Vaniljeva sladica brez peke

Bila je dilema, tiramisu ali kremne rezine. Prednost tiramisuja je predvsem v tem, da ne potrebujemo pečice, saj moramo za kremne rezine speči listnato testo. Pri kremnih rezinah je priprava kreme nadvse priročna in poceni, ker ne potrebujemo sira mascarpone, ki je ena ključnih sestavnih tiramisuja. Zakaj ne bi združili prednosti obeh sladic in tako pripravili nekaj novega, a nič manj okusnega.

Za pripravo vaniljeve sladice potrebujemo: 200 g tiramisu piškotov (bebi piškoti), 2 dl kave, 1 l mleka, 5 jajc, 4 žlice moke, 5 žlic sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 3,5 dl smetane za premaz.

Piškote na hitro pomočimo v še toplo kavo in z njimi prekrijemo pekač. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti. Kremo nekoliko ohladimo in jo vmes večkrat premešamo. 2 dl smetane stepemo ter jo vmešamo v nekoliko ohlajeno kremo. S celotno pripravljeno zmes prelijemo piškote v pekaču. Pekač pustimo stati na hladnem vsaj 2 uri (še boljše več ur ali kar čez noč), da se krema dobro ohladi. Stepemo 3,5 dl smetane ter z njo premažemo ohlajeno kremo.

Uporabimo pekač, ki je nekoliko manjši od pekača pečice. Za bolj intenzivno aromo in okus po vanilji uporabimo vaniljevo aromo ali semena vanilje. Če imamo možnost, 2 žlici moke zamenjajmo s koruznim škrobom ali z ostro moko. Po želji lahko po vrhu smetane potresemo temni kakav in se tako še bolj približamo okusu tiramisuja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 9. oktober 2009 / 07:00

Spoštovani g. župan!

Poslovnik občinskega sveta si vaša koalicija razlaga, kot vam najbolj ustreza – čimmanj predlogov, pobud in vprašanj svetnikov. Ne samo, da to ni demokratično, predvsem to ne koristi razvoju občine.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:40

Če na cesti trčite z divjadjo ...

Lovska zveza pojasnjuje, kako je treba ravnati ob najdbi poškodovane ali vidno bolne živali in ob trku z živaljo na cesti.

Razvedrilo / četrtek, 10. april 2014 / 13:38

Črnc srečal Abrahama

Prijetno presenečenje je pričakalo Seada Beganoviča, ko je ob prihodu domov na dvorišču pred lastno hišo na Visokem zagledal ‘moderno’ dnevno sobo, opremljeno posebej zanj: udoben kavč, televizor z...

Zanimivosti / četrtek, 10. april 2014 / 13:33

Butarice tako in drugače

V Budnarjevi muzejski hiši nad Kamnikom so člani Turističnega društva Kamn'k v nedeljo pripravili že drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:16

Za divjačino glavni v Sloveniji, uspešni v Evropi

Podjetje Nimrod s sedežem v Škofji Loki že dve desetletji odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso. Vodilni v Sloveniji, eden največjih v Evropi.

Kranj / četrtek, 10. april 2014 / 13:12

Radi delijo svoje dosežke

Pri kranjskem društvu Sožitje so ob letošnjem dnevu za spremembe na široko odprli vrata svojih prostorov, kjer uživajo pri različnih dejavnostih. Vse, kar ustvarijo, radi delijo z drugimi.