Vaniljeva sladica brez peke

Bila je dilema, tiramisu ali kremne rezine. Prednost tiramisuja je predvsem v tem, da ne potrebujemo pečice, saj moramo za kremne rezine speči listnato testo. Pri kremnih rezinah je priprava kreme nadvse priročna in poceni, ker ne potrebujemo sira mascarpone, ki je ena ključnih sestavnih tiramisuja. Zakaj ne bi združili prednosti obeh sladic in tako pripravili nekaj novega, a nič manj okusnega.

Za pripravo vaniljeve sladice potrebujemo: 200 g tiramisu piškotov (bebi piškoti), 2 dl kave, 1 l mleka, 5 jajc, 4 žlice moke, 5 žlic sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 3,5 dl smetane za premaz.

Piškote na hitro pomočimo v še toplo kavo in z njimi prekrijemo pekač. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj stepamo 5 minut, da naraste. Prilijemo rum in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo še sneg beljakov. V večji posodi počasi zavremo mleko. V vrelo mleko vmešamo pripravljeno maso iz rumenjakov in beljakov. Temperaturo štedilnika zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti. Kremo nekoliko ohladimo in jo vmes večkrat premešamo. 2 dl smetane stepemo ter jo vmešamo v nekoliko ohlajeno kremo. S celotno pripravljeno zmes prelijemo piškote v pekaču. Pekač pustimo stati na hladnem vsaj 2 uri (še boljše več ur ali kar čez noč), da se krema dobro ohladi. Stepemo 3,5 dl smetane ter z njo premažemo ohlajeno kremo.

Uporabimo pekač, ki je nekoliko manjši od pekača pečice. Za bolj intenzivno aromo in okus po vanilji uporabimo vaniljevo aromo ali semena vanilje. Če imamo možnost, 2 žlici moke zamenjajmo s koruznim škrobom ali z ostro moko. Po želji lahko po vrhu smetane potresemo temni kakav in se tako še bolj približamo okusu tiramisuja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 7. junij 2017 / 13:14

Jelenov je že navajena, zdaj jo je obiskal še medved

Francko Štular iz Kokre so v hiški ob robu gozda obiskale že številne živali, a v noči s četrtka na petek se je tam »sukal« še medved, ki je v čebelnjaku očitno iskal kaj sladkega za pod zob.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 22. december 2015 / 07:00

Dobrodelni glasbeniki

V sklopu veselega decembra je skupina Leteči potepuhi v vrtcu Mlinček v Naklem popestrila dan otrokom, v kranjskem KluBaru pa so na dobrodelnem večeru, ob koncertu Šundr Banda, zbirali igrače za otrok...

GG Plus / torek, 22. december 2015 / 07:00

Ne pozabimo na Janeza Ev. Kreka!

Janez Ev. Krek (1865–1917) je bil v svojem času eden najvidnejših Slovencev. Bil je vsestranski ustvarjalec: teolog, politik, sociolog, pisatelj, publicist in časnikar ... Zato je naravnost neverjetno...

GG Plus / torek, 22. december 2015 / 07:00

Novi prostori in izzivi kulturnega

Kaj vse je kulturno? Je kulturno le tisto, kar ustvarjajo različni umetniki, »uporabniki« njihovih del pa vse to konzumiramo ...? Ali pa se moramo kulturno odzvati tudi na nove izzive, ki jih prinaša...

Kronika / torek, 22. december 2015 / 07:00

Pirotehnično sredstvo poškodovalo steklo

Škofja Loka – Neznani storilec je pred dnevi v Veštru pri Škofji Loki na avtobusnem postajališču odvrgel močnejše pirotehnično sredstvo, ki je poškodovalo steklene površine na postajališču in bližn...

Kronika / torek, 22. december 2015 / 07:00

Zaradi megle niso mogli pristati

Grad – V soboto popoldne se je v naselju Grad na vznožju Krvavca pri pristanku hudo poškodoval jadralni padalec. Ponj je prišla ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči in ga s helikopterjem Slo...