Mednarodni ansambel za staro glasbo Canso v Sokolskem domu / Foto: Andrej Tarfila

Glasbeno sožitje kultur

V okviru Kristalnega abonmaja je v škofjeloškem Sokolskem domu nastopil mednarodni ansambel za staro glasbo Canso.

Osemčlanski mednarodni ansambel Canso je nastal ob raznovrstnih ustvarjalnih srečevanjih izvajalcev zgodnje glasbe s področja nekdanje skupne države. Privlačnost mu dajejo zelo raznovrstne glasbene izkušnje posameznih članov, ki segajo od evropske klasične in zgodnje glasbe prek džeza do različnih ljudskih tradicij, ki so na Balkanu mnogokrat zakoreninjene daleč v srednjem veku. Želja po odkrivanju, posredovanju in oplajanju različnih glasbenih govoric daje ansamblu posebno svežino. Njihove izvedbe stremijo k prvinski spontanosti, ki pa hkrati ne zanika poznavanja izvajalske prakse obdobja, v katerem je glasba nastala.

Na koncertu v Škofji Loki so premierno predstavili program, ki bo v kratkem izšel na njihovi prvi zgoščenki. Glasbena zbirka, ki jo danes poznamo pod imenom Cantigas de Santa Maria, je nastala v 13. stoletju v Španiji. Zapisati jo je dal kastiljski kralj Alfonso X., imenovan tudi el Sabio - Modri. V njej je zbranih več kot štiristo pesmi, posvečenih Devici Mariji, in predstavlja najobsežnejši evropski srednjeveški glasbeni kodeks – prevedeno v jezik sodobnosti: za celotni posnetek bi potrebovali več kot petindvajset zgoščenk. Njegova značilnost je, da brez zadržkov združuje zelo raznovrstne ali bolje rečeno skoraj vse poznane kulture tedanjega sveta. Alfonsu X. je namreč uspelo omogočiti miroljubno in ustvarjalno sobivanje treh svetovnih religij: krščanstva, islama in judovstva. Rezultate te kratkotrajne, še danes neponovljive simbioze zasledimo tudi v glasbi, kjer se mešajo evropski in arabski vplivi, posvetna glasba z liturgično, ljudska glasba preprostih ljudi s sofisticirano glasbo provansalskih trubadurjev. Omenjena pestrost je seveda neizčrpen vir navdiha za sodobne glasbene poustvarjalce. »Sporočilnost srednjeveškega kodeksa poleg glasbene inspiracije našemu ansamblu predstavlja tudi na simbolni ravni dobrodošlo pomoč pri preseganju aktualnih politično podpihovanih etičnih in etničnih tabujev,« je ob uspešnem koncertu, ki je navdušil občinstvo v Sokolskem domu, dejal član zasedbe Janez Jocif.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / nedelja, 19. november 2023 / 09:11

Tretjina proračuna za investicije

Občinski svetniki v Železnikih so potrdili osnutek proračuna za prihodnje leto. Vreden je blizu 10 milijonov evrov, največja investicija pa bo prezračevalni sistem v Osnovni šoli Železniki.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...