Ivan Hribar, podžupan Igor Žavbi, državna sekretarka Eva Štravs Podlogar, turistični novinar Franci Potočnik in direktorica Petra Zlatoper

Terme Snovik praznujejo

Terme Snovik v Tuhinjski dolini so se uveljavile kot prepoznaven ponudnik eko turizma v Sloveniji, saj jih je v petnajstih letih obiskalo krepko več kot dva milijona gostov.

Snovik – Kompleks bazenov Term Snovik deluje že 15 let, termalno vodo z zdravilnimi učinki pa je že pred desetletji odkril vaški kovač Janez Kovač. Začetek zgodbe o najvišje ležečih termah v Sloveniji pa sega v leto 1994, ko so domačini z Ivanom Hribarjem iz Zarje Kovis na čelu sredi travnika na začetku majhne vasice v Tuhinjski dolini, postavili pilotni bazen. V podjetju, ki so ga v začetku tisočletja ustanovili Zarja Kovis, Občina Kamnik, banka HKS Domžale in lastnik zemljišča Srečo Urankar, je danes zaposlenih 35 ljudi, posredno pa jih s podjetjem sodeluje še 15.

Od 25. januarja 2002 deluje pokrit kompleks bazenov vse dni v letu neprekinjeno. »To je bilo tisto leto, ko je postalo jasno, da ni več poti nazaj, temveč samo naprej,« je o pomembnem mejniku v zgodovini term povedal Ivan Hribar, prokurist Term Snovik in direktor podjetja Zarja Kovis, ki je eden najbolj zaslužnih za realizacijo takratne ideje. »Še danes se dobro spomnim, kako smo šli tistega leta 8. februarja z družino smučat na Roglo. Petnajst čez deveto so me klicali z recepcije, kaj naj naredijo, saj je gostov toliko, da se kolona vije do mostu. Res prijetna težava in skrb,« se je spomnil začetkov Hribar.

Praznovanja, ki so ga ob petnajstletnici term pripravili v Snoviku, se je udeležila tudi državna sekretarka ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki je poudarila, da za idejo term stojijo ljudje z vizijo. »Težko si je predstavljati, da je bil še dobrih dvajset let nazaj tukaj le travnik in ljudje z idejo in vizijo. Bili so tudi vztrajni, zato ne preseneča dejstvo, da so bile Terme Snovik prvi objekt v Sloveniji s pridobljeno eko marjetico. Ivan Hribar je že pred davnimi leti na strateškem turističnem forumu razlagal pomen eko znaka ter tudi kako pomembna je pametna izraba ekipe,« je povedala državna sekretarka, ki jo veseli, da terme tudi več kot desetletje po pridobitvi evropskih sredstev za širitev podjetja še vedno uspešno kandidirajo na razpisih. Kmalu bodo namreč v Snoviku začeli s projektoma Kneippanje v Termah Snovik ter v sodelovanju s Turističnim društvom Tuhinjska dolina Premični prireditveni prostor, električno dostavno vozilo in električna polnilna postaja za avtomobile.

Do danes je terme v Tuhinjski dolini obiskalo že dva milijona dvesto tisoč gostov, v letu 2016 pa so ustvarili več kot 44 tisoč prenočitev – in kot pravijo, so optimistične tudi najave za letošnje leto. A po Hribarjevih besedah morajo poleg števila prenočitev rasti tudi prihodki – teh je bilo sicer lani nekaj več kot dva milijona evrov – saj to omogoča tudi optimističen razvoj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Norveška razmišljanja

V novinarstvu pravijo, da je čas poletnih počitnic čas kislih kumaric. Vendar je brutalni poboj, ki ga je na Norveškem izvršil desničar Anders Behring Breivik, to trditev močno omajal, če ne že k...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Razstava jaslic v Jalnovi hiši

Rodine - V torek, 25. decembra, bodo v Rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah predstavili lesene jaslice slovenskih izdelovalcev. Na razstavi sodelujejo avtorji iz različnih k...

Gospodarstvo / torek, 25. december 2012 / 07:00

Bencin se je podražil, cena dizla navzdol

Ljubljana - Cene naftnih derivatov so se opolnoči spremenile. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 0,8 centa na 1,486 evra in 100-oktanski za 0,6 centa na 1,503 evra...

Prosti čas / torek, 25. december 2012 / 07:00

Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Nasveti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Domača hrana za božič, silvestrovo in novo leto

Dan ali dva pred božičem spečemo potico, ki je glavna med prazničnimi jedmi. Starejši jedo potico z belo kavo ali mlekom, ostali s kompotom in sokovi. Božične jedi so v glavnem jedi od kolin: peč...

Nasveti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Bodika in bršljan za božični dan

Božična smrečica oz. drevesce je stara tradicija, ki se prenaša iz roda v rod. A če vam prostorska stiska, alergije ali zgolj naveličanost ne dopuščajo klasičnega okrasja, so zimzelene rastline prava...