Mož kot prtljaga

Dobrih sto kilometrov na levo in na desno od Trubarjevega Rothenburga je vrsta zanimivih krajev. Pa sva z Izbranim rekla: pojdiva kar na levo do Heilbronna, ki sodi med velika nemška mesta, saj ima okoli 120 tisoč prebivalcev. Znano je že iz rimskih časov kot »villa helibrunna«, mesto pa je postalo še posebej znano po igri Hein­richa von Kleista Katica iz Heilbronna. Ta junakinja je privlačna še danes. Današnje »Katice« izbirajo po zapletenem razpisu, jih slavnostno razglasijo, so pa vse čedne, pametne in duhovite; so promotorke mesta, ki se ponaša z imenitno mestno hišo, zgrajeno v 16. st. Na njej je prelepa astronomska ura, ki ob določenih urah tudi kikirika. V svežnju prospektov, ki sva jih dobila od ene izmed »Katic«, je eden s ponudbo za vikend ženske zvestobe v Weinsbergu. Kje in kaj za vraga pa je to? … Seveda greva pogledat!! Dobrih deset kilometrov stran se nad mestecem Weinsberg, obdana z vinogradi, dviga ruševina gradu Weinsburg. Leta 1140 je bilo tu prizorišče boja za nemško krono. Po nekajtedenskem obleganju je kralj Konrad III. iz rodu Staufov premagal bavarskega Welfa VI. Ženske in otroci so lahko zapustili grad, moške je čakala smrt. Ženske so smele vzeti tisto, »kar so nosile v rokah«. Ko so se grajska vrata odprla, ženske svojine niso nosile v rokah, ampak na hrbtu. Svoje može so si oprtale štuporamo in ti so odnesli živo kožo, kajti kralj ni prelomil besede. Dogodek, zapisan v kölnski kroniki, bi utonil v pozabo in ruševine bi prerasla trava, če se ne bi zanje zavzel ljudski pesnik in zdravnik Justinus Kerner in z njim posredno 1823 ustanovljeno weinberško žensko društvo, ki za ostaline na griču skrbi še danes. Na občini je muzej Zvestoba žensk, na državnem posestvu pa najstarejša vinarska šola v Nemčiji. Spet v Rothenburgu sva se osvežila z malinovim napitkom in nato ob osminki frankov­skega vina grizljala jed s pomenljivim imenom:

Ravbšicova solata

(Raubschütze salat)

Za 4–6 potrebujemo: 500 g mrzle srnine pečenke, 2 kisli kumarici, 1 manjšo čebulo, 1 strok česna, 250 g svežih ali vloženih jurčkov, 150 g naribanega korenja, 100 g koruze iz pločevinke, 1 brizg worcesterske omake, 1 vejico peteršilja, 1 vejico kislice, 1 vejico timijana, 1 vejico majarona, sol, poper, olje in kis po okusu, 4–6 jajc.

Mrzlo pečenko narežemo na tenke majhne koščke. Gobe očistimo s čopičem in kuhinjskim papirjem ter jih narežemo na lističe. Kumarici narežemo na majhne kocke, čebulo pa na lističe. Korenje naribamo, koruzo odcedimo. Vejice timijana, majarona, peteršilja in kislice nasekljamo, česen stremo. Jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Iz olja, kisa, worcesterske omake, dišavnic, popra in soli naredimo preliv. Sestavine zmešamo in solato za pol ure postavimo v hladilnik. Preden damo solato na mizo, jo okrasimo s polovicami jajc. Postrežemo z dobrim kruhom.

Malinov smuti

Za 4 kozarce potrebujemo: 1 narezano banano, 600 g malin, 1 l mrzlega posnetega mleka (1,5), sladkor po okusu, lističi melise za okras.

Nekaj malin pustimo za okras. Vse sestavine damo v mešalec in dobro zmiksamo. Smuti nalijemo v visoke kozarce, okrasimo z malinami in lističi melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Županova veriga

Tržič - Po lanski zamenjavi oblasti v občini Tržič prejšnji župan Pavel Rupar ni našel časa za predajo poslov novemu županu. Borut Sajovic ni prejel od njega niti ž...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 5. marec 2014 / 00:18

Ministrstvo ugodilo pritožbi zakoncev Šavli

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je kot drugostopenjski organ ugodilo pritožbi zakoncev Šavli iz Škofje Loke in tako sklenilo, da se mora njunih sedem mladoletnih otrok,...

Zanimivosti / torek, 4. marec 2014 / 15:28

Ocvirki. Zakaj pa ne?

Znana prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je predavala na temo Ravnovesje na krožniku in v telesu. »Bolj ko na krožniku zmešamo različno hrano, bolj smo v ravnovesju,« je prepričana. Za ločevaln...

Kultura / torek, 4. marec 2014 / 14:15

Zapeljivost svetlobe v temi

Do 19. marca je v Sokolskem domu v Škofji Loki na ogled razstava Vaje v zapeljevanju fotografa Sunčana Stonea, ki je študiral sociologijo kulture in umetnostno zgodovino, nato pa se je ukv...

Razvedrilo / torek, 4. marec 2014 / 14:14

Jubilejni Eurosank

Na Pokljuki se je odvijal jubilejni, deseti Eurosank. Pravijo, da gre za najbolj atraktiven slalom v zgodovini slovenstva. Pa tudi najbolj smešen.

Slovenija / torek, 4. marec 2014 / 14:12

Jutri začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja.