Iza in Lojze

Začela z eno ovco in kozo

Zakonca Iza Dolinar-Krainer in Lojze Dolinar sta na Kupljeniku iz zapuščene kmetije »naredila« turistično kmetijo, ki jo je ugledni britanski časopis The Guardian uvrstil na seznam dvajsetih priporočenih turističnih ciljev v Srednji Evropi. Kot vsak začetek je bil tudi njun težak: začela sta z eno ovco in eno kozo.

Kupljenik – Ko sta se Iza in Lojze pred tridesetimi leti iz Kranjske Gore preselila v novo hišo na Kupljenik, kjer je Lojze tudi štiri leta odraščal, sta začela dobesedno iz nič: z eno ovco, eno kozo, enimi grabljami ... »Ker nisva odraščala na kmetih, sva se vsega morala naučiti,« se Iza spominja časov oživljanja več kot dvajset let zapuščene kmetije, zdaj pa ponosno pove, da je kmetica – na kmetiji, na kateri obdelujejo okrog sedem hektarjev kmetijskih zemljišč, gospodarijo z enajstimi hektarji gozda, redijo osem odraslih in enajst mladih koz ter še šestnajst ovc, ki so na paši v Bohinju. Ko je Lojze postal tudi lastnik kmetije, sta staro hišo podrla, zgradila novo, v njej uredila tri apartmaje in dve sobi s skupno 15 ležišči ter pred 14 leti registrirala turistično dejavnost kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. S turizmom na kmetiji sta uspela, obisk gostov se jima iz leta v leto povečuje, tudi v času krize ni upadel, vse več gostov se redno vrača, pridobivata pa tudi nove. »Med gosti je približno 95 odstotkov tujcev, prihajajo iz vsega sveta, tudi iz eksotičnih držav,« pove Lojze in našteva, kdo vse so bili že njihovi gostje: znani Izraelci – minister za kulturo, varuh človekovih pravic, znani zdravnik in slikar, češka zdravnica, ki pride trikrat ali štirikrat na leto in pomaga pri kmečkih delih na kmetiji. Letos poleti so jih gostje tudi opozorili na članek v uglednem britanskem časopisu The Guardian, ki je turistično kmetijo Dolinar-Krainer uvrstil na seznam dvajsetih priporočenih turističnih ciljev v Srednji Evropi. Kot so zapisali v časopisu, je Kupljenik oddaljen od ljubljanskega letališča le eno uro vožnje, vendar se zdi, kot da bi gost na Kupljeniku vstopil v drug svet. Kmetija je obdana s travniki, gostje lahko pomagajo pri molži ali spravljanju sena, v ponudbi je organsko pridelan kozji sir ... Pred nedavnim so kmetijo obiskali s francoske televizije in pripravili članek o zelenem turizmu. »Bili so navdušenji, ko sem jih peljal na planinski pašnik, kjer sem molzel koze, in nad tem, kako smo potlej na kmetiji mleko predelali v sir,« pove Lojze, ki je štiri leta preživel v tujini in je javnosti znan tudi kot nekdanji harmonikar v ansamblu Gašperji.

»Gostje se zelo radi vključujejo v kmečka opravila, lahko molzejo koze, pomagajo pri predelavi kozjega mleka v sir. Predvsem tisti, ki prihajajo iz velikih mest, zelo uživajo, nekako začutijo stik z naravo,« pove Iza in doda, da se na kmetiji prepletata turizem in ekološko kmetovanje in da jim je prav turizem omogočil rešiti kmetijo. Iz mleka izdelujejo kozji sir, ki ga ponudijo gostom za zajtrk, meso od drobnice koristno porabijo doma, ogrevajo se z drvmi iz domačega gozda in iz različnega sadja stiskajo sokove. Gostje se radi potikajo po okolici vasi, od koder je lep razgled, se povzpnejo na Babji zob, gredo do Bleda, a nekaterim je Kupljenik le izhodišče za izlete po Sloveniji – v Bohinj, dolino Soče in Kranjsko Goro, do Postojnske jame in naprej do morja.

»Prijetno je delati z gosti, v stiku z njimi se tudi veliko naučiš,« pove Iza in poudari, kako zelo pomembno je v turizmu znanje tujih jezikov. Iza, ki sicer izhaja iz Kranjske Gore, kjer je s turizmom »gor rasla«, dobro govori angleško, nemško in italijansko, Lojze, ki sicer poučuje psihologijo na kranjski gimnaziji, se lahko sporazumeva z gosti v angleškem in nemškem jeziku.

Na kmetiji so pred leti kupili nekaj dodatne zemlje, a možnosti za širitev na Kupljeniku za zdaj ni. Njihovi načrti so bolj usmerjeni v Kranjsko Goro, kjer podjetje, ki so ga ustanovili Iza, Lojze in njun sin Jurij, že ima dva gostinska lokala, v središču kraja pa gradi apartmajski objekt. Najstarejši sin Miha ima v najemu restavracijo Milka v Kranjski Gori, najmlajši sin Matija pa študira zgodovino, kot glasbenik sodeluje v italijanski skupini, poleti pa veliko pomaga staršem na Kupljeniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 16. september 2020 / 14:22

Jana dospela do šestdeset

Jana Tavčar, prebivalka bivalne skupnosti Varstveno delovnega centra v Škofji Loki, je v krogu nekdanjih sosedov in prijateljev praznovala šestdeseti rojstni dan.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 15. januar 2017 / 19:13

Sedem receptov o jajčevcih

Objavljam le enega, meni najljubšega. Ne odženem bolezni, celo z zdravili ne! In vendar grem na dolgo pot. S prijateljico Klariso, prevajalko in imenitno pevko, ki mi je poslala izbran aMandolat, z...

GG Plus / nedelja, 15. januar 2017 / 19:13

Žižkovi vici

»En dober vic o Jezusu Kristusu gre takole: Da bi si malo odpočil od silnega pridiganja in izvajanja čudežev, se odloči vzeti par dni dopusta na obalah Galilejskega morja. Med partijo golfa z enim...

GG Plus / nedelja, 15. januar 2017 / 19:06

Konrad Lokar – slava in propad kranjskega župana

V Kranju se je 10. januarja 1803 rodil podjetnik in politik Konrad Lokar. Avgusta 1850 je bil eno leto po Prešernovi smrti na prvih občinskih volitvah izvoljen za kranjskega župana. Umrl j...

GG Plus / nedelja, 15. januar 2017 / 19:02

Študent medicine

Branko je odraščal v bolj kot ne neobičajni družini. Za šest otrok je v glavnem skrbela mama, oče je sam sebe imel za filozofa, za nekoga, ki soustvarja javno mnenje, vse, kar je bilo povezano z oč...

Žirovnica / nedelja, 15. januar 2017 / 18:50

Stanovalka ima težave z vlago

Stanovalka novega objekta z neprofitnimi stanovanji na Selu pri Žirovnici je opozorila na problem z vlago. Župan odgovarja: »Objekt je nov, tesnitev dobra, zato je stanovanja treba redno zračiti.«