Staro mestno jedro z novimi omejitvami ne bo več obvoznica. / Foto: Tina Dokl

Stari Kranj ne bo več bližnjica

Kranjska občina bo s ponedeljkom uvedla nov prometni režim v starem Kranju, s čimer naj bi se zmanjšale kršitve vstopov v mestno jedro in izstopov iz njega.

Kranj – Kljub temu da je dostop za vozila v stari Kranj omejen že kar nekaj časa, pa na kranjski občini ugotavljajo, da prihaja do številnih izkoriščanj sedanjega sistema. Tako je vozil v mestu vedno več, ulice mestnega jedra pa so postale bližnjica med vzhodnim in zahodnim delom Kranja.

»Ugotavljamo, da vsak dan v staro mestno jedro pripelje kar osemdeset vozil več, kot jih odpelje. Mesečno to pomeni 2400 nezabeleženih izstopov oziroma kršitev. Analiza je pokazala, da je največ nezabeleženih izstopov posledica zlorab kartic imetnikov dovolilnic. Vozila namreč v mesto vstopajo s parkirnim listkom, da bi se izognili plačilu, pa nato izstopijo z uporabo kartice ali se močno približajo tistemu, ki izstopa pred njim. Poleg tega nekateri vozniki vstopajo v mestno jedro samo zato, da si skrajšajo pot in se izognejo semaforiziranim križiščem. Takoj po vstopu v mesto, kjer se je sicer moč brezplačno zadržati do pol ure, izstopijo na drugi strani. Zato smo se odločili, da bosta po novem vstop in izstop mogoča na isti točki. To pomeni, da če vstopate v mestno jedro na vstopni točki pri Čebelici, morate tu tudi izstopiti. Obvozne poti bodo tako onemogočene. Obenem velja tudi načelo 'enkraten vstop – enkraten izstop'. Novosti so tudi glede kartice. Ko boste s kartico vstopili v mestno jedro, boste morali z njo tudi izstopiti,« pojasnjuje kranjski župan Boštjan Trilar, ki je v zadnjem času pogosto poslušal pripombe mamic z otroki in drugih, da je mesto polno avtomobilov.

»S tem ukrepom bo v Kranju odslej manj avtomobilov, manj hrupa in onesnaževanja, več pa bo varnosti, bivanje za stanovalce in obiskovalce pa prijetnejše,« še pravi župan Trilar in dodaja, da bodo ta konec tedna letake z navodili dobila vsa gospodinjstva v Krajevnih skupnostih Center, Zlato polje, Vodovodni stolp, Planina, Primskovo, Huje in Bratov Smuk, pisno bodo o tem obvestili vse imetnike dovolilnic, ki niso doma v teh krajevnih skupnostih, prav tako pa bodo ta konec tedna delili letake na obeh vstopnih točkah v mesto.

»V ponedeljek, ko začne sprememba veljati, bo ob vstopu v mesto od 4. ure zjutraj do 22. ure zvečer tudi dežurna služba, ki bo v pomoč uporabnikom,« še dodaja župan Boštjan Trilar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 24. september 2022 / 08:57

Ljubiteljski filmi imajo velik potencial

Minulo soboto se je v Domu krajanov Kovor odvil že peti Festival ljubiteljskega igranega filma, na katerem so si obiskovalci lahko ogledali dvajset filmov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 27. januar 2017 / 20:20

Mraz, kot ga že dolgo ni bilo

Kot kaže, bo letošnji januar v povprečju najhladnejši v zadnjih tridesetih letih. Nadaljevalo se bo suho in vsaj po nižinah dokaj mrzlo vreme. »Zadnje dni januarja in prve dni februarja se bo verjetno...

Kranj / petek, 27. januar 2017 / 20:18

Stari Kranj ne bo več bližnjica

Kranjska občina bo s ponedeljkom uvedla nov prometni režim v starem Kranju, s čimer naj bi se zmanjšale kršitve vstopov v mestno jedro in izstopov iz njega.

Kamnik / petek, 27. januar 2017 / 20:17

Zelo dober odziv podjetij

Na kamniški srednji šoli je v sredo potekal že tretji Karierni dan, ki se ga je udeležilo največ podjetij doslej, prvič pa so se dijakom predstavile tudi fakultete.

Jezersko / petek, 27. januar 2017 / 20:16

Ob nedeljah planinska šola

Jezersko – Planinsko društvo Jezersko od januarja pa vse do konca marca organizira niz predavanj in praktičnih večerov, kjer želijo udeležencem približati gore. Beseda ni le o tradicionalni planins...

Gospodarstvo / petek, 27. januar 2017 / 20:15

Nov izračun katastrskega dohodka

Radovljica – Radovljiška izpostava Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj bo naslednji teden pripravila dve predavanji o novem izračunu katastrskega dohodka (KD) in o njegovem vplivu na dohodnino. Prvo...