V hudem mrazu, ki se je začel po praznikih, je dobrodošla vsaka priložnost, da se ogrejemo. / Foto: Tina Dokl

Mraz, kot ga že dolgo ni bilo

Kot kaže, bo letošnji januar v povprečju najhladnejši v zadnjih tridesetih letih. Nadaljevalo se bo suho in vsaj po nižinah dokaj mrzlo vreme. »Zadnje dni januarja in prve dni februarja se bo verjetnost padavin vseeno nekoliko povečala in tudi mraz bo popuščal,« pravi meteorolog Branko Gregorčič.

Kranj – »Tako mrzlo kot letos januarja ni bilo že 30 let – od leta 1987. Tu so mišljene predvsem povprečne mesečne temperature, ki bodo letos dokaj podobne tistim iz leta 1987. Pred tem je bil še bolj mrzel januar 1985,« je pojasnil meteorolog Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Primerjava absolutnih izmerjenih vrednosti kaže, da so januarja 1987 v Ratečah in na Kredarici izmerili -24 ter v Ljubljani -18 stopinj Celzija, medtem ko se je ta mesec živo srebro v Ratečah spustilo do -19, v Ljubljani do -13, na Kredarici pa enako kot leta 1987 do -24 stopinj Celzija. Nova samodejna meteorološka postaja v Kranju je najnižje temperature zaznala med 7. in 12. januarjem, ko se so kar petkrat spustile pod -10 stopinj Celzija, najhladneje pa je bilo 11. januarja: -14 stopinj Celzija.

Če se nam torej obeta najhladnejši januar v zadnjih tridesetih letih, pa je bilo konec lanskega leta vreme vse prej kot zimsko. Najtoplejši dnevi so bili med 26. in 28. decembrom, ko so v Kranju izmerili 13, v Ratečah 12,5 in na Kredarici 3,5 stopinje Celzija. »Potem se je postopno začelo hladiti. 3. januarja je Slovenijo dosegla arktična zračna masa, ki je pripotovala prav iz bližine severnega tečaja. Zelo mrzlo je bilo približno teden dni, v petek, 13. januarja, pa nas je dosegla edina vremenska fronta v tej zimi, ki je prinesla padavine. Žal je najprej deževalo, šele popoldne je dež prehajal v sneg in po nižinah Gorenjske ga je zapadlo le do pet centimetrov,« je dejal Gregorčič in dodal, da je bilo pred 30 leti, torej januarja 1987, povsem drugače, snega je bilo v izobilju. »Marsikje so tedaj izmerili rekordne januarske količine snega: V Ljubljani je snežna odeja 16. januarja 1987 merila 89 cm, v Škofji Loki 101 cm, na Brniku 90 cm, v Naklem 86 cm, v Lescah 80 cm, v Bohinjski Bistrici 102 cm, na Javorniškem Rovtu 118 cm in v Ratečah 110 cm,« je povedal.

Do konca januarja se bo predvidoma nadaljevalo suho in vsaj po nižinah dokaj mrzlo vreme, napoveduje Gregorčič: »Zadnje dni januarja in prve dni februarja se bo verjetnost padavin vseeno nekoliko povečala in tudi mraz bo popuščal.« Meteorologi znova opozarjajo tudi na onesnaženost zraka z delci PM10 v nižinah celinske Slovenije. »Predvidoma bo ta konec tedna vremenska situacija za kvaliteto zraka še zelo neugodna, v prihodnjem tednu pa bo najbrž že nekoliko bolje,« je še dejal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 2. oktober 2019 / 10:29

Kolesarjenje v dežju in mrazu

V nedeljo smo spremljali zaključek svetovnega prvenstva v kolesarstvu. Na zadnjem, 261 kilometrov dolgem tekmovanju so se v zelo težkih vremenskih pogojih pomerili moški. Pri temperaturah okrog 12...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Vprašanja in pobude

Člani občinskega sveta postavljajo na seji pod točko "pobude in vprašanja" različna vprašanja, na katera jim potem župan oz. občinska uprava zagotovijo odgovor. Povzemamo nekaj vprašanj in odgovorov.

Radovljica / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Več denarja za naložbe

Občina bo letos 56 odstotkov proračunskega denarja namenila za naložbe.

Radovljica / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Nove možnosti za gradnjo

Občinski svet je na majski seji sprejel prostorske dokumente, ki omogočajo zasuk letališke steze v Lescah, stanovanjsko gradnjo na Brezjah in nove prostorske posege v središču Lesc.

Splošno / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Koridor buri krajane

Trinajst metrov širok cestni koridor, ki ponekod poteka tudi preko hiš in hlevov, buri krajane Mišač in Zgornje Dobrave.

Splošno / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Mladost je letni čas veselja

LAS oziroma občinska Lokalna akcijska skupina za preventivo odvisnosti združuje strokovnjake, ki delajo z mladimi, saj se ti vedno pogosteje poslužujejo tako alkohola kot drog. Problem odvisnosti...