar...

Jezersko / četrtek, 12. januar 2017 / 12:33

Obljubljene novosti

Jezersko – Na zadnji lanski seji občinskega sveta Jezersko je župan Jurij Rebolj napovedal nekaj letošnjih načrtov, povezanih z državno cesto. Državna direkcija za infrastrukturo obeta rekonstrukci...

Kultura / četrtek, 12. januar 2017 / 12:33

Planinska roža

Tržič – Opereta Radovana Godca Planinska roža bo v izvedbi KD Ignacij Hladnik Tržič ponovno na sporedu v petek in soboto, 20. in 21. januarja, v Kulturnem centru Tržič – petek ob 20. uri, v soboto...

Kultura / četrtek, 12. januar 2017 / 12:32

Meksikajnarji: zadnja romantična pustolovščina

Kranj – V sredo, 18. januarja, bo ob 18.30 v Mestni knjižnici pogovor in odprtje razstave ob izidu sklepnega dela stripa Meksikajnarji avtorjev Zorana Smiljanića in Marijana Pušavca, o kat...