Kakšne svetlobe, kakšne sence!

Doživetje, ki ni tako zelo daleč. Do Trevisa je 269 km mimo Ljubljane in 16 km več čez Trbiž, a je tu manj prometa. Treviso ima očarljivo mestno jedro, veliko majhnih kanalov, tako da mu nekateri pravijo tudi mesto vode. Živo osrčje s katedralo, palačami, z arkadami in Muzejem St. Caterina, kjer so na ogled Zgodbe o impresionizmu, daje slutiti bogato zgodovino. Muzej se odpira ob devetih in kar nekaj nas je med zgodnjimi. Razstava ima tri razdelke (v prostem prevodu): Pogled in tišina, Kako in kje stojijo stvari in Kriza slikanja v naravi. Vseh del je 160, med njimi tudi stare fotografije in barvni lesorezi. Vmes je tudi japonski mojster Hokusai. Res paša za oči, vsakdanjost se lušči s človeka. Vstopnina ni ravno poceni, 14 evrov, a zato si lahko ogledaš tudi stalne razstave. Za upokojence nad 65 let je popust. Kdor ima po razstavi še kaj moči, se mu ponujajo tudi drugačne barve. Tu ima svoj imperij od ustanovitve 1932 Benetton! In tržnica! Izložbe, okrašene za pusta! Težava je le s parkiranjem. A ker je Treviso mesto, ki ga poznava, se odločiva, da greva po ovinku do Pordenona. Občina Susegana! Nizke vzpetine, največ 76 m, povsod gole trte glere, ki dajejo grozdje za prosecco, vino, ki je dobilo ime po vasi nad Trstom! In so ga pili menda že Rimljani. Lahka, suha penina, s sadnim nadihom, kot odsevi lahkotne, igrive večerne zarje. Sprehod do ostankov nekdaj mogočnega utrjenega srednjeveškega gradu iz 12. st. San Salvatore. Nedaleč stran elegantna fasada palače prenovljene Odoardo. Dobro večerjava v preprosti gostilni, ki pa ima svoj vinotočni kotiček, in steklenico prosecca odneseva domov.

Narastek z mesom in porom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 pore (1,2 kg), 2 dag masla, 100 g belega, en dan starega kruha brez skorje, 150 ml mleka, 4 dag sesekljanih lešnikov, 500 g mešanega zmletega mesa, 2 stroka česna, 2 jajci, 2 žlički posušenega origana, poper, sol, 100 g sveže naribane gavde.

Por očistimo. Odrežemo zeleni del, svetlo zelenega pustimo. 12 listov pora po dolgem zarežemo, a ne prerežemo. Česen stremo. V velikem loncu v slanem kropu porove liste blanširamo 3 minute in jih nato potopimo v ledeno mrzlo vodo ter odcedimo. Preostali por zrežemo na 1 cm debele krogce. V ponvi stopimo maslo in popražimo por, na koncu dodamo še strt česen. Kruh narežemo na kocke in jih damo v plitvo skledo. Mleko segrejemo, prelijemo kruh in pustimo počivati 10 minut. Lešnike popražimo brez maščobe in sesekljamo. Ohladimo.

Okrogel pekač za pite s premerom 26 cm dobro naoljimo. Prerezane liste pora naložimo v posodo tako, da polovico lista gleda čez rob. Mleto meso, jajci, origano, lešnike in namočen, ožet kruh dobro zmešamo, krepko solimo in popramo. Dodamo na kosce narezan por in pregnetemo. Meso enakomerno razporedimo po dnu modela, prepognemo čez porove liste in jih malce pritisnemo na mesno mešanico. Potresemo s sirom in v pečici, ogreti na 180°, pečemo 45 minut. Če začne sir preveč temneti, prekrijemo pekač z alufolijo. Ko je narastek pečen, naj 10 minut počiva, preden postrežemo.

Poleg se prileže hrustljava mešana zelena solata.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Bohinjska Trnuljčica se prebuja

Družba Alpe Adria Turizem je v Bohinju pri upravljanju dosegla visoko raven kvalitete, razvili so standarde, ki pa zahtevajo razvoj infrastrukture in objektov. Projekt Bohinj je del turistične prihodn...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sobota, 3. december 2022 / 20:14

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču?

Tržič – Društvo plesalk v tretjem življenjskem obdobju Tržič z umetniško vodjo dr. Metko Knific Zaletelj vabi na koncert Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču?, ki bo v Kulturnem centr...

Radovljica / sobota, 3. december 2022 / 20:13

Sedemdeset let skrbi, pomoči in spodbude

S slovesnostjo v radovljiški Linhartovi dvorani so včeraj počastili sedemdesetletnico delovanja Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica, ki je ob ustanovitvi deloval kot Vzgojni zavod Kamn...

Slovenija / sobota, 3. december 2022 / 20:12

Čebelarstvo na Unescovem seznamu

Ljubljana – Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je odslej vpisano na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. To so sklenili v četrtek na zasedanju Unesco...

Nasveti / sobota, 3. december 2022 / 20:10

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) December bo, čeprav je vesel, tudi naporen. Imejte to v mislih v prihodnjih dneh in si pripravite vsaj okvirni načrt vsega, kar sp...

Zanimivosti / sobota, 3. december 2022 / 14:01

Ognjeni spektakel treh dežel

Približuje se praznik prvega od dobrih mož, ki v decembru obišče otroke, in srečanja Miklavževih spremljevalcev iz pekla so v polnem zagonu. Tokrat so strašili v Podkorenu.