Vaniljeva sladica brez peke

Bila je dilema, tiramisu ali kremne rezine. Prednost tiramisuja je predvsem v tem, da ne potrebujemo pečice, saj moramo za kremne rezine speči listnato testo. Pri kremnih rezinah je priprava kreme nadvse priročna in poceni, ker ne potrebujemo sira mascarpone, ki je ena ključnih sestavnih tiramisuja. Zakaj ne bi združili prednosti obeh sladic in tako pripravili nekaj novega, a nič manj okusnega.

Za pripravo vaniljeve sladice potrebujemo: 200 g tiramisu piškotov (bebi piškoti), 2 dl kave, 1 l mleka, 5 jajc, 4 žlice moke, 5 žlic sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 3,5 dl smetane za premaz.

Piškote na hitro pomočimo v še toplo kavo in z njimi prekrijemo pekač. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti. Kremo nekoliko ohladimo in jo vmes večkrat premešamo. 2 dl smetane stepemo ter jo vmešamo v nekoliko ohlajeno kremo. S celotno pripravljeno zmes prelijemo piškote v pekaču. Pekač pustimo stati na hladnem vsaj 2 uri (še boljše več ur ali kar čez noč), da se krema dobro ohladi. Stepemo 3,5 dl smetane ter z njo premažemo ohlajeno kremo.

Uporabimo pekač, ki je nekoliko manjši od pekača pečice. Za bolj intenzivno aromo in okus po vanilji uporabimo vaniljevo aromo ali semena vanilje. Če imamo možnost, 2 žlici moke zamenjajmo s koruznim škrobom ali z ostro moko. Po želji lahko po vrhu smetane potresemo temni kakav in se tako še bolj približamo okusu tiramisuja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 16. april 2016 / 09:37

Hamlet po slovensko v Izoli

Hamlet, ki je po poklicu klovn, po duši pa pesimist in skeptik, išče razloge za razpadanje družbe in države in pri tem pride do samega začetka našega sveta, ki ga brez konflikta znotraj niča, povzr...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 12. junij 2014 / 10:50

Občine v turizmu brišejo meje

Zavod za turizem Cerklje je v Petrovčevi hiši pripravil razstavo Spoznajmo turistično zakladnico Slovenije, na kateri se predstavljajo občine Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Preddvor, Jezersko in Naklo...

Jesenice / četrtek, 12. junij 2014 / 09:31

Razgrabili rabljeno športno opremo

Jesenice – V športnem parku Podmežakla so se v petek začeli Dnevi športa, v sklopu katerih je Center za socialno delo (CSD) Jesenice zaključil akcijo zbiranja rabljene športne opreme Pomagajmo si z...

Gorenjska / četrtek, 12. junij 2014 / 09:30

Kopališča odpirajo svoja vrata

V Kamniku in v Radovljici so se kopalci v bazenu lahko hladili že minuli konec tedna, ostala gorenjska kopališča pa se odpirajo ta oziroma prihodnji konec tedna. Cene ostajajo enake kot lani.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2014 / 09:30

V hladen gozd po slastne jagode

Gozdne jagode pozno pomladi in na začetku poletja sramežljivo vabijo v gozd. V hudi vročini, ki nas zdeluje te dni, je več kot zaželeno povabilo ljubkih zardevajočih lepotic, ki nas potrpežljivo čakaj...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2014 / 09:29

Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.